AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kidem tazminati hesabina neler dahil edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.976
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kıdem tazminatı hesabına neler dahil edilir?​

Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınan menfaatler, yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk zammı, temettü, havlu ve sabun yardımı, taşıt yardımı.

Kıdem tazminatı içeriği nedir?​

Kıdem tazminatı, her bir yıl için 30 gün ü içeren brüt ücrete karşılık gelmektedir. Brüt ücret hesabında ise yemek yardımı, yol ücreti, kira ücreti, düzenli olarak verilen ikramiyeler ve primler, gıda yardımları ve sağlık sigortası gibi ödemeler de kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaktadır.

Kıdem suresinin hesabında neler dikkate alınmaz?​

Kıdem suresinin hesabında neler dikkate alınmaz?
İşçinin iş sözleşmesinin askıda olduğu süreler de, kıdem süresinden sayılmamalıdır. Örneğin ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatına esas süre bakımından dikkate alınmaz. O halde kıdem tazminatına hak kazanmaya dair bir yıllık sürenin hesabında da işçinin daha önceki fasılalı çalışmaları dikkate alınır.

Kıdem tazminatı hesabında hangi ücret esas alınır?​

Kıdem tazminatı hesabında hangi ücret esas alınır?
Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır.

Raporlu olunan günler kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir mi?​

İşçinin işyerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporlarının kıdem süresine eklenmesi gerekir. İşçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini altı hafta aşan istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır.

Kıdem tazminatı sigorta primine tabi mi?​

İş akdinin feshi veya çeşitli sebeplerle işten ayrılan işçilere işveren tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ödenen kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödemeler ve keşif ücreti; prime esas kazancın hesaplanması sırasında dikkate alınmayacaktır.

Kısa çalışma kıdem süresinden sayılır mı?​

Kısa çalışma kıdem süresinden sayılır mı?
Kısa çalışma süresinde olduğu gibi nakdi ücret desteğinde geçen sürelerin de kıdem süresinden sayılması konusunda mevzuatta herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Raporlu süreler kıdem tazminatı verilir mi?​

Raporlu süreler kıdem tazminatı verilir mi?
Kimdir kıdem tazminatı?​
İşçinin bu düzenli ve sürekli çalışmasının karşılığında işyerinde geçirdiği süre ölçü alınarak kendisine kıdem tazminatı ödenmektedir. Kıdem tazminatı, işçinin son aldığı ücrete yol, yemek, sosyal yardım (eğitim, konut vs.) gibi haklar da ilave edilerek bulunan brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir.
Peki, kıdem tazminatı nasıl alınır?​
Kıdem tazminatı, işçinin son aldığı ücrete yol, yemek, sosyal yardım (eğitim, konut vs.) gibi haklar da ilave edilerek bulunan brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir. İş kanunu, işçinin işverenden kıdem tazminatı alabilmesi için belli şartlar öngörmüştür, bu şartlar şunlardır:

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi?​

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi?
Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır (4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde). İşçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde kıdem tazminatı talebiyle iş davası açamadığı takdirde, bir daha bu çalışmasıyla ilgili kıdem tazminatı davası açamaz.

Günlük kıdem tazminatının nasıl hesaplanacağı belirtilmiştir?​

Günlük kıdem tazminatının nasıl hesaplanacağı belirtilmiştir?
1475 sayılı Kanunun 14. maddesinde, hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği, kıdem tazminatı hesaplanmasının son ücret üzerinden yapılacağı belirtilmiştir.
 
Kıdem tazminatı hesabına neler dahil edildiğine dair detaylı bilgiler vermek isterim:

1. **Menfaatler**: Yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk zammı, temettü, havlu ve sabun yardımı, taşıt yardımı gibi menfaatler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

2. **Ücretler**: Brüt ücret hesabında yemek yardımı, yol ücreti, kira ücreti, düzenli olarak verilen ikramiyeler ve primler, gıda yardımları, sağlık sigortası gibi ödemeler de kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

3. **Kıdem Süresinin Hesabı**: İşçinin daha önceki fasılalı çalışmaları da dikkate alınır. Ücretsiz izin gibi süreler kıdem süresine dahil edilmez.

4. **Kıdem Tazminatı Hesabında Esas Alınan Ücret**: İşçinin brüt ücreti esas alınarak kıdem tazminatı hesaplanır. Prim, vergi, sendika aidatı gibi kesintiler yapılmadan belirlenen brüt ücret göz önünde bulundurulur.

Kıdem tazminatı, işçinin işyerinde geçirdiği süre ve aldığı ücret üzerinden hesaplanır. Raporlu süreler genellikle kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir. Ancak işveren tarafından bir defaya mahsus ödenen kıdem tazminatı prim hesaplamasında dikkate alınmayabilir. İş kanununda belirtilen koşullara uygun olarak işçi, kıdem tazminatının ödenmesini talep edebilir ve bu talepte belirli zamanaşımı süreleri bulunmaktadır. Günlük kıdem tazminatı ise hizmet aktinin devamı süresince işçiye 30 günlük ücreti tutarında ödenir. Umarım verdiğim bilgiler işinize yarar. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst