AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kesirler nasil bolunur?

Editör

Yeni Üye

Kesirler nasıl bölünür?​

Kesir ile kesri bölmek için şimdiki adımları ezberle.
- Denklemdeki ilk kesri yalnız bırak.
- Bölme işaretini çarpma işaretine çevir.
- İkinci kesre takla attır (tersini bul).
- İki kesrin paylarını (üstteki sayılar) birbiriyle çarp.
- İki kesrin paydalarını (alttaki sayılar) birbiriyle çarp.

Bölme nasıl çarpmaya çevrilir?​

KESİRLERDE BÖLME İŞLEMİ Ters çevirip çarpma yönteminde işlemdeki iki kesirden birinci kesir (yani bölünen) aynen yazılır, ikinci kesir (yani bölen) kesir ters çevrilerek (pay ve paydasının yeri değiştirilerek) ilk kesirle çarpılır.
6 sınıf kesirlerde bölme nasıl yapılır?​
– Eğer tam sayılı bir kesri var ise bu kesir bileşik kesre çevrilir. – Eğer işlemde bir tam sayı var ise o zaman paydasına 1 yazılır. – Bölme işleminin ardından sonucu bularak sadeleştirme yapılır. – Fakat sadeleştirme mutlaka bölme işlemi üzerinden çarpma işlemine çevrilerek sonuç çıktıktan sonra gerçekleşir.

Bir sayıyı yarıya bölmek ne demektir?​

Bir sayıyı yarıya bölmek ne demektir?
aslında otuzu iki ile çarpmaktır. sadece otuz değil tabi. herhangi bir sayıyı yarıma bölmek onu iki ile çarpmaktır. x : 1/2 => rasyonel sayılarda bölme işleminde ikinci kesir ters çevirilir ve çarpılır kuralına uygun olarak; x . 2/1= 2x olur.

Bölmeler nasıl çarpılır?​

Bölmeler nasıl çarpılır?
Kesirlerde çarpma işlemi yapılırken paylar çarpılıp çarpımın payına, paydalar çarpılıp çarpımın paydasına yazılır. ÖRNEK: 35’in 211’ini bulalım. Paylardaki sayılar çarpılıp paya, paydadaki sayılar çarpılıp paydaya yazılır. 35×211=3×25×11=655 olarak bulunur.

Iki kesir nasıl çarpılır?​

Kesirlerin paylarını çarp. Pay, kesrin üstündeki, payda ise altındaki sayıdır. Kesirleri çarparken ilk adım, kesirleri pay ve paydalar yan yana gelecek şekilde sıralamaktır. Eğer 1/2 ile 12/48’i çarpıyorsan, o zaman ilk yapacağın şey payları, yani 1 ve 12’yi çarpmaktır. 1 x 12 =12. 12’yi cevabın payına yaz.

40 in yarısını yarısına bölüp üzerine 28 ekleyip yarıma bölüp üzerine 1.5 eklersen sonuç kaç olur?​

40ın yarısı 20, 20yi yarısı olan 10u 10a böldüm 2 çıktı, 2ye 28 ekledim 30 etti, 30u yarım ettim 15 çıktı, 30u bu yarımı (15)e böldüm 2 çıktı, 2ye son 15i ekledim 17i buldum.
Bölmede çarpma nasıl yapılır?​
Yöntem 1 / 2: Pay, kesrin üstündeki, payda ise altındaki sayıdır. Kesirleri çarparken ilk adım, kesirleri pay ve paydalar yan yana gelecek şekilde sıralamaktır. Eğer 1/2 ile 12/48’i çarpıyorsan, o zaman ilk yapacağın şey payları, yani 1 ve 12’yi çarpmaktır. 1 x 12 =12. 12’yi cevabın payına yaz.

Kesirlerde çarpma ve bölme nasıl yapılır?​

Kesirlerde çarpma ve bölme nasıl yapılır?
Bir kesrin belirtilen kesir kadarı bulunurken bu iki kesir çarpılır. Kesirlerde çarpma işlemi yapılırken paylar çarpılıp çarpımın payına, paydalar çarpılıp çarpımın paydasına yazılır. ÖRNEK: 35’in 211’ini bulalım. Paylardaki sayılar çarpılıp paya, paydadaki sayılar çarpılıp paydaya yazılır.

Kesirler nasıl yapılır?​

Kesirler nasıl yapılır?
Kesir pay ve payda olarak adlandırılan iki kısımdan oluşur. Pay yukarıya payda ise alta yazılır. Pay ve payda arasına da kesir çizgi dediğimiz çizgi çekilir ve bu şekilde kesir elde edilir. Basit kesirler, pay paydadan küçük olduğu durumlara verilen isimdir.

Kesir problemleri nasıl yapılır?​

Kesirleri çıkarman gerekirse tıpkı toplamadaki gibi bunların aynı paydaya sahip olmaları gerekir. Tek yapman gereken, problemi çözmek için büyük paydan daha küçük olanı çıkarmaktır. Mesela, 6/8 – 2/8 işlemini yapmak için tek yapacağın 6’dan 2 çıkarmaktır. Cevap 4/8 olur ve 1/2 şeklinde sadeleştirilebilir.

Bir sayı nasıl Sadeleştirilir?​

SADELEŞTİRME: a, 1’den büyük bir doğal sayı olmak üzere, bir kesrin hem payının hem de paydasının a’ya kalansız bölünebildiğini düşünelim. Bu kesrin payının ve paydasının a’ya bölünmesine, a ile sadeleştirme ismi verilir.
Kesirlerde bölme yaparken neden ters çevirip çarparız?​
Şekille çözümleri, kuralla çözümleriyle aynı sonucu vermediğinde de kuralın matematiksel bir şey olması sebebiyle kesinlikle doğru olduğunu söylemişlerdir. Ters çevirip çarpına algoritması işlem yapmada sonuca götürmede öğrencilere bir güvenlik hissi vermektedir.

Tam sayı ve kesir nasıl çarpılır?​

Tam sayı ve kesir nasıl çarpılır?
Kesirleri tam sayılı kesirlerle veya tam sayılarla çarpmak kolaydır. Tam sayılı kesirleri veya tam sayıları bileşik kesre çevirerek başla. Sonra bileşik kesirlerin paylarını çarp. Paydaları çarp ve sonucu sadeleştir.

Geri