Kidem tazminati hemen alinir mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kıdem tazminatı hemen alınır mı?​

Kıdem tazminatı alınması konusunda kanunda belirlenmiş belirli bir sürede bulunmamaktadır. Normal şartlarda kıdem tazminatının işe son verme ve iş sözleşmesinin feshedilmesi ile beraber yapılması gerekmektedir.
3600 gün tazminat nasıl alınır?
Böyle bir durumda 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine göre işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için öncelikle işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve çalışma hayatı boyunca da 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresinin 15 yıl gerekir.
Kimdir kıdem tazminatı?
İşçinin bu düzenli ve sürekli çalışmasının karşılığında işyerinde geçirdiği süre ölçü alınarak kendisine kıdem tazminatı ödenmektedir. Kıdem tazminatı, işçinin son aldığı ücrete yol, yemek, sosyal yardım (eğitim, konut vs.) gibi haklar da ilave edilerek bulunan brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir.

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi?​

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır (4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde). İşçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde kıdem tazminatı talebiyle iş davası açamadığı takdirde, bir daha bu çalışmasıyla ilgili kıdem tazminatı davası açamaz.
Peki, kıdem tazminatı nasıl alınır?
Kıdem tazminatı, işçinin son aldığı ücrete yol, yemek, sosyal yardım (eğitim, konut vs.) gibi haklar da ilave edilerek bulunan brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir. İş kanunu, işçinin işverenden kıdem tazminatı alabilmesi için belli şartlar öngörmüştür, bu şartlar şunlardır:
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Kıdem tazminatı o işyerinde çalışarak geçirdiğiniz her yıl için bir aylık brüt ücret baz alınarak hesaplanır. Yılın artan kısımları da oranlanarak hesaba eklenip tazminatın net değeri bulunur. Online Ön Muhasebe Programı Logo İşbaşı ‘nın geliştirdiği Maaş Bordro Hesaplama aracıyla kolayca Kıdem ve İhbar Tazminatınızı hesaplayabilirsiniz.

Geri