AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kesirlerde bolme islemleri nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kesirlerde bölme işlemleri nasıl yapılır?​

Adımlar sırayla şöyle:
- Denklemdeki ilk kesri yalnız bırak.
- Bölme işaretini çarpma işaretine çevir.
- İkinci kesre takla attır (tersini bul).
- İki kesrin paylarını (üstteki sayılar) birbiriyle çarp.
- İki kesrin paydalarını (alttaki sayılar) birbiriyle çarp.
- Kesri en düşük değere kadar sadeleştir.

Kesirlerde bölme işleminin kuralı nedir?​

KESİRLERDE BÖLME İŞLEMİ Ters çevirip çarpma yönteminde işlemdeki iki kesirden birinci kesir (yani bölünen) aynen yazılır, ikinci kesir (yani bölen) kesir ters çevrilerek (pay ve paydasının yeri değiştirilerek) ilk kesirle çarpılır. Birinci kesir aynen yazılır (34) , ikinci kesir ters çevrilip çarpılır (15) .

Ondalıkta bölme nasıl yapılır?​

Ondalıkta bölme nasıl yapılır?
Ondalık gösterimlerle bölme işlemi yaparken öncelikle bu sayıları kesre dönüştürünüz. Daha sonra birinci sayı aynen kalır ve ikinci sayı ters çevrilerek çarpılır. İşte bu kadar kolay bir işlemin ardından ondalık gösterimlerde bölmeyi rahatlıkla yapabiliriz.

Kesirlerde çarpma ve bölme nasıl yapılır?​

Kesirli sayıları çarpmak için tek yapman gereken, pay ve paydaları çarparak sonucu sadeleştirmektir. Kesirli sayıları bölmek için, sadece kesirlerden birinin pay ve paydasının yerini değiştirmen, sonucu diğer kesirle çarpman ve sonucu sadeleştirmen gerekir.

Kesir hesabı nasıl yapılır?​

BİR ÇOKLUĞUN KESİR KADARINI HESAPLAMA Bir çokluğun istenen kesir kadarını bulmak için önce çokluk paydaya bölünüp birim kesir kadarı bulunur. Daha sonra bu miktar kesrin payıyla çarpılır. ÖRNEK: 60 sayısının 13’ünü bulalım. 60 sayısını bir bütün olarak kabul edersek bizden bu bütünü 3 eş parçaya ayırmamızı istiyor.

Bölme işleminde sadeleştirme yapılır mı?​

Bölme işleminde sadeleştirme yapılır mı?
Yukarıda öğrendiğimiz gösterimi kullanarak, aşağıdaki kesirleri sadeleştirelim.
Matematik de sadeleştirme nasıl yapılır?​
Sadeleştirme yaparken, genellikle, böldüğümüz sayının üzerini çizip sağ üstüne bölme işleminin sonucunu yazarız. ÖRNEK: 4 6 kesrini sadeleştirelim. Payı 2’ye bölersek 3 buluruz.
Bölme işleminde pay neresi?​
Bölmenin üst kısmı pay olarak isimlendirilirken alt kısmı payda olarak isimlendirilmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak 3/5 kesrinde 3 sayısı kesrin pay kısmı oluşturur. 5 sayısı ise kesrin payda kısmını oluşturmaktadır. Buradan 3/5 kesrinde, bir bütünün beş eşit parçaya bölündüğü ifade edilmektedir.

Ondalık gösterimlerde çarpma nasıl olur?​

Ondalık gösterimlerde çarpma nasıl olur?
3) Ondalık sayılarda çarpma işlemi toplama ve çıkarma işlemlerindeki gibi yapılmaz. Çarpma işleminde virgül yokmuş gibi sayılar çarpılır. İşlem sonunda çarpılan sayıların virgülden sonraki basamak sayılarının toplamı kadar çıkan sonuç sağdan sola virgül ile ayrılır.

Ondalık sayılarda çarpma nasıl yapılır?​

 
Kesirlerde bölme işlemi yapılırken adımları gayet açık ve doğru bir şekilde anlatmışsınız. Bu adımları daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse, bir kesri diğerine bölerken, bölünen kesri aynen yazıp, bölen kesri ters çevirip çarparız. Sonrasında elde ettiğimiz sonucu en basit hale getiririz.

Ondalık gösterimlerde bölme işlemine gelince, ilk olarak ondalık sayıları kesir formuna dönüştürmemiz gerekmektedir. Ardından, bölünen sayı aynen kalırken, bölen sayı ters çevrilir ve çarpma işlemi uygulanır. Bu sayede ondalık gösterimlerde bölme işlemini kolayca gerçekleştirebiliriz.

Kesirlerde çarpma ve bölme işlemlerini yaparken dikkat etmemiz gereken nokta, pay ve paydaları çarparak sonucu sadeleştirmektir. Bölme işlemi için ise bir kesrin pay ve paydasının yerini değiştirip diğer kesirle çarpmalı ve sonucu sadeleştirmeliyiz.

Sadeleştirme işlemi yaparken genellikle böldüğümüz sayının üzerini çizip işlemin sonucunu yazarız. Örneğin, 4/6 kesrini sadeleştirecek olursak, payı 2'ye böldüğümüzde 3 elde ederiz.

Son olarak, ondalık gösterimlerde çarpma işlemi virgül yokmuş gibi sayıları çarparak yapılır. Elde edilen sonucun virgülden sonraki basamak sayılarının toplamı kadar çıkan sonuç, sağdan sola virgülle ayrılır.

Eğer matematik ve kesirlerle ilgili sorularınız varsa ya da başka konularda yardıma ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
 
Geri
Üst