- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Kestane nereden gelmiştir?
Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. İran’da çok daha önceden beri soyluların gözdesi olan kestanenin bu kadar yaygınlaşmasını sağlayan ise Romalılar olmuş. Çünkü Romalılar egemenlikleri altındaki topraklara ceviz ve kestane ağaçları dikmeyi ihmal etmemişler.Kestane hangi şehirde meşhurdur?
Aydın ili ilk sırada yer almaktadır. Bunun en büyük sebebi ise kestane ağaçlarının nemli ortamları sevmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca Aydın ilinde nemin arttığı dönemlerde kestanenin yetişebilmesi için oldukça uygun koşullar sağlanmaktadır.Kestaneyi ilk kim buldu?
Anadolu, kestanenin anayurdudur. Kestane ilk kez ortaya Lidya uygarlığında çıkmış, antik çağlarda uzun süre Lidya elması adıyla anılmıştı. Bu nedenle geçmişte en kaliteli kestaneler Lidya uygarlığının merkezi olan bugün Manisa ilinin Salihli ilçesinde kalan bölgede yetiştiriliyordu.
En güzel kestane nerenin?
Türkiye ve Kafkaslar kestanenin ana vatanı. Türkiye kestane üretiminde yıllık 63 bin ton ile Avrupa’da birinci sırada. Kestanenin en lezzetlisi ise Karadeniz’de yetişiyor.Türkiye’de kestane hangi illerde yetişir?
KESTANE HANGİ İLDE YETİŞİR? Kestanenin en çok yetiştirildiği bölgeler Doğu Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’dir. Türkiye’deki kestane yetiştiriciliğinin yüzde 70’e yakını Ege Bölgesi’nden alınır. Aydın kestane yetiştiriciliği için önemli bir ilimizdir.Kestane ağacı türkiyede nerede yetişir?
Ülkemizde kestane ağacı nerede yetişir diye soracak olursanız; genellikle bu bölgeler Marmara kıyıları, Ege kıyıları ve Doğu Karadeniz bölgesindedir. Şu an var olan kestane ağaçlarının geneli, bu bölgelerde diğer orman ağaçları ile karışık biçimde bulunmaktadır.
Kestane ağacı nasıl yerde yetişir?
Kestane ağaçları genellikle kayalıklı yamaçlarda veya kumlu topraklarda yetiştirilir. Kestane ağacı kireçli toprakları sevmez. Ülkemizde de Bursa’da yetiştirilen kestaneler oldukça ünlüdür. Yemiş ve yabani olarak yetiştirilen kestaneler bulunmaktadır.Kestane kaç rakımda olur?
Kışın nostaljik bir meyvesi olan kestanenin ağacının yetişebilmesi için ılıman hava şartlarına ihtiyacı vardır. Soğuk iklim şartlarına da dayanıklı bir ağaç türüdür. Ortalama 2000 metreye kadar yüksekliklerde kestane ağacının yetişebildiği gözlemlenmektedir. Ağacın yetişmesinde ise en uygun rakım 400 metre olmaktadır.Kestane hangi hayvan yer?
Çiftçilerin ziyafetlerinde geyik, karaca, sülün v.s. gibi hayvanlarla birlikte mutlaka kestane pişmiş veya pişmemiş olarak yer alırdı (Jaynes, 1979). A.B.D.’de büyük kıtlık esnasında başlıca yiyecek kestane olmuştur. Bu dönemde evcil ve yabani hayvanların beslenmesinde çok önemli bir yiyecek idi.
Türkiyenin en iyi kestanesi nerede?
Türkiye’nin en çok kestane veren bölgesi Ege’dir. Ege bölgesinde ise en fazla kestanenin üreten il ise Aydın ilidir. Aydın ilinde yaklaşık yüzde 70’lik bir ihtiyaç karşılanmaktadır. Ege Bölgesi’nin haricinde Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de kestane yetiştirilmektedir.Türkiye’de en çok kestane nerede yetişir?
Adeta bir kış klasiği olan bu atıştırmalık, Türkiye’de Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Türkiye’de ise, en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir. Ege bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır.Türkiyenin en iyi kestanesi nerede yetişir?