AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kidem tazminati karsiligi vergi tasarrufu saglar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kıdem tazminatı karşılığı vergi tasarrufu sağlar mı?​

İş akdi kıdem tazminatını gerektirecek şekilde sona ermedikçe, karşılık yoluyla yazılan kıdem tazminatı giderleri vergi matrahından indirilemiyor.

SGK kıdem tazminatı kimler alabilir?​

Yaş dışındaki emeklilik koşullarını sağlayanlar kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatını alabilirler. İşverenden kıdem tazminatını alabilmek için öncelikle SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alıp işverene vermek gerekir.

Kıdem tazminatı karşılığı nasıl hesaplanir?​

Kıdem tazminatı karşılığı nasıl hesaplanir?
Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur.

3600 kıdem tazminatı kimler alabilir?​

Yasal durum şöyle; Toplam 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir. Bu husus 1475 sayılı eski İş Kanunun yürürlükte kalan ve halen geçerliliğini sürdüren son ve tek maddesi Madde 14/5′ e dayanmaktadır.

Kıdem tazminatı gelir Hesaplarinda yer alir mi?​

Kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında, çıplak ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün kanundan veya toplu iş sözleş- melerinden doğan menfaatler göz önünde bulundurulur.

Kıdem tazminatı faizi gider yazılır mı?​

Kıdem tazminatı faizi gider yazılır mı?
Ancak, işlemiş faizler ve diğer masraflar,mahkemece ödenmesine karar verilen ek tazminatlar (ihbar ve kıdem tazminatı dışında) gibi ödemeler gider yazılamaz.
3600 Yazısı kaç defa alınır?​
Bu yazıyı birden fazla kez temin ederek 1 yıl aynı işverende çalışma koşulunu sağlamak şatı ile işten ayrılıp kıdem tazminatını birçok kez alabilir. Bunun önünde yasal olarak hiçbir kısıtlama yoktur.
 
Kıdem tazminatının vergi tasarrufu sağlayıp sağlamadığı sorusuna açıklık getirmek gerekirse, iş akdi kıdem tazminatını gerektirecek şekilde sona ermediği sürece, karşılık yoluyla yazılan kıdem tazminatı giderleri genelde vergi matrahından indirilemez. Ancak, detaylar vergi mevzuatıyla ilgili olduğundan, vergi konularında uzman bir mali müşavirden destek almanız daha sağlıklı olacaktır.

SGK kıdem tazminatını alabilmek için emeklilik koşullarını sağlayan ve kendi isteğiyle işten ayrılan kişilerin SGK’dan kıdem tazminatı yazısını alıp işverene bildirmesi gerekmektedir. Bu süreçte detaylı bilgi almak için SGK ile iletişime geçebilirsiniz.

Kıdem tazminatının hesaplanması genelde son ücret üzerinden yapılır. Ücretin sabit olmadığı durumlarda ise son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesiyle ortalama ücret bulunarak tazminat hesaplanabilir.

Toplam 3600 gün prim ödenmiş ve fiili hizmet süresi 15 yıl olan kişiler, emeklilik gerekçesiyle işten ayrıldıklarında ve belirli koşulları sağladıklarında kıdem tazminatı hakkına sahip olabilirler.

Kıdem tazminatına esas olacak ücret hesaplanırken, çıplak ücretin yanı sıra işçinin para ve para ile ölçülebilen menfaatleri de göz önünde bulundurulabilir.

Kıdem tazminatı faizi giderlerinin vergiye yazılıp yazılamayacağı konusunda detaylar ve istisnalar olabilir. Faizler ve diğer masraflar genellikle gider yazılamazken, mahkeme kararları doğrultusunda ödenen ek tazminatlar farklı değerlendirilebilir.

Son olarak, SGK'dan alınan 3600 gün prim yazısını kullanarak, belirli koşulları sağlayan kişiler, aynı işverende 1 yıl boyunca çalıştıktan sonra işten ayrılarak kıdem tazminatını talep edebilirler. Bu durumda yasal olarak herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
 
Geri
Üst