AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kimler basit usulde vergilendirmeden faydalanamaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.361
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kimler basit usulde vergilendirmeden faydalanamaz?​

Basit Usulde Vergilendirmeden Faydalanamayacak Olanlar Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.

Basit usul vergi hangi işleri kapsar?​

Basit usul düşük gelir grubuna tabi olan küçük bakkal, terzi, kasap gibi küçük sanat ve ticaret erbaplarını kapsar. Basit usul mükellefleri defter tutmazlar. Diğer taraftan basit usul mükellefleri geçici vergi vermez ve KDV Kanunu’nun 17/4 maddesi uyarınca satışları KDV’den istisnadır.
Basit vergi nedir?​
Bir hesap dönemi içindeki gelir-gider ve satılan malların alış bedelleri arasındaki farka uygulanan vergilendirmedir. Vergi mükellefi, vergi usul kanununun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişilerdir.

Basit usul vergi kalkıyor mu?​

Basit usul vergi kalkıyor mu?
Bu değişiklikle kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin 1 Ocak 2021’den itibaren elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna kılındı. Böylece basit usule tabi mükellefler 2021 yılı ticari kazançları üzerinden bu yıl gelir vergisi beyannamesi vermeyecek.

Hangi sektörler basit usul olabilir?​

Hangi sektörler basit usul olabilir?
Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut (aracılık) edenler. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar. Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç). Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler.

Kimler basit usulde?​

Basit Usule Tabi Olmanın Şartları Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir. Kira bedelinin kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 tl’yi aşmaması gerekir.

Basit usule tabi olan fatura kesebilir mi?​

Basit usulde vergilendirilen mükellefler, hasılatları ile ilgili olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, perakende satış vesikaları ve ilgili mevzuatta sayılan diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadırlar.
Basit usulde vergi ne kadar?​
Gelir Vergisi Kanunu’na göre 2020 yılında elde edilen basit usulde ticari kazanç gelirlerine aşağıda yer alan vergi tarifesi uygulanarak gelir vergisi hesaplanır. Gelir vergisine tabi gelirler; 22.000 TL’ye kadar %15. 49.000 TL’nin 22.000 TL’si için 3.300 TL , fazlası %20.

Basit usul gerçek kişi midir?​

Basit usul gerçek kişi midir?
Basit usule tabi olmanın şartlarıaşağıdaki listedeki gibidir. Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir.

Hangi sektörler basit usul olamaz?​

Hangi sektörler basit usul olamaz?
BASİT USULDEN YARARLANAMAYACAK OLANLAR Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları. 2. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar. 3. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.

Basit usul mü gerçek usul mü?​

Gerçek usule tabi olan mükellefler gelir vergisi, stopaj vergisi, KDV öderken basit usule tabi olan mükellefler sadece basit usulde ticari kazançlarının vergisini öder. İki usulde de ödenecek vergi tutarı elde edilen kazanca göre belirlenmektedir.
 
Basit usulde vergilendirmeden faydalanamayan kişiler şunlardır:

1. Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları.
2. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar.
3. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.

Basit usul vergi, düşük gelir grubuna tabi olan küçük bakkal, terzi, kasap gibi küçük sanat ve ticaret erbaplarını kapsar. Bu mükellefler defter tutmazlar, geçici vergi vermezler ve satışları KDV'den istisnadır.

Basit usul vergi, bir hesap dönemi içindeki gelir-gider ve satılan malların alış bedelleri arasındaki farka uygulanan vergilendirmedir. Vergi mükellefi, vergi usul kanununun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişilerdir.

Basit usul vergi kalkmasıyla, 1 Ocak 2021'den itibaren basit usulde tespit edilen mükelleflerin elde ettikleri ticari kazançlar gelir vergisinden istisna kılınmıştır. Bu yıl, basit usule tabi mükellefler 2021 yılı ticari kazançları üzerinden gelir vergisi beyannamesi vermemektedirler.

Hangi sektörlerin basit usul olabileceğine dair örnekler şunlardır:

1. Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere aracılık edenler.
2. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar.
3. Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç).
4. Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler.

Basit usule tabi olmanın şartları arasında kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, ticari, zirai ya da mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekmektedir. Ayrıca kira bedelinin toplamının belirli bir limiti aşmaması da şartlar arasındadır.

Basit usulde vergilendirilen mükellefler, hasılatları ile ilgili olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, perakende satış vesikaları ve diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadırlar.

Basit usulde ticari kazançlara uygulanan vergi 2020 yılında şu şekilde hesaplanmıştır: Gelir vergisine tabi gelirler; 22.000 TL’ye kadar %15, 49.000 TL'nin 22.000 TL'si için 3.300 TL, fazlası %20 olarak belirlenmiştir.

Basit usul, gerçek kişilerin vergilendirilmesi yöntemlerinden biridir. Gerçek usule tabi olan mükellefler gelir vergisi, stopaj vergisi, KDV gibi vergileri öderken basit usule tabi olanlar sadece ticari kazançlarının vergisini öderler.

Basit usulde vergilendirme sisteminden yararlanamayan kişiler ise kollektif şirket ortakları, komandit şirketlerin komandite ortakları, ikrazat işleriyle uğraşanlar, sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı yapanlardır. Bu kişiler genellikle gerçek usulde vergilendirilirler.
 
Geri
Üst