Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kesme isareti nedir ve ornekleri?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.234
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kesme işareti nedir ve örnekleri?​

Kısaltmalara gelen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılır. Örnek: ABD’de kasırga hayatı etkiledi, TBMM’de ilk defa bu sezonda genel kurul toplandı. Sayılara getirilen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılır. Örnek: İstanbul Üniversitesi’nden 1999 yılında mezun olduğunu söyledi.

Kesme işareti nerede kullanılır cümle?​

Kesme işareti nerede kullanılır cümle?
2- Kişi adlarından sonra gelen saygı sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Ayşe Hanım’dan, Mahmut Efendi’ye, Enver Paşa’ya. 3- Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TDK’nin, BM’de, ABD’de, TV’ye. 4- Sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur: 1919 senesi Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım.

İsimlere gelen ekler nasıl yazılır?​

Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
- Kurtuluş Savaşı’nı,
- Atatürk’üm,
- Türkiye’mizin,
- Fatih Sultan Mehmet’e,
- Muhibbi’nin,
- Gül Baba’ya,
- Sultan Ana’nın,
- Mehmet Emin Yurdakul’dan,

Kesme işareti isimlerde kullanılır mı?​

Kesme işareti isimlerde kullanılır mı?
Kesme işareti, özel isimleri diğer isimlerden ayırmak için kullanılır. Yazılarda hangi isimlerin özel olduğunu, kesme işaretine bakarak öğrenebilirsiniz. Kesme İşareti Nedir? Türkçede başlıca olarak özel isimlerden sonra gelen ekleri ayırmada kullanılan noktalama işaretine kesme işareti (‘) denir.
Ülke adlarına gelen ekler ayrılır mı?​
Şehir ve ülke isimlerine gelen yapım ekleri de kesme işareti ile ayılır.

İsimlere gelen M eki nasıl yazılır?​

İsimlere gelen M eki nasıl yazılır?
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı’nı, Atatürk’üm, Türkiye’mizin, Fatih Sultan Mehmet’e, Muhibbi’nin, Gül Baba’ya, Sultan Ana’nın, Mehmet Emin Yurdakul’dan, Kâzım Karabekir’i, Yunus Emre’yi, Ziya Gökalp’tan, Refik Halit Karay’mış, Ahmet Cevat Emre’dir, Namık …

Imla işaretleri nasıl kullanılır?​

NOKTALAMA İŞARETLERİ
- Cümlenin sonuna konur:
- Bazı kısaltmaların sonuna konur:
- Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur:
- Bir yazının maddelerini gösteren rakam veya harflerden sonra konur:
- Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur:
 
Kesme işareti, Türkçede özel isimlerden sonra gelen ekleri ayırmak için kullanılan bir noktalama işaretidir. Örnek olarak, "Türkiye'mizin", "Fatih Sultan Mehmet'e", "Muhibbi'nin" gibi ifadelerde kesme işareti kullanılarak ekler ayrılır. Ayrıca, kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak, sayılara getirilen ekleri belirtmek, kişi adlarından sonra gelen saygı sözlerine ekleri ayırmak gibi durumlarda da kesme işareti kullanılır.

Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılabilir. Bu durumda "Kurtuluş Savaşı'nı", "Atatürk'üm", "Sultan Ana'nın" gibi örnekler verilebilir.

Ülke ve şehir isimlerine gelen yapım ekleri de kesme işaretiyle ayrılabilir. Örneğin, "İstanbul Üniversitesi'nde", "Türkiye'mizin", "Almanya'da" gibi ifadelerde kesme işareti kullanılabilir.

Son olarak, imla işaretleri kullanımıyla ilgili olarak noktalama işaretleri cümlenin sonuna, kısaltmaların sonuna, sayılardan sonra sıra bildirmek için, maddelerin gösterildiği listelerde ve tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı ayırmak için kullanılır. Bu kurallara uyulması yazıların daha anlaşılır ve düzgün okunabilir olmasını sağlar.
 
Geri
Üst