Kidem tazminatinda neler var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.879
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kıdem tazminatında neler var?​

Kıdem ve ihbar tazminatı nedir?
Yeni kıdem tazminatı nedir?
Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

Kıdem tazminatı nasıl olacak?​

Yeni sisteme göre 30 günlük kıdem tazminatının 19 günü mevcut sistemdeki gibi devam ederken, 11 günü ise Kıdem Tazminatı Fonu’nda birikecek. Yeni sistemde yüzde 5.33 kıdem hakkı eski kıdem tazminatı hükümlerine uygun olarak korunurken yüzde 3 işveren katkısı çalışanın bireysel fon hesabına aylık olarak yatırılacak.
Yeni kıdem tazminatı yasası ne zaman yürürlüğe girecek?
Yeni kıdem tazminatı yasası hakkında son dakika bilgileri geliyor. İstifa eden çalışanın tazminat alıp almayacağı hakkında son durum şu şekilde; yeni kıdem tazminatı sisteminin 1 Ocak 2022’de devreye girmesi planlanıyor. Çalışan işten çıkarıldığında 19 gün kıdem tazminatını alıyor, 11 gün ise fon hesabında tutuluyor.

Kıdem tazminatının amacı nedir?​

“Kıdem tazminatı” işçi işten çıkarıldığında işveren tarafından ödenecek bir ücrettir. İşten atıldığımızda, yeni iş bulana kadar evimize ekmek götürmemizi sağlayan bir tazminat artık ödenmeyecek. Kıdem tazminatı fonunda gerçek amaç: Kölelik!
Emeklilikte kıdem tazminatı nedir?
Kıdem tazminatı, çalışanın 4857 sayılı iş kanunu gereği en az 1 yıl süreyle çalıştığı iş yerinden belirli şartlar kapsamında işten ayrılması veya işveren tarafından işine son verilmesi durumunda ödenmesi gereken tazminattır.

Kıdem tazminatı hangi yılları kapsıyor?​

Böyle bir durumda 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine göre işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için öncelikle işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve çalışma hayatı boyunca da 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresinin 15 yıl gerekir.
2021 de tazminatlar verilecek mi?
Kıdem tazminatı tavanı 2021 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığının yayınlamış olduğu genelge ile belirlenmiştir. İşbu genelgeye göre kıdem tazminatı tavanı 01.01.2021-30.06.2021 tarihleri arasında 7.638,96. TL olacaktır. Belirlenen bu miktarlar her yıl altı aylık periyotlar ile değişmektedir.

Emeklilik fonu ne zaman devreye girecek?​

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşık bir hafta önce duyurduğu Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, SGK emekliliği dışında ikincil bir emeklilik sistemi olarak tasarlandı. Detayları henüz kesinleşmeyen sistem, 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek.
 
Geri
Üst