AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kil catlamamasi icin ne yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kil çatlamaması için ne yapılır?​

Havada kuruyan çamur ile çalışırken çatlamayı önlemek için, ne kadar çabuk kuruyacağına dikkat etmeniz gerekir. Seramik çamurlarında olduğu gibi, yavaş kurutmak en iyi seçenektir. Üstüne plastik bir torba geçirin ve sabırlı olun. Hava kurumalı kil ile çalışmak için herhangi bir özel alete ihtiyacınız yoktur.

Çanak çömlek hangi topraktan yapılır?​

Avanos çömlekleri, ustasının tezgahındayken kolay gibi görünse de aslında hiç de kolay yapılmıyor. Çömlek yapımında kullanılan toprak Avanos Dağlarından ve Kızılırmak yataklarından alınıyor. Yumuşak ve yağlı killi topraklar elenerek çamur haline getiriliyor ve bu çamur, işlik adı verilen atölyelerde şekillendiriliyor.
Seramik kil hamuru pişirilir mi?
Evde seramik fırınlanır mı sorusunun yanıtı, hem evet hem hayırdır. Seramik pişirim ısısı seramik çamurunun cinsine göre değişir. Bazı çamurlar 1000 °C derecede fırınlanırken, bazıları 1300 °C derecede fırınlanır.

DAS seramik hamuru Fırınlanır mı?​

Das Seramik Hamuru (Kil), ana okulundan güzel sanatlara kadar uzanan geniş bir kullanım alanı vardır. 2-4 saat arası kalıplaşma özelliği vardır. Fırınlanmaya gerek yoktur. Hammadde alaşımı itibarı ile kolay şekil alır.

Hava ile kuruyan kil ne ile boyanır?​

Yağlıboya, akrilik boya yada toz pastel boya kullanılabilir. Hava ile kuruyan killerde kil henüz kurumamış ise çok az boya katılmalıdır. Fırınlanan killerin aksine hava ile kuruyanlar boyaya daha hassastır ve fazla boya kullanımı kili olması gerektiğinden çok daha önce sertleştirebilir.
Seramik Kili nasıl pişirilir?
Fırınlama aşamasına gelen ürün kullanılan kile bağlı olarak tarh sıcaklığında pişirilir. Çömlekçi killeri 950-1000 derece arasında, porselen ve stoneware ise 1200-1300 derece arasında fırınlanır. Fırınlama belirli bir ısı çizelgesi izlenerek yapılır. Pişirme sonucu kilin hacmi küçülür, rengi değişir.
Seramik çamuru, yaşken en az % 25 oranında su içerir. Çamur kurumaya başladığında bünyesindeki su buharlaşır. Bu süreçte, çamur parçacıkları birbirine yaklaşır ve küçülmeye neden olur. Bazen bu stres hemen çatlama ya da çarpılma olarak ortaya çıkar, ama bazen çamur pişene kadar ya da sonrasında bile ortaya çıkmaz.
Evdeki seramik hamurunu kurutmak için ise havayı kullanmak yeterlidir. Normal bir oda sıcaklığı içerisinde farklı şekle getirilmiş olan seramiğe bir süre bakmak yeterlidir. Böylece hava üzerinden kendi kendine kurumaya bırakılan seramik, arzu eden sertliğe ulaşma imkanı elde eder.
 
Geri
Üst