AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kidem tazminati mahsup edilebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kıdem tazminatı mahsup edilebilir mi?​

İşçinin iş sözleşmesinin feshinde kıdem tazminatına hak kazanılması durumunda, işyeri ya da işyerlerinde geçen tüm hizmet sürelerine göre kıdem tazminatı hesaplanmalı, daha önce avans olarak ödenen miktar kanuni faiziyle birlikte mahsup edilmelidir.
İşçi alacakları mahsup edilebilir mi?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 407/2 nci maddesine göre, “İşveren, işçiden olan alacağı ile ücret borcunu işçinin rızası olmadıkça takas edemez. Ancak, işçinin kasten sebebiyet verdiği yargı kararıyla sabit bir zarardan doğan alacaklar, ücretin haczedilebilir kısmı kadar takas edilebilir”.

İşçinin ücret alacağı ihbar tazminatından mahsup edilebilir mi?​

Ücret değil bir tazminattır. İşçinin işverene ihbar tazminatı ödemesi gerektiği durumlarda bu borcunu işverene kendisi öder. Ödemek istemediği takdirde işveren işçinin çalışması karşılığı hak etmiş olduğu ücretinden kendi kendine bunu tahsil edemez.
Mahsup etmek ne demek?
TDK sözlüklerinde mahsup etmek kelimesi hesaba geçirmek, borcunu alacağından düşmek anlamlarına gelmektedir. Mahsup etmek fiilinin önceki cümlede yazılan ikinci anlamıyla kullanımı daha yaygın olarak görülmektedir. Örneğin bazı faturalar fatura tutarı tam sayıya yuvarlanarak hesaplanır.
2.1. İflas eden şirket aleyhine dava açılabilir mi? 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 191, 193, 194’ncü maddelerinde takibin durması ve düşmesi hükümlerine yer verilmiştir. Buna göre, İflasın açılması, borçlu aleyhinde haciz yoluyla yapılan takiplerle teminat gösterilmesine ilişkin takipleri durdurur.
İhbar tazminatı maaştan ayrı mı?
Bu maddeden de anlaşılacağı üzere, götürü tazminat niteliğinde olan ihbar tazminatı, ücret değil bir tazminattır. İşçinin işverene ihbar tazminatı borçlu olduğu durumlarda bu borcunu işverene kendisi öder. İşveren işçinin çalışması karşılığı hak etmiş olduğu ücretinden kendi kendine bunu tahsil edemez.
 
Geri
Üst