Kikirdaklarin gorevi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kıkırdakların görevi nedir?​

Eklemi oluşturan kemiklerin birbirlerine bakan yüzlerini oluşturan parlak sedefi-beyaz yapıya kıkırdak denir. En önemli görevi yük taşımak olan bu yapılar eklemin kayganlığını da sağlarlar. Eklem kıkırdağı ortalama 2 ila 4 mm kalınlığında kansız, sinirsiz yapıdır.

Kıkırdak hareketi kolaylaştırır mı?​

Eklem kıkırdağı, eklemleri oluşturan kemiklerin uçlarını örten düzgün, kaygan ve parlak yüzeyli bir dokudur. Sağlıklı eklem kıkırdağı önemsenmeyecek bir sürtünme ile kemiklerin birbiri üzerinde kaymasını sağlayarak hareket etmemizi kolaylaştırır.
Kıkırdak lezyonu ne demek?
Eklem kıkırdağında meydana gelen hasarlar, eklem yüzeyinin kaygan ve düz yapısının kaybolmasına yol açar. Dizde ağrı ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösteren kıkırdak lezyonları; merdiven inme, çıkma gibi eklemlere yük bindiğinde ya da spor gibi durumlarda belirgin şikayetlere yol açar.
Hangi genlerin eklem kireçlenmesi neden olur?
Eklemlerin yaralanması ve kasların güçsüz olmasının yanı sıra bazı genlerin de eklem kireçlenmesi nedenleri arasında olduğu da bilinmektedir. Eklem kireçlenmesi belirtileri sıklıkla ağrı olmaktadır. Fakat bulunduğu ekleme bağlı olarak bir takım değişikliklerin de olması söz konusu olacaktır.

Peki, eklem kireçlenmesi tedavisinde yeni yöntem nelerdir?​

Günümüzde eklem kireçlenmesi tedavisinde yeni yöntem sayesinde iyileşme görülse bile bu sadece ağrının azalmasını sağlayacaktır. Bu nedenle de kişinin kilo vermesi gerekmektedir. Eklemlerin kireçlenme olmasının özellikle aşırı kullanımı sonrasında da görülmekte olduğu bilinmektedir.

Neticesinde eklemlerde kireçlenme meydana gelmektedir?​

Yaşın ilerlemesi sonucunda eklemlerde bulunan kıkırdağın sıvısını zamanla kaybetmesi neticesinde kıkırdağın aşınması sonucunda kemikler birbirine sürtmeye başlar. Bunun sonucunda da kireçlenme meydana gelmektedir. Eklemlerde en sıklıkla görülmekte olan dejeneratif bir hastalık olmaktadır.
 
Geri
Üst