- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 258.293
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kimin desteği ile Güney cephesindeki Savaşı kazandık?
Güney Cephesinde mücadele, Fransızlara ve Ermenilere karşı yapılmış ve onlara karşı zafer kazanılmıştır. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın bir sonucu olarak güney bölgesi başta İngilizlere, daha sonra ise Fransızlara bırakılmıştır.Ankara Antlaşması’nın imzalanmasında ne etkili olmuştur?
Ankara antlaşması Sakarya meydan muharebesinin bir diğer sonucu olarak bilinmektedir. Türk ve Fransız cephesinde yaşanan çatışmaların sona ermesi için TBMM ve Fransız hükumeti arasında bir antlaşma yapılması gereği duyuldu. Sakarya meydan savaşından sonra Türkiye ve Rusya arasında anlaşma yapıldı.Güney cephesinde işgallere hangi kuvvetler karşı koymuştur?
Güney Cephesi, Cenup Cephesi, Fransız Cephesi veya Kilikya Cephesi olarak da anılır. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Fransız kuvvetleri ve beraberindeki Ermeni Lejyonu ile TBMM idaresindeki Kuva-yi Milliye arasında gerekleşen muhabereleri bünyesinde barındıran bir savaş cephesidir.
Güney Cephesi’nde işgallere karşı hangi birlikler mücadele etmiştir?
Güney Cephesi Antep, Urfa, Maraş, Adana ve Hatay çevresini kapsamaktadır. Güney Cephesi düzenli ordunun bulunmadığı tek cephedir. Burada Kuvay-i Milliye birlikleri yani bölgesini kurtarmak isteyen halk birlikleri düşmana karşı kendi imkanları ile mücadele etmiştir.Güney cephesinde kimlere karşı mücadele edilmiştir?
GÜNEY CEPHESİ Güney Cephesinde mücadele, Fransızlara ve Ermenilere karşı yapılmıştır. Mondros Ateşkes Antlaşması neticesinde güney bölgesi başta İngilizlere, daha sonra ise Fransızlara bırakılmıştır.Fransa’nın antlaşmayı imzalamak için Sakarya Savaşı’nın sonucunu beklemesinin nedeni nedir?
Franklin Bouillon ve Fransa, “Misak-ı Milli”yi ve yeni devletin varlığını anlamalarına rağmen, Yunan ileri harekâtının sonucunu ve dolayısıyla Sakarya Zaferi’ni görmeden kesin bir teşebbüste bulunmadılar. Nihayet, Zafer, Fransızların bu tereddütünü ortadan kaldırdı ve iki ülke arasında Ankara Antlaşması imzalandı.
Sakarya zaferinden sonra Fransızlarla imzalanan Ankara Antlaşmasıyla Fransızlar bölgeyi terk etmişlerdir. TBMM, 1973’te aldığı kararla kahramanlıklarından dolayı Maraş’a “Kahraman”, Antep’e “Gazi” ve 1984’te Urfa’ya da “Şanlı” unvanını vermiştir.