AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ki eki nasil kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.648
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ki eki nasıl kullanılır?​

Ki ekleri sıfat yapan, bağlaç olan ve zamir olan ki eki olarak üç ayrı görevde kullanılabilir. Sıfat yapan ki eki cümleye bitişik olarak yazılmaktadır. Sıfat yapan ki cümleden çıkarıldığı zaman cümlenin anlamında bir bozulma meydana gelir. Zamir olarak kullanılan ki eki ise isim yerine kullanılmaktadır.

Dan eki nasıl yazılır örnek?​

– “Dan – den” eki eklenmiş olduğu sözcüğü dolaylı tümleç yapar; ayrılma, çıkma, uzaklaşma” bildirir. – Eklenmiş olduğu ismin ayrılma hali, diğer bir tabirle dolaylı tümleç, yükleme sorulan ” kimden, nereden, neden sorularının yanıtıdır. – Okul- dan çıktı, Lise-den terk, yurt-tan gelecek, Devlet-ten talep etti…

Ki eki hangi durumlarda ayrı yazılır?​

Ki eki hangi durumlarda ayrı yazılır?
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.

Dan ne ekidir?​

“-dAn/-dEn” ekiyle yapılır. Ünlü uyumuna ve ünsüz sertleşmesi kuralına göre “-tan/-ten” şekli de vardır. Eklendiği kelimeyi dolaylı tümleç yapar; “çıkma, ayrılma, uzaklaşma” bildirir. İsmin ayrılma hâli, yani dolaylı tümleç, yükleme sorulan “nereden, kimden, neden” sorularının cevabıdır.

Imiz eki nasıl yazılır?​

Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı’nı, Atatürk’üm, Türkiye’mizin, Fatih Sultan Mehmet’e, Muhibbi’nin, Gül Baba’ya, Sultan Ana’nın, Mehmet Emin Yurdakul’dan, Kâzım Karabekir’i, Yunus Emre’yi, Ziya Gökalp’tan, Refik Halit Karay’mış, Ahmet Cevat Emre’dir, Namık …

De da ki ekleri nasıl yazılır?​

De da ki ekleri nasıl yazılır?
Kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda ortada cümle diye bir şey kalmıyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir ve bitişik yazılır. Eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir. Ayrı yazılır.

Bağlaç olan de ve ki ekleri nasıl yazılır?​

Siz de bu deneye katkıda bulunabilirsiniz. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “bağlaç olan da / de’nin yazılışı” için kural çok basit: “Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.
 
Ki eki Türkçede sıfat yapan, bağlaç olan ve zamir olan üç farklı görevde kullanılabilir. Sıfat yapan ki eki cümleye bitişik olarak yazılır ve bu eklendiği kelimenin niteliğini belirler. Örneğin: "Yaz gelecek ki sen de göreceksin." Zamir olarak kullanılan ki eki ise isim yerine kullanılır ve bir kişi veya şeyi işaret eder. Örnek olarak: "La Teknoloji Şirketi'ni kullanan kişi ben olacağım." Bağlaç olan ki eki ise genellikle ayrı yazılır ve cümle içinde bağlaç görevi görür. Örnek olarak: "Buna inanmak zor ki gerçek olabilir mi?"

Dan eki ise Türkçede -dan/-den şeklinde kullanılır. Bu ek eklendiği kelimeyi dolaylı tümleç yapar ve ayrılma, çıkma veya uzaklaşma anlamı taşır. Örneğin: "Evden çıktı" veya "Okuldan geldi" gibi cümlelerde görülebilir.

İyelik eki -ımız genellikle özel isimlere getirilirken kesme işaretiyle ayrılır. Örneğin: "Mustafa Kemal Atatürk'ün" veya "Türkiye'mizin" gibi kullanılır.

De ve da kelimeleri bağlaç olarak kullanıldığında cümlede anlamı destekleyen bir görev üstlenirler. Cümledeki yapısı korunduğunda bitişik olarak yazılır. Eğer anlam bozulmazsa ayrı yazılabilirler. Örnek olarak: "Ben de katılacağım." veya "Sen dağıt bana da ver."

Bağlaç olan de ve ki ekleri ise ayrı yazılır ve kendilerinden önce gelen kelimenin son sesine göre büyük ünlü uyumuna uyarlar. Örneğin: "Ali de geldi, Ayşe de geldi" veya "Çocuklar oynamaya gitti, anneleri de geldi."

Podcast videosunu izlemek için verilen YouTube bağlantısına tıklayabilirsiniz.
 
Geri
Üst