- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Kimden helallik istenir?
Yüce Rabbimiz kendisine karşı işlenen hatâ ve günahları affettiği hâlde kul hakkını bunun dışında tutmuştur. Kul hakkını affetmeyi, zulme uğrayan kulunun irâdesine bırakmıştır. Dolayısıyla, herhangi bir kul hakkı sebebiyle tevbe edecek olan kişinin, evvelâ hakkını yediği kimseden helâllik alması şart koşulmuştur.Çok fazla kul hakkı yedim ne yapmalıyım?
Tevbe ve istiğfar eder. Fitne çıkmak ihtimali yoksa, sahibi ile helalleşir. Fitne ihtimali varsa helalleşmek yerine, ona dua eder ve onun için sadaka verir. Yaptığı ibadetlerin sevaplarını ona bağışlar.
Biri sana hakkını helal etmezse ne olur?
Dr. Öztürk, “Eğer merhum ödemezse hakkıyla birlikte öbür dünyaya göçer, hakkını helal etmeyen kişi alacağı varsa öbür dünyada alır.Kul hakkı tövbesi olur mu?
Cevap: Kur’ân’ın açık ifadesine göre Allah, dilerse bütün günahları affeder, bağışlar. Zaten her günah ya Allah hakkına, ya kul hakkına veya her ikisine tecavüzdür. Allah kendi hakkını dilerse bağışlayacağı gibi yine dilerse kul hakkını da bağışlar.
Soru Hakkını Helal Etmemek Ahirette terazi kurulacak, haklı olanın hakkı haksızdan alınacaktır. Sevapları hak sahibine verilecek; yetmezse haklıların günahı, haksızlara verilecektir. Bundan dolayı da hiç kimsenin kalbi kırmamalı ve hukukuna tecavüz edilmemelidir.
Bir insan bir insana hakkını helal etmezse ne olur?
Kıyâmet günü hak sâhipleri, haklarını mutlaka alacaktır. Dünyâda hak sâhibine hakkı ödenmezse veya hakkını helal etmezse, âhirette iyilikleri alınıp hakkı olana verilir… Büyük İslam âlimi Hüseyin Hilmi Işık (kuddîse sirrûh) buyurdu ki: “Bir gümüş para kul hakkı olanın haccı kabul olmaz. Hiç sevap kazanamaz.
Bir insandan nasıl helallik alınır?
Hatta böyle bir durumda, “Hakkını helâl et, üzerimde hakkın olabilir.” gibi genel olarak helâlleşmek daha uygun düşüyor. Kişi hakkını kalben değil de sözle helâl etse bile helâllik alınmış oluyor. Lakin sadece “Estağfirullah.” demek yeterli değil. “Helâl ettim.” veya “Helâl olsun.” cümlesini duymak gerekiyor.Kul hakkı olanın tövbesi kabul olur mu?
Kul hakkının affı var mı?
Sınavda kopya çekmek kul hakkına girer mi?Kul hakkı sebebiyle haram işlemiş oldum mu? Cevap: Kopya çekmek kabahattir. Müslüman dine uyar, günah işlemez; kanuna uyar, suç işlemez. Ama talebelikte kopya çekmek kabahat olmakla beraber, hak geçmediği için bundan doğan netice dinen mahzurlu değildir.
Buhârî ve Müslim gibi muteber kaynaklarda bulunan bir hadis ise “kul hakkının bağışlanmayacağını, dünyada helalleşme olmamış ise ahirette, önce zalimin sevaplarından alınıp mazluma verileceğini, eğer sevaplar yetmez ise mazlumun günahlarından alınıp zalimin suç hanesine yazılacağını” ifade ediyor.
Kul hakkı yiyen biri işlediği günahın affı için ne yapmalıdır?
O kişiden helallik almalı ve kendisini affettirecek sorumlulukları yerine getirmelidir. Sonra da Allah’a tövbe etmelidir. Günahların ister kişisel olanı, isterse kul hakkına gireni olsun, affı için yapılması gereken temel davranış pişman olmak, günahı itiraf etmek ve günahın kirinden Allah’a sığınmaktır.