AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kimler GMSI beyannamesi verecek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kimler GMSI beyannamesi verecek?​

Sadece konut kira geliri olup istisna sınırı olan 6.600.- TL’yi aşanlar yılık GMSİ beyannamesi vereceklerdir. Diğer mal ve haklardan kira geliri elde edenler de beyanname vereceklerdir. Eşler ve çocukların kira gelirleri ayrı beyanname ile beyan edilecektir.

Kimler gelir vergisinden muaftır?​

Kişi başı elde edilen konut kira geliri 6 bin 600 lirayı geçmiyorsa beyanname verilmeyecek. Hissedarların eş olması da durumu değiştirmiyor. Kira geliri; hissedar başına 6 bin 600 lirayı geçtiği andan itibaren, her bir hissedar ayrı ayrı 6 bin 600 liralık istisnayı vergi hesabında gelirinden düşebiliyor.
Gelir vergisinde gelir unsurları nelerdir?
Gelir vergisinin konusunu gerçek kişilerin gelirleri, geliri ise, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği ticari kazançlar, zirai kazançlar, serbest meslek kazançları, ücretler, gayrimenkul ve menkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlar kapsamında yer alan ve kanunda tek tek sayılan değer artışı …
Kira geliri olmayanlar beyanname verecek mi?
Kira gelirleri için hangi mükelleflerin beyanname vereceği de belirlendi. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri çıkması halinde, bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmuyor.

Kira geliri vergisi kimler ödemez?​

Yapılan düzenlemelerin ardından en sık sorulan sorulardan biri de “Kimler kira gelir vergisi ödemez?” şeklindedir. Eğer kira gelirleriniz, belirlenmiş sınırların (2021 yılı itibarıyla konutta yıllık 7.000 TL, iş yerinde yıllık 53.000 TL) altında ise kira gelir vergisinden muaf olursunuz.

Gelir vergisinde gayrimenkul kavramı neden daha geniş tutulmuştur?​

Gelir vergisinde gayrimenkul kavramı daha çok gelir (irat) getirme açısından ele alınmıştır. Bu nedenle, gelir vergisinde gayrimenkul kavramı geniş tutulmuştur. Bu neden vergi mevzuatımızda gayrimenkulün doğrudan tanımı yapılmamış olup, gayrimenkul irat sağlayan iktisadi kıymetler sayılmıştır.
 
Geri
Üst