AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

KGK Bagimsiz denetci nasil olunur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
63.020
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

KGK Bağımsız denetçi nasıl olunur?​

SMMM ruhsatına sahipseniz, en az 3 yıl denetim tecrübeniz ya da 15 yıllık mesleki tecrübeniz varsa, KGK’nın düzenlediği sınavlardan “Muhasebe Standartları”, “Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim” ve “Denetim” sınavlarına girip 70 ortalamayı tutturabilirseniz “bağımsız denetçi” ünvanını alabilirsiniz.

Bağımsız denetçi olmak için hangi mesleki konulara hakim olmak gerekir?​

Bağımsız denetçi olmak için hangi mesleki konulara hakim olmak gerekir?
Maddede denetçi olmak isteyenlerin en az 3 yıl süreyle, finansal tablo denetimi dahil olmak üzere mesleki konularda denetçi yanında ya da denetim kuruluşunda uygulamalı eğitim almalarının şart olduğu belirtilmiştir.

KGK belgesi ne işe yarar?​

KGK belgesi ne işe yarar?
KGK’nın temel amacı, yatırımcıların çıkarlarını ve denetim raporlarının doğru ve bağımsız olarak hazırlanmasına ilişkin kamu yararını korumak ile doğru, güvenilir ve karşılaştırılabilir finansal bilginin sunumunu sağlamaktır.

SMMM olmadan bağımsız denetçi olunur mu?​

Bağımsız denetçilik sınavına girebilmek için SMMM ve YMM olma şartı bulunmayıp, bağımsız denetçilik sınavına; Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı …

Bağımsız denetim belgesi ne işe yarar?​

Bağımsız denetim belgesi ne işe yarar?
Bağımsız denetim, bir işletmenin yıllık finansal tablo ve diğer finansal verilerinin, tablo ve bilgiler için belirlenmiş kriterlere uygunluğunu ve doğruluğunu sağlayabilecek yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla uygulanır.

Bağımsız denetim uzmanı nasıl olunur?​

Bağımsız denetim uzmanı nasıl olunur?
Denetim uzmanı olmak için resmi bir eğitim mecburiyeti bulunmamaktadır. Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İktisat, İşletme ve ilgili Mühendislik bölümlerinden en az lisans derecesi ile mezun olarak mesleği icra etmek mümkündür.
Bağımsız denetim şirketi ne kadar kazanır?​
Bağımsız denetçi maaşları en düşük 2 bin 920 TL, en yüksek 6 bin 880 TL olarak görülmektedir. Bağımsız denetçi olarak görev alan kişiler kariyerlerinde ilerledikçe aldıkları maaş miktarı da buna bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
 
Bağımsız denetçi olma süreci ve gereklilikler hakkında bilgi vermek için teşekkürler. Bağımsız denetçi olabilmek için belirli kriterlere uymak gerekmektedir. SMMM ruhsatına sahip olmanın yanı sıra en az 3 yıl denetim tecrübesine ya da 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca, KGK'nın düzenlediği sınavlardan "Muhasebe Standartları", "Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim" ve "Denetim" sınavlarına girip 70 ortalama puanını almak da gereklidir.

Bağımsız denetçi olabilmek için mesleki konulara hakim olmak da önemlidir. Denetçi olmak isteyenlerin en az 3 yıl süreyle finansal tablo denetimi dahil olmak üzere mesleki konularda denetçi yanında ya da denetim kuruluşunda uygulamalı eğitim almaları gerekmektedir.

KGK belgesi, yatırımcıların çıkarlarını ve doğru, güvenilir, karşılaştırılabilir finansal bilgilerin sunumunu sağlayarak kamu yararını korumayı amaçlayan önemli bir belgedir.

Bağımsız denetim belgesi ise bir işletmenin yıllık finansal tablo ve diğer finansal verilerinin doğruluğunu ve uygunluğunu sağlamak amacıyla uygulanan bir süreçtir.

Bağımsız denetim uzmanı olabilmek için resmi bir eğitim mecburiyeti bulunmamaktadır. Ancak, İktisat, İşletme ve ilgili Mühendislik bölümlerinden en az lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.

Bağımsız denetçi maaşları genellikle kariyer ilerledikçe artma eğilimi gösterir. En düşük maaşlar 2 bin 920 TL ila en yüksek maaşlar 6 bin 880 TL arasında değişebilir, ancak bu miktarlar deneyim, şirket büyüklüğü ve diğer faktörlere göre farklılık gösterebilir. Uzmanlık seviyesi ve deneyim de maaş düzeyini etkileyebilir.
 
Geri
Üst