Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kibris ingilizlere nasil verildi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kıbrıs ingilizlere nasıl verildi?​

Kıbrıs Sözleşmesi, Kıbrıs Antlaşması veya Kıbrıs Konvansiyonu, 4 Haziran 1878 tarihinde imzalanan ve Berlin Antlaşması ile Birleşik Krallık’ın Osmanlı İmparatorluğu’na destek çıkması için Kıbrıs adasının yönetiminin geçici olarak Büyük Britanya’ya verilmesini öngören gizli antlaşma.

Kıbrıs’ta ingiliz idaresi hangi yıla kadar sürdü?​

Kıbrıs, Birleşik Krallık’ın 1878-1960 tarihleri arasında Kıbrıs’ta kurduğu idare.
İngilizler ayrıca Kıbrıs adasının kendilerine teslimini istediler. Bunun karşılığında Ayastefanos’un yerine yeni bir antlaşma yapılacaktı. Gerekçe olarak Rus tehdidini ileri sürüyorlar, yeni antlaşmada Kars, Ardahan ve Batum’dan birisinin Ruslarda kalması halinde Kıbrıs’ı üs olarak işgal edeceklerini belirtiyorlardı.
Kıbrıs Osmanlının elinden ne zaman çıktı?
Kıbrıs, 1570’te başlayan Osmanlı-Venedik Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilmesinin ardından, 1878’e dek Osmanlı idaresinde kaldı. 1571-1670 yılları arasında arasında ayrı bir eyalet statüsünde varlığını sürdürdü. Eyaletin yönetim merkezi Dağ Kazâsı’nda yer alan Lefkoşa oldu.
Kıbrıs ne zaman karıştı?
Yunanistan, 1954’te Kıbrıs sorununu Birleşmiş Milletlere götürme kararı almıştır.

İngiltere Kıbrısı ne zaman işgal etti?​

Yapılan antlaşmaya göre eğer Rusya Doğuda işgal ettiği Kars, Ardahan ve Batum’dan geri çekilirse İngiltere de Kıbrıs adasını boşaltacaktı. Böylece 1878 yılından itibaren Kıbrıs adası İngiltere’ye kiralanmış oluyordu. Böylece 1960 yılına kadar sürecek olan Kıbrıs’ta İngiltere hâkimiyeti başlamış oluyordu.

Ilk donanma Olusturarak Kıbrıs Adasini alan kimdir?​

Lala Mustafa Paşa komutanlığındaki 50 bin piyade, 6 bin yeniçeri ve süvariden oluşan 200 gemilik Osmanlı donanması, 15 Mayıs 1570’te Kıbrıs’ı fethetmek üzere yola çıktı. Osmanlı donanması, temmuz başında nihayet Kıbrıs’a ulaştı.

Geri