- Konu Yazar
- #1
Kilim kim tarafından yapılmıştır?
Milattan 16 yüzyıl önce ortaya çıktığı tahmin edilen kilim, tekniği ve estetik özellikleriyle bir Orta Asya Türk sanatı olarak 13. yüzyılda özellikle, Selçuklu Türkleri tarafından Anadolu’ya getirilmiştir.Kilim nasıl ortaya çıkmıştır?
Orta Asya’da göçebe Türkler’in, çadırlarının toprak zeminindeki rutubetten kendilerini korumak için düz dokuma tekniğinin aynısını kullanarak keçi yününden “kilim” adını verdikleri zemin kaplamalarını ürettikleri düşünülür.Halı ve kilim hangi yöreye aittir?
Halı ve kilim hangi yöreye aittir?Arkeolojik ve tarihî vesikalara göre dünyanın en eski kavimlerinden olan Türkler, halı, kilim ve benzeri dokumalarında mucitlerdir. Düğümlü halının vatanı Halı Türkistan’dır.
Kilim nerede meşhur?
Kilim nerede meşhur?Ülkemizde halı dokumacılığı Kozaklı, Gülşehir olarak başta gelmektedir. Kullanmış oldukları motifler genellikle eski tarihi yansıtır. Kök boyaların kullanılması ile farklı motiflerin ortaya çıkmasına destek sağlar. Kapadokya ilimizde halı ve kilim dokumacılığı yapılmaktadır.
Kilimin kültürümüzdeki yeri nedir?
Isınma ve soğuktan, nem ve böceklerden korunma amacıyla kullanılan halı ve kilimler, göçebe hayatı yaşayan atalarımızın en önemli ihtiyaçlarından olmuştur. Halı ve kilimler, olumsuz şartlardan korunma amacı taşısa da zamanla ailenin satütüsünü gösteren ve o ailenin estetik zevkini yansıtan eşyalar haline gelmişlerdir.Türk kültüründe kilimin önemi nedir?
Isınma ve soğuktan, nem ve böceklerden korunma amacıyla kullanılan halı ve kilimler, göçebe hayatı yaşayan atalarımızın en önemli ihtiyaçlarından olmuştur. Geçmişten günümüze halı ve kilim dokumacılığı Türklerin kültürleri ile özdeşlemiş, Türk kültürünün önemli bir parçası haline gelmiştir.Kilim neyin üzerinde yapılır?
Kilim neyin üzerinde yapılır?Döşeme, sedir, divan vb. yerlere serilen genellikle renkli desenlerle süslü, yün ve pamuk ipinden dokunan örtü ve yaygılara kilim diyoruz. Kilimin, Türk dokuma sanatında çok önemli bir yeri vardır.
Heybe nasıl dokunur?
Heybe nasıl dokunur?Heybe, omuza veya at, eşek, bazı bölgelerde de öküz sırtına konabilir. Heybenin iki gözü arasındaki kısmın ortası ekseriyetle yarık olur. At, merkeP veya katırın sırtındaki eyerin kaşına takılıp, iki gözü yanlardan aşağı sarkıtılarak dengeli durması sağlanır.