AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kidem tazminatindan hangi isveren sorumludur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kıdem tazminatından hangi işveren sorumludur?​

Kıdem tazminatı yönünden asıl işveren alt işveren ilişkisinin sona ermesinden sonra işyerinden ayrılan alt işveren ile daha sonra aynı işi alan alt işveren arasında hukuki ya da fiili bir bağlantı olsun ya da olmasın kıdem tazminatından önceki işveren, devir tarihindeki ücret ve kendi dönemi ile sınırlı olarak …

İş kanuna göre bir kişinin işveren sayılabilmesi için gerekli olan koşul nedir?​

İş kanuna göre bir kişinin işveren sayılabilmesi için gerekli olan koşul nedir?
Kısacası işveren sayılmak için sigortalı çalıştırmak gerekli ve yeterlidir. İşyerinin maliki olmak şart değildir. İşverenin mutlaka gerçek bir kişi olması da gerekmez. Özel hukuk veya kamu hukuku tüzel kişisi de sigortalı çalıştırdığı takdirde 5510 sayılı kanun kapsamında işveren sayılacaktır.

İşveren ve çalışanların iş kazalarından doğan sorumlulukları nelerdir?​

İşveren ve çalışanların iş kazalarından doğan sorumlulukları nelerdir?
6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 417 nci maddesinde de belirtildiği üzere; işveren, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak; işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdür (6098 mad.417/2).

İşverenin sorumlulukları nelerdir?​

İşverenin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
- Çalışanların Sağlığını ve Güvenliğini Sağlamak.
- Mesleki Eğitimin Sağlanması
- Ücret Ödeme Yükümlülüğü
- Çalışanlara Eşit Davranma İlkesi.
- Çalışan Haklarına Önem Verme.
- Birimler Arası Koordinasyonun Sağlanması
- İşveren Olarak Bireysel Gelişime Önem Verme.

Bir işyerinin devri durumunda kıdem tazminatını kim öder?​

Bir işyerinin devri durumunda kıdem tazminatını kim öder?
Her ne kadar işyeri devri yapılmış ve üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmiş olsa da devreden işveren devralan işveren ile birlikte işçilerin doğacak olan kıdem tazminatı alacaklarından sorumlu tutulacaktır. Yani işçi her iki işverene de kıdem tazminatı alacağı için başvuruda bulunma hakkına sahiptir.

Muvazaalı alt işverenlik çalışanları nasıl etkiler?​

Muvazaalı alt işverenlik çalışanları nasıl etkiler?
Şöyle ki; mahkemece muvazaalı alt işveren ilişkisinde işçinin başlangıçtan beri asıl işverenin işçisi olarak kabulü doğru ise de;muvazaalı alt işveren ilişkisinde,muvazaalı işlemin tarafı olan alt işveren acentenin de işçilik alacaklarından müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulması gerekir.

Kimler işveren olabilir?​

Bir iş sözleşmesine dayanarak, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren denilmektedir. İşveren tek bir kişi olabileceği, adi bir ortaklıkta olduğu gibi birden fazla kişiyi de olabilir.

İş kazasında kim sorumludur?​

İş kazasında kim sorumludur?
Maddi ve manevi zararın tazmininde tarafların kusurları oranında karar verilecektir. İş kazalarında işçi ve işverenin kusuruna yönelik temelde şu üç durum söz konusudur: İşveren tamamen kusurlu, işçi kusursuz ise; iş kazasında sorumluluk tamamen işveren üzerindedir.

İşverenin iş kazasından doğan hukuki sorumluluğu hangi kanuna tabidir?​

İşverenin iş kazasından doğan hukuki sorumluluğu hangi kanuna tabidir?
5510 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre; işverenin iş kazasından doğan sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınmaktadır (5510 mad.21/1).

