Kierkegaard dindar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kierkegaard dindar mı?​

Kierkegaard, dindar babasının etkisiyle din eğitimi alarak ve katı bir dini atmosfer içinde yetişti. Tüm yaşamında bu çocukluğun etkisi görülür. Kendisi de dinsel düşünceleri olan birisi olmakla birlikte sürekli din adamlarıyla, kurumlarıyla ve düşünceleriyle çatışma halinde oldu.

Kierkegaard neyin temsilcisi?​

Kierkegaard da sıklıkla varoluşçu felsefenin öncüsü ve hatta ilk temsilcisi olarak görülmektedir. Kierkegaard, önde gelen Danimarkalı filozof ve aynı zamanda önemli bir düzyazı stilisti olarak kabul edilir. Danimarka Altın Çağı’nın en önemli temsilcilerinden birisidir.
Soren Kierkegaard dini nedir?
A. Hıristiyan bir düşünür olan Kierkegaard, bu dinin Protestan mezhebine mensuptur.

Kierkegaard a göre irade nedir?​

İrade iman sıçraması için tek ve yeterli şarttır ve Hristiyan inanç sisteminin temel yapısını oluşturmaktadır. Kierkegaard’a göre de imanı değerli kılan tam olarak bilinmeyene iradeye dayalı olarak gözü kapalı bir şekilde yapılan sıçramadır.

Fichte Hangi yüzyıl?​

Onun felsefe konumu Kant, Friedrich Schelling, Hegel gibi isimlerin yanı sıra Alman felsefesinin temel taşları arasında yer alır….Johann Gottlieb Fichte.
Kierkegaard felsefesinin temeli nedir?
Kierkegaard’ın, varoluşçuluk ve fideizmi birleştirerek ortaya koyduğu ahlak anlayışı, öznelin evrensel olandan üstün olduğu düşüncesine dayanmakta, Tanrı ile doğrudan kurulacak öznel ve varoluşsal bir ilişki evrensel ahlaki ilkelerin üzerine çıkarılmaktadır.
Doğa bilimlerini örnek alan bilgi ve akılcılık anlayışına karşı çıkan Kierkegaard, nesnel gerçekliğin savunulurken dinsel ve ahlaki gerçeklerin reddedilişine karşı çıkarak öznel gerçekliği savunmuştur.
İmancılık (fideizm) İmanı rasyonel bir takım kanıtlarla desteklemeyi reddederler. Bu yaklaşım ılımlı ve radikal fideizm olarak ikiye ayrılabilir. Ör. İmanın aklı aşan bir gerçekliğe delalet ettiğini fakat akılla çelişmediğini öngören Pascal’ın yaklaşımı ılımlı fideizmdir.
Hayatın sınırlarına inanmak ne demek?
Epistemolojide, fideizm, inancın akıldan bağımsız olduğunu veya akılla çatıştığını ve belirli gerçeklere ulaşmada akıldan üstün olduğunu savunan teori. Latince “inanç” anlamına gelen “fide” kelimesinden türetilmiştir.
 
Geri
Üst