AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kilo alinca adet gecikir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.202
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kilo alınca adet gecikir mi?​

Kilo almak ya da kilo vermek, vücut kitle indeksi; regl gecikmesine sebep olabilir. Özellikle anoreksia ve bulimia gibi yeme bozukluklarında adet gecikmesi kaçınılmazdır. Vücut kitle indeksinin 18’in altında olduğu kişiler, ani kilo değişikliği yaşadıysa regl de gecikme yaşayabilir.

Yeme bozukluğu regli etkiler mi?​

Yeme bozukluğu regli etkiler mi?
Anoreksiya nervoza veya bulimia gibi yeme bozuklukları olan kadınlar adet gecikmesiyle karşı karşıya kalabilir. Boyunuz için normal bir aralık olarak kabul edilen değerin yüzde 10’unun altında olması, vücudunuzun çalışma şeklini değiştirebilir ve yumurtlamayı durdurabilir.

Kilo vermek adet düzenini bozar mı?​

Birçok kadın kilo verince normal adet döngüsüne ve doğurganlığına geri döner. Eğer vücudunuzdaki yağ oranı yeterli düzeyde değilse, adet düzeniniz bozulabilir ya da adet döngünüz tamamen durabilir. Bu duruma tıp dilinde amenore adı verilir. Genellikle biraz kilo almanız adet düzeninizin eskiye dönmesini sağlayacaktır.

Genç bir kızın adet neden gecikir?​

Genç bir kızın adet neden gecikir?
Genç kızlarda düzensiz adet kanamalarının sebeplerinden biri de yumurtlama bozukluklarıdır. Bunun yanında tiroid sorunları, prolaktin hormonunun yüksek oluşu, böbrek hastalıkları, ani kilo kaybı, kan hastalıkları, aşırı kilo kaybı da bazı düzensizliklere sebep olur.
Adet düzeni neden bozulur?​
Adet düzeni doğum kontrol yönteminin değiştirilmesi nedeniyle de bozulabilir. Ayrıca adetleri düzenleyen östrojen ve progesteron hormonlarındaki dengesizlik nedeniyle de adet düzeni bozulabilir. Hormonlardaki dengesizliğin ise birçok nedeni vardır. Adet düzensizliği ergenlikte ve menopoza yaklaşırken sık görülür.

Adet gecikmesi kaç gün olmalı?​

Adet gecikmesi kaç gün olmalı?
Normal süre içerisinde kadınlarda iki adet arasındaki süre 21 gün ile 35 güne kadar değişmektedir. Genellikle 29-30 günde bir görülen adet, 35 günden uzun olması durumunda adet gecikmesi olarak değerlendirilir ve öyle isimlendirilir.
 
Kilo alınca adet gecikmesi konusu oldukça önemlidir ve genellikle vücut kitle indeksi (VKİ) ile ilişkilidir. Anoreksiya nervoza, bulimia gibi yeme bozuklukları olan bireylerde, vücut ağırlığında ani değişiklikler yaşanması adet gecikmesine neden olabilir. VKİ'nin 18'in altında olması durumunda, özellikle ani kilo değişiklikleri sonucunda adet gecikmesi yaşanabilir.

Yeme bozuklukları da adet düzenini etkileyebilir. Anoreksiya nervoza veya bulimia gibi yeme bozukluklarına sahip olan kadınlar, adet gecikmesi sorunuyla karşı karşıya kalabilirler. Vücut ağırlığı normal aralığın yüzde 10'unun altında olduğunda vücut çalışma biçiminde değişiklikler meydana gelebilir ve yumurtlamayı durdurabilir.

Kilo vermek de adet düzenini etkileyebilir. Birçok kadın kilo verdikten sonra normal adet döngüsüne ve doğurganlığına geri dönebilir. Ancak vücuttaki yağ oranı yeterli düzeyde değilse, adet düzeni bozulabilir hatta tamamen durabilir. Bu duruma "amenore" adı verilir ve genellikle biraz kilo almak adet düzeninin eski haline dönmesine yardımcı olabilir.

Genç kızlarda adet gecikmeleri farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yumurtlama bozuklukları, tiroid sorunları, yüksek prolaktin hormonu, böbrek hastalıkları, ani kilo kaybı, kan hastalıkları gibi durumlar genç kızlarda adet düzensizliğine yol açabilir.

Adet düzeninin bozulmasının bir diğer nedeni de doğum kontrol yöntemlerinin değiştirilmesi olabilir. Aynı zamanda östrojen ve progesteron hormonlarındaki dengesizlikler de adet düzenini etkileyebilir. Hormonlardaki bu dengesizliğin birden fazla nedeni olabilir. Ergenlik döneminde ve menopoza yaklaşırken de adet düzensizlikleri sıkça gözlemlenebilir.

Normalde, kadınlarda iki adet arasındaki süre 21 ila 35 gün arasında değişmektedir. Genellikle 29-30 günde bir adet gören kadınlarda, adet süresi 35 günden uzunsa adet gecikmesi olarak değerlendirilebilir. Bu durumda doktora danışmak ve detaylı bir değerlendirme yapmak önemlidir.
 
Geri
Üst