AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kesinlesmis mahkumiyet karari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kesinleşmiş mahkumiyet kararı nedir?​

Bir kimsenin suç işlediğinin sabit olması, hiçbir şüpheye yer bırakmadan suçun o kimse tarafından işlendiğinin kanıtlanmış olması demektir. Yargılama neticesinde şüphenin yenilmesiyle, yani suçun fail tarafından işlendiğine dair bir kesinliğe ulaşılmasıyla ortaya mahkumiyet kararı çıkar.

Hukukta mahkum olmak ne demek?​

Hukukta mahkum olmak ne demek?
Hükümlü veya mahkûm; yaptığı fiilden dolayı hukukî açından başkasının haklarına zarar verdiği gerekçesiyle toplumdan uzaklaştırılıp ıslah edilen, hüküm giymiş kişi. Hapishanede isteği dışında belli veya belirsiz bir süre kalması mecburileştirilmiştir. Kişi bu ceza süresi sonunda topluma salıverilir.

Yasal dayanaktan yoksun ne demek?​

mevzuatça düzenlenmemiş bir şeyin varlığını iddia ettiğinizde karşınıza çıkar. mesela biz x’le sözleşme yaptık, o bana kanunda olmayan şöyle şöyle(burda tanım yapılıyor) bir ayni hak tanıdı derseniz ve x size bu hakkı teslim etmediğinde dava açarsanız davanız hukuki dayanaktan yoksun olur.

Kesinleşmiş mahkeme kararına ne denir?​

Kesinleşmiş mahkeme kararına ne denir?
Kesinleşmiş mahkeme kararının ne olduğunu kısaca şöyle tarif etmek gerekmektedir. Hukuk sistemi içerisinde dava açıldıktan sonra tüm yasal yolların tüketilmesi neticesinde mahkemenin verdiği kararın nihai olarak kesinleşmesi ve hukuki sonuç doğuracak nitelik kazanması haline “kesinleşmiş mahkeme kararı” denilmektedir.

Hükümlü kaç yıl yatar?​

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü olanlar otuz yılını, müebbet hapis cezasına hükümlü olanlar yirmidört yılını, diğer süreli hapis cezasına hükümlü olanlar cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda iyi halli olarak çektikleri takdirde,koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

Hukukta AHIZ ne demek?​

Hukukta AHIZ ne demek?
(ﺁﺧﺬ) sıf. (Ar. aḫẕ “almak”tan āḫiẕ) Alan, kabul eden: Âhiz-i rüşvet ve râşî vü mürteşî olup… (Latîfî Tezkiresi).

Emsal Karar önemi nedir?​

Emsal karar, daha önce verilmiş bir mahkeme kararının, benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanabilme olanağıdır. Yargıtay kararları, Danıitay kararları gibi yüksek yargı kararlarının emsal olma özelliği yüksektir.

Kanun yolu şikayeti ne demek?​

Kanun yolu şikayeti ne demek?
Kanun Yolu Şikayeti Mahkemeler önünde dava konusu yapılmış maddi olay ve olguların kanıtlanması, delillerin değerlendirilmesi, hukuk kurallarının yorumlanması ve uygulanması ile uyuşmazlıkla ilgili varılan sonucun adil olup olmaması bireysel başvuru konusu olamaz.

Mahkeme kararından sonra ne olur?​

-Birincisi, gerekçeli karara karşı kanunda tanımlanan sürede kanun yoluna başvurulmaması halinde karar kesinleşir. -ikincisi, gerekçeli karara karşı kanun yoluna başvurulması ve istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bularak onaması halinde karar kesinleşir.
 
Kesinleşmiş mahkumiyet kararı, bir kimsenin suç işlediğinin kesin olarak kanıtlandığı ve yargılama sonucunda suçun failinin belirlendiğini ifade eder. Bu durumda şüpheye yer kalmaz ve mahkeme kararı ile kişi suçlu bulunur. Bu kararın verilmesi için suçun işlendiğine dair kesin deliller ve kanıtların olması gerekmektedir.

Mahkum olmak ise hukuki açıdan suçlu bulunup ceza almış bir kişinin durumunu ifade eder. Kişi, toplumdan uzaklaştırılarak cezaevine gönderilir ve belirli bir süre ceza çeker. Ceza süresi sonunda ise topluma geri salıverilir. Hükümlü veya mahkûm olarak adlandırılan kişi, cezasını çekerek hata ve suçlarından ders alması amaçlanır.

Kesinleşmiş mahkeme kararı ise tüm yasal yolların tüketilmesi sonucunda verilen mahkeme kararının nihai ve değiştirilemez hale gelmesine denir. Temyiz veya istinaf yolu kullanılmasına rağmen kararın değişmemesi durumunda artık o karar kesinleşmiş olur ve uygulanmaya başlanır.

Hükümlülerin ceza süreleri, aldıkları ceza türüne göre değişir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü olanlar otuz yılını, müebbet hapis cezasına hükümlü olanlar yirmidört yılını, diğer süreli hapis cezasına hükümlü olanlar ise cezalarının üçte ikisini iyi halli olarak çektikleri takdirde koşullu salıverilmekten yararlanabilirler.

Emsal kararlar, benzer hukuki uyuşmazlıklarda önceki mahkeme kararlarının referans alınması anlamına gelir. Yargıtay ve Danıştay gibi yüksek yargı kararları genellikle emsal olma özelliğine sahiptir ve benzer durumlarda yol gösterici nitelikte olabilirler.

Kanun yolu şikayeti ise mahkeme kararına karşı yasal süre içinde yargı yoluna başvurarak itiraz etme hakkını ifade eder. Bu süreçte dava konusu olan olayın kanıtlanması ve hukuki süreçlerin işletilmesiyle ilgili olarak yargı mercilerine başvurulabilir.

Mahkeme kararından sonra ise, kararın kesinleştiği durumlarda uygulanmaya başlanır. Gerekçeli karara karşı kanun yolu kullanılmazsa kararın kesinleştiği kabul edilir. Eğer kanun yolu kullanılırsa ve üst mahkemelerce onanırsa karar nihai ve kesin olur.
 
Geri
Üst