AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kimler derneklere uye olamaz?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Kimler derneklere üye olamaz?​

ÇOCUKLAR DERNEK ÜYESİ OLABİLİR Mİ? Çocuklar fiil ehliyetine sahip olmadıkları için derneklere üye olamazlar. Ancak 12 yaşından büyük çocuklar yasal temsilcilerinin yazılı izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler. 15 yaşından büyük çocuklar çocuk derneklerinde yönetim ve denetim kurulu üyesi olabilirler.

Bir derneğe üye olmak ne demek?​

Bir gerçek ya da tüzel kişi ya bir derneğin kuruluşunda yer alarak ya da halihazırda kurulu olan bir derneğe üye olarak üyelik sıfatını kazanır. Kurucu üyeler, derneğin kuruluşu itibariyle üyelik sıfatını kazanırlar.

Cami yaptırma derneği nasıl kurulur?​

Cami yaptırma derneği nasıl kurulur?
Dernek Nasıl Kurulur
- En az 7 gerçek veya tüzel kişiler tarafından doldurulmuş ve imzalanmış (Ek-2) Kuruluş Bildirim Formu.
- Dernek kurucuları tarafından hazırlanmış, dernek amaç ve faaliyetlerini belirten ve zorunlu tüzük maddelerinin yer aldığı, her nüshasının kurucu üyeler tarafından imzanmış olduğu dernek tüzüğü.

18 Yaş Altı derneklere üye olabilir mi?​

18 Yaş Altı derneklere üye olabilir mi?
Çocuk derneklerine on sekiz yaşından büyükler kurucu ve üye olamazlar. On iki yaşını bitiren küçükler, yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler; ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar.

Muhtar derneğe üye olabilir mi?​

Anayasanın 33. maddesine göre, “Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma ve bunlara üye olma ya da üyelikten çıkma hürriyetine sahiptir”. Bu bağlamda, Devlet memurları da diğer tüm vatandaşlar gibi hem dernek kurabilir hem de kurulmuş bulunan derneklere üye olabilir.

Derneklere üye olmayan girebilir mi?​

Lokale o derneğin üyesi olmayanlar giremez. Ancak, üyelerin beraberindeki misafirleri lokallere kabul edilebilir.

Dernekten çıkarma kararını kim verir?​

Dernekten çıkarma kararını kim verir?
TMK. m.80 gereği genel kurul üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir. Dolayısıyla üyelikten çıkarma kararını veren yönetim kurulu kararlarına karşı dernek genel kuruluna itiraz edilebilir.

Cami dernek başkanı maaş alır mı?​

Cami dernek başkanı maaş alır mı?
5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile dernek hizmetleri gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülmekte, dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilmekte, ancak verilecek ücret ile her türlü ödenek.
Dernekten nasıl para kazanılır?​
Dernekler de vakıflar gibi bağış ve yardım alabilir, iktisadi işletmeler yoluyla da gelir elde edebilirler. Cemaatler kurdukları vakıflara ve derneklere bağış ve yardım toplarlar. Bu bağışlar gönüllü, zorunlu ve vergi gibi belli dönemlerde alınan katkı paylarıdır.

Merhaba! Derneklere üyelik konusundaki detayları paylaşayım:

- **Çocuklar**: Çocuklar genellikle fiil ehliyetine sahip olmadıkları için derneklere üye olamazlar. Ancak 12 yaşından büyük çocuklar, yasal temsilcilerinin yazılı izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler. 15 yaşından büyük çocuklar ise çocuk derneklerinde yönetim ve denetim kurulu üyesi olabilirler.

- **18 Yaş Altı Kişiler**: On iki yaşını doldurmuş küçükler, yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler; ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar.

- **Muhtarlar**: Devlet memurları da diğer tüm vatandaşlar gibi hem dernek kurabilir, hem de kurulmuş bulunan derneklere üye olabilirler. Anayasanın 33. maddesine göre herkesin derneklere üye olma hakkı bulunmaktadır.

- **Dernekten Çıkarma Kararı**: Dernekten çıkarma kararını genelde genel kurul üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir. Üyelikten çıkarma kararlarına karşı dernek genel kuruluna itiraz edilebilir.

- **Cami Dernek Başkanı**: Cami dernek başkanı, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'na göre dernek hizmetleri gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülür. Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir.

- **Dernek Gelirleri**: Dernekler, bağış ve yardım almanın yanı sıra iktisadi işletmeler yoluyla gelir elde edebilirler. Ayrıca cemaatler vakıflarına ve derneklerine bağış ve yardım toplayarak gelir elde edebilirler. Bu bağışlar gönüllü, zorunlu ve vergi gibi belli dönemlerde alınan katkı paylarını içerebilir.

Geri