AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kimler klinik psikolog olabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kimler klinik psikolog olabilir?​

Ulusal mevzuata göre (a) psikoloji veya PDR lisans mezunu olup klinik psikoloji alanında yüksek lisans derecesi alanlar ile (b) diğer lisans programlarından mezun olup klinik psikoloji alanında hem yüksek lisans hem de doktora derecesini (iki düzeyi eksiksiz) alanlar “klinik psikolog” unvanı kullanabilir.

Psikolojik Danışmanlar klinik psikolog olabilir mi?​

Niteliği her ne olursa olsun, Lisans mezuniyet ünvanı Psikolog olmayan hiçbir meslek mensubu Yüksek lisans ile Klinik Psikolog olamaz. Buna öğretmen yetiştiren Eğitim Fakültelerinin Psikolojik Danışmanlık ve rehber öğretmenlik bölümü mezunları da dahildir.

Klinik psikolog yer açabilir mi?​

Klinik psikolog yer açabilir mi?
Psikolojik danışmanlık merkezi açmak için gereken ilk şart yani klinik psikoloji alanında yüksek lisans tamamlandıktan sonra kişiler klinik psikolog unvanını alırlar ve danışmanlık merkezi açmak için harekete geçebilirler.

Klinik psikolog ilaç yazar mı?​

Klinik psikolog ilaç yazar mı?
Onlar tıp doktorlarıdır. Ancak psikologlar tıp doktorları değildir ve psikologların yasal olarak ilaç yazma yetkisi bulunmamaktadır.

Klinik psikolog olmak için kaç yıl okumak gerekir?​

Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar. Diğer tüm alt alanlarda olduğu gibi, klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilirler.

Klinik psikolog olmak için yüksek lisans şart mı?​

Terapi yapmak için psikoloji lisans eğitiminden sonra klinik psikolojide yüksek lisans yapılması gerekmektedir.

PDR mezunu nasıl Klinik Psikolog olur?​

PDR mezunu nasıl Klinik Psikolog olur?
Nitekim, lisans eğitiminin üstüne yüksek lisans ve gerekli diğer eğitimleri alan PDR mezunları Klinik Psikolog olabiliyor.

PDR mezunu Klinik Psikolog hastanede çalışabilir mi?​

PDR mezunu Klinik Psikolog hastanede çalışabilir mi?
PDR mezunları lisans mezunu olarak hastanelerde çalışamaz. Fakat Klinik Psikoloji yüksek lisansı yaptıktan sonra Klinik Psikolog ünvanı ile hastanelerde çalışabilir.

Psikolog klinik açmak ne kadar?​

Yazının başında da belirttiğim gibi ofis açmak pek de kolay değil. Psikolojik Danışmanlık Merkezi açmanın maliyeti ortalama 35.000 TL civarındadır. Maliyet olarak da düşündüğünüzde eğer aylık yaptığınız görüşmeler 80 seanstan az ise oda kiralamak sizin için daha uygun olacaktır.

Kendi ofisini açan psikolog ne kadar kazanır?​

Eğer danışan uzmanın kendi danışanı ise ortalama psikoloğa kalan net ücret 120 TL. Kurumun yönlendirdiği bir danışan ise uzmana kalan net ücret 90 TL. Ayda 100 seans alan bir uzmanın kazanabileceği ücret 10 bin Türk lirası civarındadır.

Uzman klinik psikolog doktor mu?​

Uzman klinik psikolog doktor mu?
Dört yıllık psikoloji bölümünü bitiren psikolog, “bilim doktoru” da değildir. Bilim doktoru olabilmesi için önce yüksek lisans yapmalı, ardından da doktora eğitimi almalıdır. Yani normal bir psikolog doktor değildir ancak doktora eğitimi almış bir psikolog, bilim doktorudur.

Klinik psikolog nerede çalışıyor?​

Klinik psikolog nerede çalışıyor?
Klinik psikologlar, akademik ortamlarda çalışabilecekleri gibi, sağlık sektörü içinde de kliniklerde, hastanelerde, dispanserlerde, halk sağlığı merkezlerinde, askeriyede, cezaevlerinde, okullar ve üniversiteler gibi çok çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.

Klinik psikoloji yüksek lisans kaç yıl sürer?​

Buna göre klinik psikoloji yüksek lisans programları 1-3 yıl, doktora programları ise 5-7 yıl arasında tamamlanır. Aynı zamanda bazı doktora derecelerinde bir yıl staj yapılması da ülkelere göre değişiklik gösterse de mümkündür. Klinik psikoloji alanında doktora derecesi için iki önemli eğitim modeli vardır.

Klinik psikologlar ne kadar maaş alır?​

Klinik psikolog maaşları ortalama 6 bin- 7 bin civarındadır. Mesleğe yeni başlayan klinik psikologlar özel sektörde ortalama 5 bin ve 6 bin civarı kazanabilir. Devlet kurumunda ise yine 6 bin veya 7 bin civarında maaş alınabilir.

Klinik psikoloji yüksek lisans kimler yapabilir?​

Klinik psikoloji yüksek lisans kimler yapabilir?
Kimler Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı Yapabilir? Klinik psikoloji yüksek lisansını psikoloji veya PDR mezunu kişiler yapabilmektedir. Ancak Devlet üniversitelerinde yüksek lisansa sadece psikoloji bölümü mezunları başvurabilmektedir.
 
Klinik psikolog olabilmek için belirli eğitim ve derecelere sahip olmak gerekmektedir. Ulusal mevzuata göre, klinik psikolog unvanını kullanabilen iki grup bulunmaktadır:
1. Psikoloji veya PDR lisans mezunu olup klinik psikoloji alanında yüksek lisans derecesi alanlar.
2. Diğer lisans programlarından mezun olup klinik psikoloji alanında hem yüksek lisans hem de doktora derecesini alanlar.

Psikolojik danışmanlar, lisans mezuniyet ünvanı psikolog olmayan hiçbir meslek mensubu yüksek lisans yapmadan klinik psikolog olamazlar. Bu durum psikolojik danışmanlık merkezi açmak için de geçerlidir. Klinik psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildirler, çünkü tıp doktorları değillerdir.

Klinik psikolog olmak için genellikle dört yıllık psikoloji lisans mezunları yüksek lisans yaparak uzmanlaşabilirler. Klinik psikologlar genellikle kliniklerde, hastanelerde, dispanserlerde, halk sağlığı merkezlerinde, okullar ve üniversitelerde, askeriyede, cezaevlerinde çalışabilirler.

Klinik psikolog maaşları genellikle 6 bin ile 7 bin TL arasında olabilir. Mesleğe yeni başlayan klinik psikologlar özel sektörde ortalama 5 bin ile 6 bin TL, devlet kurumlarında ise 6 bin ile 7 bin TL civarında maaş alabilirler.

Klinik psikoloji yüksek lisansını yapmak isteyen kişiler genellikle psikoloji veya PDR lisans mezunları olmalıdır. Devlet üniversitelerinde klinik psikoloji yüksek lisans programlarına sadece psikoloji bölümü mezunları başvurabilmektedir. Bu programlar genellikle 1-3 yıl arasında tamamlanmaktadır.
 
Geri
Üst