İşçi ve işveren sorumlulukları nelerdir?​

Kıdem tazminatı aldıktan sonra aynı işyerinde çalışabilir mi?​

Kıdem tazminatı aldıktan sonra aynı işyerinde çalışabilir mi?
Yargıtay’ın bu hususta yerleşmiş olan görüşü, emeklilik nedeniyle işten ayrılan çalışanın tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlaması halinde, emekli olunan tarihte kıdem tazminatı ödenmişse, kıdem hakkının sıfırlandığı yönündedir.

Işyerinin satılması durumunda işçi kıdem tazminatının ödenmesini isteyebilir mi?​

Işyerinin satılması durumunda işçi kıdem tazminatının ödenmesini isteyebilir mi?
İşyerinin devri, çalışanların yasal hakları konusunda herhangi bir kayba yol açmaz ancak bu devir, işçiye de haklı fesih nedeni oluşturmaz. Yani işyerinin devri nedeni ile işten ayrılan bir işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekmemektedir.

Devreden ve devralanın sorumluluğu kaç yıl?​

Devredenin sorumluluğu devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarla sınırlandırılmıştır. Bu sorumluluğun süre bakımından kapsamı devir tarihinden itibaren azami 2 yıl olarak belirlenmiştir.

İşten çıkıp sonra aynı şirkette işe başlayan kişinin yıllık izin hakkı nasıl değerlendirilir?​

İşten çıkıp sonra aynı şirkette işe başlayan kişinin yıllık izin hakkı nasıl değerlendirilir?
2- İşçi daha önce o işyerinde 1 yıllık süreyi doldurmadığı için yıllık ücretli izne hak kazanmadan işten ayrılmışsa, aynı işyerinde tekrar işe başladığında önceki çalışmasından kalan süre yıllık izne hak kazanmaya esas 1 yıllık çalışma süresinin hesabında dikkate alınır.

Aynı işyerinden 2 defa tazminat alınır mı?​

Aynı işyerinden 2 defa tazminat alınır mı?
İKİNCİ KEZ KIDEM TAZMİNATI ALINABİLİR Kıdem tazminatı alan bir kişi, başka bir işyerinde de bir yılını doldurmasının ardından işten çıkartılırsa ikinci tazminatı da alabiliyor.

Personel devir oranı ne demektir?​

Personel Devir Oranı, belli bir dönem içerisinde ( genellikle 1 yıl ) işletmeye giren ya da işletmeden ayrılan Personel sayısının ortalama Personel sayısı içindeki payını gösteren bir orandır.
 
İşveren ve çalışanlar arasındaki sorumluluklar, Türk Borçlar Kanunu ve İş Kanunu gibi yasal düzenlemelerde açıkça belirtilmiştir. İşverenin üzerine düşen görevler arasında çalışanların sağlığını ve güvenliğini sağlamak, mesleki eğitim sağlamak, ücretleri ödemek, çalışanlara eşit davranmak, çalışan haklarına saygı göstermek, bireysel gelişime önem vermek ve birimler arası koordinasyonu sağlamak yer almaktadır.

İş kazalarından doğan sorumluluklar ise işverenin iş sağlığı ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olması ve işçilerin de alınan önlemlere uyması gerektiğini belirtmektedir. Bu tür durumlarda tarafların kusurları oranında sorumluluk belirlenir ve iş kazalarından doğan hukuki sorumluluk 5510 sayılı Kanunun ilgili maddelerine tabidir.

Kıdem tazminatı ise işçinin işten ayrılması durumunda ödenen bir tazminattır. İşyerinin devri durumunda kıdem tazminatını devreden ve devralan işverenler birlikte öderler. Aynı işyerinden ikinci kez kıdem tazminatı alınabilir ancak emeklilik nedeniyle işten ayrılan bir kişi tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlarsa genellikle kıdem hakkının sıfırlandığı kabul edilir.

Personel devir oranı ise belirli bir dönem içinde işletmeye giren veya işletmeden ayrılan personel sayısının ortalama personel sayısına oranını gösteren bir orandır. Bu oran genel olarak işletmedeki personel değişikliklerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesinde kullanılan bir kriterdir.
 
Geri
Üst