AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Keynesyen dusunceye gore likidite tuzaginda ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Keynesyen düşünceye göre likidite tuzağında ne olur?​

Likidite tuzağında faiz o ölçüde düşüktür ki, iktisadi ajanların tümünde faizlerin yükseleceği ve tahvil fiyatlarının düşeceği beklentisi oluşmaktadır. Bu durumda arz edilen para tamamen atıl tutulacağı için tahvil talebinde artış ve böylece faiz oranlarında azalma gerçekleşmemektedir.

Likidite tuzağı etkisi nedir?​

Likidite tuzağının basit tanımı ise şu şekilde olmaktadır. Para arzındaki artış oranlarının ekonomiyi canlandırma konusunda etkisiz kalması halidir. Likidite tuzağı ve riski çoğunlukla deflasyonist beklentilerin ağırlıklı olduğu dönemlerde ortaya çıkar.
Likidite tuzağı nedir Mahfi Eğilmez?​
Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.

Insanların likidite tercihinin nedenleri nelerdir?​

Insanların likidite tercihinin nedenleri nelerdir?
Likidite Tercihi Teorisi
- İşlem güdüsü: Günlük ihtiyaçların karşılanabilmesi amacıyla elde para tutma isteği.
- İhtiyat güdüsü: Olağan dışı durumlar karşısında, güvenlik hissi nedeniyle para tutma isteği.
- Spekülasyon güdüsü: Gelecekteki yatırım fırsatlarını değerlendirerek kar elde etme amacıyla nakit para tutma isteği.

Likidite tuzağında para arzı arttığında faiz oranı nasıl değişir?​

Likidite tuzağında para arzı arttığında faiz oranı nasıl değişir?
keynes tarafından geliştirilen, para arzını belli bir seviyeden sonra arttırmanın faiz oranlarını etkileyemeceğini belirten durumdur. yukarıdaki gibi bir durumda para arzındaki her artış elde tutulmakta ve faiz oranını değiştirmemektedir.

Iktisatta likidite nedir?​

Likidite, menkul kıymet, gayrimenkul ve döviz gibi finansal ürünlerin kolayca nakde çevrilebilme durumudur. Likiditeye sahip olmayan yada az olan varlıkların nakde çevrilmesi zordur. Nakde çevrildikleri zaman değerlerinde azalma olabilir.
 
Likidite tuzağında faiz oranları o kadar düşüktür ki, ekonomideki iktisadi ajanlar faizlerin artarak tahvil fiyatlarının düşeceğini beklerler. Bu durumda insanlar ellerindeki parayı harcamak yerine nakit olarak tutarlar. Bu durum likidite tercihinin ortaya çıkmasına sebep olur. Likidite tercihi, insanların para tutma niyetlerindeki sebepleri açıklayan bir teoridir ve işlem güdüsü, ihtiyat güdüsü ve spekülasyon güdüsü gibi faktörleri içerir.

Likidite tuzağı etkisi, ekonomideki para arzındaki artışların faiz oranlarını etkileyemediği durumu ifade eder. Bu durum genellikle deflasyonist beklentilerin ağırlıklı olduğu dönemlerde karşımıza çıkar. Likidite tuzağı, para arzının faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir noktaya ulaştığı durumu ifade eder. Bu noktada enjekte edilen likidite atıl birikim olarak elde tutulur ve ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olmaz.

Mahfi Eğilmez'e göre likidite tuzağı, para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir seviyeye ulaşıldığı durumu ifade eder. Bu noktada enjekte edilen likidite atıl birikim halinde tutulur ve ekonomiyi canlandırmak için etkisiz hale gelir.

Likidite, finansal varlıkların kolayca nakde çevrilebilme durumunu ifade eder. Likiditeye sahip olan varlıklar kolaylıkla nakde çevrilebilirken, likiditeye sahip olmayan veya az olan varlıkların nakde çevrilmesi zor olabilir. Likidite, ekonomide paranın rahatça dolaşımını sağlayarak ekonominin işleyişine katkıda bulunur.
 
Geri
Üst