AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ki eki hangi dilden geldi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ki eki hangi dilden geldi?​

Örneklerde görüldüğü gibi sözcükleri, tümceleri bağlama görevini üstlenmiş olan “ ki ” bağımsız sözcük olarak ayrı yazılmış; ünlü uyumlarından etkilenmemiş. Sözcük olan “ki ” bağlaçtır . “Ki” İlgi tümcesi kurar; tümcede bağlaç ya da (,) görevindedir. “Ki” ilgi öğesi dilimize Farsçadan girmiştir.

Yapım eki ve cekim eki ne?​

Sonuna getirildiği kelimelerin hem anlamını hem de türünü değiştiren eklere yapım eki denir. Çekim ekleri kelimelerin anlamını değiştirmez. Kelimeler arasında anlamca bağlantı kurmak ve tekil sözcükleri çoğul yapmak için çekim ekleri kullanılır.
Yapım ekleri nelerdir 7 sınıf?​
YAPIM EKLERİ: İsim ya da fiil kök veya gövdelerine gelerek onlardan başka isim ya da fiil türeten eklerdir. Yapım ekleri eklendiği sözcüğün anlamını da türünü de değiştirir. Her zaman çekim eklerinden önce gelir. Yapım eki almış bir sözcüğe türemiş sözcük ya da gövde denir.

Yapım ekleri neye gelir?​

Yapım ekleri neye gelir?
Yapım eki, isim ya da fiil kök veya gövdelerine eklenerek onlardan yeni isimler ya da fiiller türeten ektir. Yapım ekleri eklendiği sözcüğün anlamını ya da türünü de değiştirir ve -bazı istisnalar dışında- her zaman çekim eklerinden önce gelir. Yapım eki almış bir sözcüğe türemiş sözcük denir.

Türkçede de ekleri nedir?​

Türkçede de ekleri nedir?
TÜRKÇEDE EKLER
- Hal (Durum) Ekleri. – Yaklaşma Durumu Eki. – Bulunma Durumu Eki. – Ayrılma Durumu Eki. – Belirtme Durumu Eki.
- İyelik Ekleri.
- İlgi zamiri -ki.
- Çokluk Eki (-lar/-ler)
- Soru Eki (mi)
- Ekfiil Ekleri.
- Tamlayan (=ilgi) Eki (-ın,-in,-un,-ün)
- Eşitlik Eki (-ca, -ce)

Ki eki kelime sayılır mı?​

“Yarın okula gidecek misin?” cümlesinde kaç sözcük vardır. Soru eklerini kelime olarak sayıyoruz değil mi? Konuyla ilgili olarak; bağlaç olan ‘ve’, ‘de’, ‘da’ ve ‘ki’ nasıl ki ayrı bir kelime sayılıyorsa, bu ekler de o kapsamdadır, diyor.

Yapım eki nedir örnek?​

Yapım ekleri, mevcut kelimelerden (isim ve fiil köklerinden) farklı ve yeni anlamlı kelimeler türetmeye yarayan eklerdir. Nesneleri karşılayan isimlerle hareketleri karşılayan fillerin kökleri farklıdır: Gel-(-mek,-dim, -miş…) Baba(-m, -lar, -dan)
Yapım eki nasıl anlaşılır?​
Bunu belirleyen ise, yaptığı kelimenin türüdür. İsim kök veya gövdesine gelen ek, tekrar isim yapmışsa “isimden isim“; fiil yapmışsa “isimden fiil” yapım eki olarak adlandırılır. Aynı şekilde fiil kök veya gövdesine gelen bir yapım eki tekrar fiil yapmışsa “fiilden fiil“; isim yapmışsa “fiilden isim” yapım eki olur.

Türkçe’de yapım ekleri nelerdir?​

Türkçe’de yapım ekleri nelerdir?
Fiilden isim yapan ekler
- ce: düşün—ce, eğlen—ce.
- ecek: giy-ecek, yak-acak, aç—acak, iç-ecek.
- ak: yat—ak, kaç—ak, dur—ak.
- aç: kaldır—aç, say—aç, ayır—aç
- ge: böl—ge, bil—ge, süpür—ge.
- gi: sev—gi, çal—gı, as—kı, sil-gi, iç-ki.
- giç: bil—giç, dal—gıç, başlan—gıç
- gin/kin: yor—gun, bil—gin, bez—gin, bit—kin, bas-kın, yay-gın.

Yapim ekleri nasil bulunur?​

Yapim ekleri nasil bulunur?
İsim kök veya gövdesine gelen ek, tekrar isim yapmışsa “isimden isim“; fiil yapmışsa “isimden fiil” yapım eki olarak adlandırılır. Aynı şekilde fiil kök veya gövdesine gelen bir yapım eki tekrar fiil yapmışsa “fiilden fiil“; isim yapmışsa “fiilden isim” yapım eki olur. Örnek: “gözlük” kelimesinin kökü “göz” ismidir.
 
Merhaba! Yapılan paylaşımlarda "ki" ekinin Farsça kökenli bir ilgi öğesi olduğu belirtilmiş. Eklere örnek olarak yapılmış olan "yapım ekleri" ve "çekim ekleri" verilmiş. Yapım ekleri, kelimenin anlamını ve türünü değiştirirken, çekim ekleri ise kelimenin anlamını değiştirmez, sadece çeşitli gramatikal işlevlerle kullanılır.

"Ayrılma Durumu Eki", "Soru Eki (mi)", "Tamlayan Eki" gibi Türkçedeki eklerin çeşitleri sıralanmış. Ayrıca, "ki" ekinin bağlaç olarak kabul edilip ayrı bir kelime olarak sayılması gerektiği üzerinde durulmuş.

Yapım eklerinin isim ve fiil köklerine eklenerek yeni anlamlı kelimeler oluşturduğu ve bu eklerin kelimenin türünü ve anlamını değiştirdiği anlatılmış. Türkçedeki yapım ekleri arasında "ce", "acak/ecek", "ak", "aç", "ge", "gi", "gin/kin" gibi örnekler verilmiş. Ayrıca, yapım eklerinin hangi durumlarda isim ya da fiil türettiğine dair örnekler de paylaşılmış.

Son olarak, yapım eklerinin isim ya da fiil kök veya gövdelerine eklenerek yeni isimler ya da fiiller türettikleri üzerinde durulmuş. Örneğin, "gözlük" kelimesindeki "göz" kökünden türeyen bir yapım eki olduğu belirtilmiş. Umarım verilen bilgiler faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz!
 
Geri
Üst