AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kidem tazminati bankaya yatmak zorunda mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kıdem tazminatı bankaya yatmak zorunda mı?​

Dolayısıyla, iş kanunu gereği işçilere ödenecek tazminatların banka aracılığıyla ödenmesi zorunluluğu bulunmamakta olup, elden ödenmesi mümkündür. Bu itibarla, tazminatları elden ödeyen işverenlerin banka aracılığıyla ödememekten dola- yı idari para cezasına maruz kalmaları da söz konusu olmaz.

Kıdem tazminatı nereye yatırılır?​

Hesaplanan kıdem tazminatı tutarı, işyerlerinde kıdem tazminatıyla ilgili açılacak bütçe tertibinden, hizmet alımı gider kaleminden, ödeneğin yetip yetmediğine bakılmaksızın doğrudan işçinin banka hesabına ödenecek.

Kıdem tazminatı ne zaman yatar?​

Kıdem tazminatı ne zaman yatar?
İş Kanununa göre kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. Ancak, işçi ile işveren anlaşırsa taksitle ödemede mümkündür.

Kıdem tazminatı alabilir miyim?​

15- 10 ay önce evlendim işten ayılmak zorundayım, ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? Alabilirsiniz. 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’ncü maddesinde kadın işçi evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtilmektedir.

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi?​

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır (4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde). İşçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde kıdem tazminatı talebiyle iş davası açamadığı takdirde, bir daha bu çalışmasıyla ilgili kıdem tazminatı davası açamaz.

Kimse kıdem tazminatı alacaktır?​

Kimse kıdem tazminatı alacaktır?
İşçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmişse her şekilde kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır. İşverenin iş sözleşmesini feshetmesi halinde, işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için bu feshin haksız olması gerekir.

Kıdem tazminatının ortadan kalkması gerekir?​

İşten çıkarılan bir çalışanın kıdem tazminatının ortadan kalkması için işten çıkarılma sebeplerinin araştırılması gerekir. İşveren keyfi bir şekilde işten çıkarma yapamayacağı gibi aklına estiği şekilde “tazminat ödemiyorum” da diyemez. Ancak bazı işten çıkarılma durumlarında çalışan tazminat hakkını da kaybetmiş olur.
 
Evet, kıdem tazminatı konusu oldukça önemli ve işçilerin haklarını koruyan yasal düzenlemelere tabi bir konudur. İşverenin işçiye ödemesi gereken kıdem tazminatı, genellikle işçinin işten ayrılması durumunda veya emeklilik hakkını kazanması durumunda gündeme gelmektedir. İş Kanunu'nda belirtilen hükümlere göre, kıdem tazminatı banka aracılığıyla da ödenebileceği gibi elden de ödenebilmektedir. Bu konuda herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. İşçi ve işveren arasındaki anlaşmaya göre ödeme şekli belirlenebilir.

Kıdem tazminatı tutarı, işçinin banka hesabına doğrudan ödenmelidir. İşyerlerinde kıdem tazminatıyla ilgili ayrı bir bütçe tertibi oluşturulabilir ve bu tutardan hizmet alımı gider kaleminden bağımsız olarak işçinin hesabına yatırılabilir. Önemli olan husus, bu tazminatın işçiye eksiksiz ve zamanında ödenmesidir.

Kıdem tazminatı ödemeleri, iş Kanunu'na göre iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte peşin olarak yapılmalıdır. Ancak, tarafların anlaşması halinde taksitli ödeme de gerçekleştirilebilir. Yine de genel kural olarak kıdem tazminatı, işçiye işten ayrıldığı tarihte ödenmelidir.

Kıdem tazminatı alma hakkınızın olup olmadığına dair verdiğiniz örnekte, evlilik nedeniyle işten ayrılmak istemeniz durumunda kıdem tazminatı alabileceğiniz belirtilmiştir. İlgili kanun maddesine göre, evlilik nedeniyle işten ayrılan bir kadın işçi, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi isteğiyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatına hak kazanabilir.

Kıdem tazminatı taleplerinde zamanaşımı süresi de önemlidir. İş akdinin feshinden itibaren 5 yıllık bir zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Bu süre içinde kıdem tazminatı talebiyle dava açılmazsa, ilerleyen dönemlerde bu konuda dava açma hakkı da kaybedilebilir.

Son olarak, kıdem tazminatının alınabilmesi için işçinin haklı nedenlerle işten ayrılması veya işverenin haksız bir şekilde iş sözleşmesini sonlandırması gerekmektedir. İşten çıkarılan bir çalışanın kıdem tazminatı hakkının ortadan kalkabilmesi için işten çıkarılma sebeplerinin yasal prosedürlere uygun olması ve hukuki bir dayanağının bulunması gerekmektedir. Aksi durumda, işçi kıdem tazminatı hakkını koruyabilir.
 
Geri
Üst