AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kesinti yoluyla vergilendirilmis ucret nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücret nedir?​

Kesinti Yolu ile Vergileme; Ücretler için Gelir Vergisi Kanunu 94/1’e göre tevkifat (stopaj) yoluyla vergilendirilir. Hizmet erbabına ödenen ücretler ile ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre, gelir vergisi tevkifatına tabidir.

Diğer ücretler ile ücret sayılan ödemeler nelerdir?​

Dolayısıyla, hizmet erbabına ödenen aylık ücret, mesai, prim, ikramiye, gider karşılığı ve sair adlarla yapılan tüm ödemeler ve sağlanan menfaatler de ücret kapsamında değerlendirilmektedir.
Boşta geçen süreye ait ücret ve diğer haklar ile işe başlatmama tazminatı brüt olarak hüküm altına alınmalı ve kesintiler infaz sırasında gözetilmelidir.
Beyana tabi ücret gelir ne demek?
kanunda diyor ki “bir takvim yılı içerisinden bir işverenden alınan ücretin vergi ve sorumlulukları işverene aittir. birden fazla işverenden alınan ücretlerde hangisini beyan edeceği mükellefe bırakılmıştır.”
Kimler gelir beyanında bulunmak zorunda?
Bu nedenle, yıl içinde iş değiştiren veya aynı anda birden fazla işverenden ücret geliri elde edenlerin beyanname konusunda hassas davranmaları gerekiyor. 2021 yılında iş değiştirenler, ikinci işverenden aldıkları ücretlerin toplamı 53 bin lirayı aşmışsa beyanname doldurmak zorundalar.

Diğer ücret vergisini kim öder?​

“Diğer ücretli” kapsamında vergilendirilen mükellefler şunlar: Kazançları basit usulde tespit edilen terzi, manav, bakkal, berber gibi küçük esnafın yanında çalışanlar.

Diğer ücretler nedir?​

Gelir Vergisi Kanununa göre diğer ücretli kapsamında sayılan hizmet erbapları kimlerdir?
Boşta geçen süre tazminatı, işçiye ödenen aylık ücretine yan ücretlerinde (yemek, yol, ikramiye vb) eklenmesi ile net ücret üzerinden hesaplanır. Fesih tarihini izleyen 4 ay boyunca, işçi sanki işyerinde çalışıyormuş gibi ücret, yol, yemek gibi ödemelerin kendisine yapılması gerekmektedir.
Boşta geçen süre ücretinden kesinti yapılır mı?
İşveren işçiyi tekrar işe başlatsın ya da başlatmasın mahkeme kararında belirtilen boşta geçen süreye ait ücret ve diğer hakları ödemek zorundadır. Boşta geçen süreye ilişkin ödenecek ücret ve diğer haklar, genel esaslara göre vergiye tabi olacaktır.
Beyana tabi ücret geliri nasıl?
Dolayısıyla, 2021 takvim yılında birden çok iş değiştirenlerin, birden fazla işverenden elde edilen, birinci işverenden alınan ücret gelirleri de dâhil olmak üzere toplamı 53.000 TL veya 650.000 TL’den fazlaysa ücret gelirlerini yıllık beyanname ile beyan etmesi gerekecektir.
 
Geri
Üst