Kikuchi hastaligi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
129.429
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kikuchi hastalığı neden olur?​

İlk olarak 1972 yılında Kikuchi ve Fujimoto isimli araştırıcılar tarafından Japon bir kadın hastada tanımlanmıştır. Etyolojisi bilin- memekle beraber viral ve otoimmün nedenler suçlan- maktadır. Bir ila dört ayda kendiliğinden gerileyebilir. Semptomatik tedavi önerilir.

Kikuchi sendromu nedir?​

Nekrotizan Histiositik Lenfadenit olarak da bilinen Kikuchi Fujimoto Hastalığı (KFH) özellikle 30 yaşından genç kadınlarda görülen, multipl servikal lenfadenopati ve yüksek ateş ile seyreden, kendini sınırlayan ve 1-4 ayda gerileyen bir klinik tablodur.
Fujimoto nedir?
Kikuchi-Fujimoto hastalığı (histiyositik nekrotizan lenfadenit) nadir görülen, klinik olarak servikal lenfadenit ve yüksek ateş ile seyreden, kendini sınırlayan ve sıklıkla genç kadınlarda saptanan bir hastalıktır.
Nekrotizan lenfadenit nedir?
Kikuchi Fujimoto hastalığı veya histiyositik nekrotizan lenfadenit, nadir görülen ve benign servikal lenadenopati ile seyreden etyolojisi tam olarak bilinmeyen bir klinikopatolojik tanıdır. En sık servikal lenfadenopati ve ateş şeklinde belirti verir.

Kimura Hastalığı Nedir?​

Kimura hastalığı sıklıkla baş-boyun olmak üzere nadiren diğer yüzeyel lenf nodu bölgesinde tek taraflı ağrısız kitleler ve bölgesel lenfadenopati ile karakterize, etyolojisi tam olarak bilinmeyen çok nadir görülen iltihabi bir hastalıktır.

Sistemik Lupus Hastalığı Nedir?​

Kelebek hastalığı (Lupus) ya da tam adıyla Sistemik Lupus Eritematozus vücutta pek çok organı birden tutan romatizmal bir hastalıktır. Yüzde kelebek tarzında kırmızı döküntüyle karakterize olduğundan halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinir. Lupus hastalığı otoimmün olarak tabir edilen hastalıklardandır.
Boyunda şişlik Hastalığı Nedir?
Daha çok Asyalı kadınlarda görülmekle beraber ülkemizde de nadir olarak rastlanan Kikuchi-Fujimoto hastalığı, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülüyor. Boyunda şişkinlik ve yüksek ateş belirtileriyle kendini gösteren hastalığa 30-40 yaş civarında rastlanıyor.
 
Geri
Üst