Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kidem tazminati gecikme faizi ne kadar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
49.102
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kıdem tazminatı gecikme faizi ne kadar?​

ÖZET : Kıdem tazminatı gecikme faizi hesaplanırken, Merkez Bankası yazısındaki fesih tarihindeki faiz oranı olarak bildirilen 5-200 oranlarından, 0 esas alınmıştır.

Kimdir kıdem tazminatı?​

Kimdir kıdem tazminatı?
İşçinin bu düzenli ve sürekli çalışmasının karşılığında işyerinde geçirdiği süre ölçü alınarak kendisine kıdem tazminatı ödenmektedir. Kıdem tazminatı, işçinin son aldığı ücrete yol, yemek, sosyal yardım (eğitim, konut vs.) gibi haklar da ilave edilerek bulunan brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir.

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi?​

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır (4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde). İşçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde kıdem tazminatı talebiyle iş davası açamadığı takdirde, bir daha bu çalışmasıyla ilgili kıdem tazminatı davası açamaz.

Kıdem tazminatı, son iş yerinde çalışan çalışanlara hesaplanabilir.?​

Kıdem tazminatı, son iş yerinde çalışan çalışanlara hesaplanabilir.?
Kıdem tazminatı, son iş yerinde çalışılan her tam yıl için 30 günlük son brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Tam yıl dışında kalan süre için ise, 30 gün üzerinden oranlama yapılarak tazminat miktarı hesaplanır.

Kıdem tazminatı, çalışan işçiye ödenen tazminattır.?​

Kıdem tazminatı, işverence işçisine belli koşulların sağlanması halinde işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdeminin karşılığı olarak ödenen tazminattır. İşçi çalıştığı işe ve işyerine yıllarca emek vermekte, işverenin ticari işinin yürütülmesine katkı sunmaktadır.

Kıdem tazminatı karşılığı kimlere ayrılır?​

Kıdem tazminatı karşılığı kimlere ayrılır?
Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabında ise bir yıllık dönemden uzun bir zaman içinde ödenmesi muhtemel kıdem tazminatları için ayrılan karşılıklar izlenir. Sermaye Piyasası Yasası mevzuatına göre denetime tabi bulunan ortaklıklar kıdem tazminatı karşılığını hesaplamak ve ayırmak zorundadırlar.

Iş Kanunu 04 maddesi nedir?​

4 Numaralı Kod – Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin İşveren Tarafından Haklı Sebep Bildirilmeden Feshi; Belirsiz süreli iş sözleşmesi işveren tarafından feshediliyor ve haklı bir neden bildirilmiyorsa bu kod seçilecektir.

Kıdem tazminatında faiz nasıl uygulanır?​

Kıdem tazminatında faiz nasıl uygulanır?
Kıdem tazminatı faizi gecikme faizi niteliğinde olduğundan, faize faiz yürütülmesi mümkün olmaz. Faiz alacağı başlı başına icra takibi ya da davaya konu olmuş olsa dahi, faiz niteliğini kaybetmediğinden ayrıca faize hak kazanılamaz.

İşçinin kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?​

Kıdem tazminatı hesabı için işçinin çalıştığı yıl sayısı aldığı maaşın brütüyle çarpılır. Brüt hesaplanırken yol yemek ve işçiye yapılan maaşı dışındaki yan ödemeler dahil edilir. Kıdem tazminatı hesaplama için alışılan yılın dışında arta kalan günler ise günlük brüt ücret ile çarpılır.

04 haklı sebep bildirilmeden Fesih ne demek?​

04 haklı sebep bildirilmeden Fesih ne demek?
4 – Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi : Belirsiz süreli iş sözleşmesi işveren tarafından feshediliyor ve haklı bir neden bildirilmiyorsa bu kod seçilecektir.

Kıdem tazminatı hangi faiz uygulanır?​

Yargıtay’a göre, en yüksek faiz oranı bir yıllık vadeye uygulandığı için bu oranın dikkate alınması gerekiyor. Kıdem tazminatı için uygulanması gereken faiz, ödeme gününün kararlaştırıldığı ya da temerrüdün gerçekleştiği zamanda bankalarca bir yıllık mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı olmak zorundadır.

Iş mahkemelerinde hangi faiz uygulanır?​

Iş mahkemelerinde hangi faiz uygulanır?
1) İş Mahkemesinde kıdem tazminatı ve sair işçi alacakları için açılan davada “en yüksek mevduat faiz oranları” belirlenmez. Mahkeme, faiz oranı belirtmeksizin sadece “en yüksek mevduat faizi uygulanması” biçiminde hüküm verir.
 
Kıdem tazminatı gecikme faizi hesaplanırken, Merkez Bankası tarafından belirlenen fesih tarihindeki faiz oranı olarak bildirilen 5-200 oranlarından, 0 oranı esas alınmıştır. Bu durumda gecikme faizi, kıdem tazminatının ödeme süresinde belirtilen faiz oranı üzerinden hesaplanır.

Kıdem tazminatı, işçinin işyerinde geçirdiği süreye bağlı olarak hesaplanan bir tazminattır. İşçinin son aldığı ücrete ek olarak hak ettiği yan haklar da dikkate alınarak brüt ücret üzerinden hesaplanır ve işçiye ödenir. Kıdem tazminatı, işçinin emeğinin karşılığı olarak görülür ve çalışan işçiye ödenen bir tazminattır.

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi, iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır. İşçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde kıdem tazminatı talebiyle iş davası açamadığı takdirde, bir daha bu konuda dava açma hakkını kaybeder. Yani kıdem tazminatı talepleri belirli bir zamanaşımı süresine tabidir.

Kıdem tazminatı, son iş yerinde çalışanlara hesaplanabilir. Son işyerinde geçen her tam yıl için 30 günlük brüt ücret üzerinden hesaplama yapılır. Eğer çalışma süresi tam bir yıl değilse, kıdem tazminatı hesaplanırken oransal bir yaklaşım kullanılarak hesaplama yapılır.

Kıdem tazminatı karşılığı, bir yıllık dönemden uzun bir zaman içinde ödenmesi muhtemel kıdem tazminatları için ayrılan karşılıkların izlendiği bir hesaplama yöntemidir. Sermaye piyasası yasalarına göre denetime tabi ortaklıklar, kıdem tazminatı karşılığını hesaplayarak ayırmak zorundadırlar.

Kıdem tazminatında faiz uygulaması gecikme faizi niteliğinde olduğundan, faize faiz yürütülmesi mümkün değildir. Faiz alacağı icra takibi veya dava konusu olsa bile, faiz niteliğini kaybetmez ve ayrıca faize hak kazanılamaz.

İşçinin kıdem tazminatı hesaplanırken çalıştığı yıl sayısı brüt maaşıyla çarpılarak hesaplanır. Yan ödemeler de dikkate alınarak brüt ücret hesaplanır ve kıdem tazminatının tutarı belirlenir. Kıdem tazminatı hesaplamasında kullanılan formül, çalışma yılının tamamı için bir yıl olarak kabul edilir ve buna göre hesaplama yapılır.

İş mahkemelerinde kıdem tazminatı ve diğer işçi alacakları için faiz hesaplanırken, genellikle en yüksek mevduat faiz oranları dikkate alınır. Mahkemeler faiz oranını belirtmek yerine sadece "en yüksek mevduat faizi uygulanması" şeklinde hüküm verirler. Bu kapsamda iş mahkemelerinde faiz hesaplama süreci belirli kurallara göre yürütülür.
 
Geri
Üst