Keşkek (Tokat Yöresi) Tarifi İçin Malzemeler
3 su bardağı aşurelik buğday
300 gram kırmızı et ( et miktarını kendinize göre azaltıp artırabilirsiniz)
200 gram kemikli et (şart değil, varsa güzel olur )
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 tepeleme yemek kaşığı tokat çemeni
1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
2-3 kaşık tereyağ
2 tatlı kaşığı tuz
Keşkek (Tokat Yöresi) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Derince bir tencereyi orta ateşteki ocağımıza alıyoruz.
Tenceremiz ısınınca parça etleri ve kemikli etleri tenceremize alıp her tarafını mühürlüyoruz.
Bu aşamada sıvı yağ ve tereyağını da ekliyoruz.
Ardından yıkayıp suyunu süzdüğümüz buğdayımızı ve haşlanmış nohutlarımızı ekliyoruz.
Üzerine derin bir kapta çemeni sıcak suyla eritip döküyoruz.
Tuzumuzu da ilave ediyoruz.
Malzemelerimizin üzerini 3 parmak geçecek şekilde kaynar su ilave ediyoruz.
Kaynamaya başlayınca en küçük ocağa alıp ağzı kapalı bir şekilde pişmeye bırakıyoruz.
Keşkek ağır ağır pişmeli ve pişerken asla karıştırılmamalı.
Suyunu çektikçe bir kenardan metal kaşıkla kontrol edelim.
Buğday iyice pişmişse su ilave etmeyelim. Ama suyunu çektiği halde buğdaya hala sertlik varsa kontrollü bir şekilde azar azar kaynar su ilave edelim.
Bu aşamada dikkatli olalım. Çünkü keşkek sulu kalırsa güzel olmaz. Eğer buğday piştigi halde sulu kalırsa tencerenin ağzını açıp suyun buharlaşmasını sağlayalım.
Afiyet olsun.
Not:
Bu keşkek dövülerek yapılmadığı için piştiğinde buğday tane tane olur.
Çemen bu yemeğin olmazsa olmazıdır.
Normalde bu yemek ekmek fırınlarında çok daha uzun surelerde pişirilmiş ama evinde bu lezzeti tatmak isteyenlere tarifimi tavsiye ederim.
Eğer üzerinin kızarmasını isterseniz en son 15-20 dk fırında kapağı açık olarak pişirebilirsiniz. Unutmayın bu durumda pişirdiğimiz tencerenin fırına uygun olması gerekir.
Yanına ayran veya komposto güzel gider.
Tek başına yenecek bir ana yemektir.
Keşkek (Tokat Yöresi) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
3 su bardağı aşurelik buğday
300 gram kırmızı et ( et miktarını kendinize göre azaltıp artırabilirsiniz)
200 gram kemikli et (şart değil, varsa güzel olur )
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 tepeleme yemek kaşığı tokat çemeni
1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
2-3 kaşık tereyağ
2 tatlı kaşığı tuz
Keşkek (Tokat Yöresi) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Derince bir tencereyi orta ateşteki ocağımıza alıyoruz.
Tenceremiz ısınınca parça etleri ve kemikli etleri tenceremize alıp her tarafını mühürlüyoruz.
Bu aşamada sıvı yağ ve tereyağını da ekliyoruz.
Ardından yıkayıp suyunu süzdüğümüz buğdayımızı ve haşlanmış nohutlarımızı ekliyoruz.
Üzerine derin bir kapta çemeni sıcak suyla eritip döküyoruz.
Tuzumuzu da ilave ediyoruz.
Malzemelerimizin üzerini 3 parmak geçecek şekilde kaynar su ilave ediyoruz.
Kaynamaya başlayınca en küçük ocağa alıp ağzı kapalı bir şekilde pişmeye bırakıyoruz.
Keşkek ağır ağır pişmeli ve pişerken asla karıştırılmamalı.
Suyunu çektikçe bir kenardan metal kaşıkla kontrol edelim.
Buğday iyice pişmişse su ilave etmeyelim. Ama suyunu çektiği halde buğdaya hala sertlik varsa kontrollü bir şekilde azar azar kaynar su ilave edelim.
Bu aşamada dikkatli olalım. Çünkü keşkek sulu kalırsa güzel olmaz. Eğer buğday piştigi halde sulu kalırsa tencerenin ağzını açıp suyun buharlaşmasını sağlayalım.
Afiyet olsun.
Not:
Bu keşkek dövülerek yapılmadığı için piştiğinde buğday tane tane olur.
Çemen bu yemeğin olmazsa olmazıdır.
Normalde bu yemek ekmek fırınlarında çok daha uzun surelerde pişirilmiş ama evinde bu lezzeti tatmak isteyenlere tarifimi tavsiye ederim.
Eğer üzerinin kızarmasını isterseniz en son 15-20 dk fırında kapağı açık olarak pişirebilirsiniz. Unutmayın bu durumda pişirdiğimiz tencerenin fırına uygun olması gerekir.
Yanına ayran veya komposto güzel gider.
Tek başına yenecek bir ana yemektir.
Keşkek (Tokat Yöresi) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı