AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kesinlesmis karar istinaf edilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kesinleşmiş karar istinaf edilir mi?​

İstinaf Mahkemesinin (Bölge Adliye Mahkemesi) kesinleşmiş kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığının itiraz yetkisi 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 308/A maddesinde düzenlenmiştir. Kararın düzeltilmesi kanun yolu, sadece ceza davaları için tanınmış bir hak arama yoludur.

Gerekçeli karar tebliğ edilmeden istinaf edilir mi?​

Gerekçeli karar tebliğ edilmeden istinaf edilir mi?
Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, hüküm, kesinleşmemiş olur. Gerekçeli kararın kesinleşmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bulması halinde mümkündür.

Peki, temyiz başvurusu nasıl yapılır?​

Peki, temyiz başvurusu nasıl yapılır?
Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler.

Temyiz süresi nedir?​

Temyiz Süresi Nedir? İstinaf mahkemesi hukuk dairelerinin temyiz edilebilen kararlarına karşı temyiz başvuru süresi, kararların ilgilisine tebliği tarihinden itibaren iki haftadır (HMK m.361/1). Temyiz başvuru süresinin başlaması için hükmün usulüne uygun bir şekilde taraflara tebliğ edilmesi gerekir.

Hangi mahkeme veya birime verilen temyiz dilekçesi?​

Hangi mahkeme veya birime verilen temyiz dilekçesi?
Temyiz başvurusu yapan kişi, temyiz dilekçesini hangi mahkeme veya birime vereceği konusunda yanılabilir. Yanlış mahkemeye veya birime verilen temyiz dilekçesi, başvuranın temyiz hakkının kaybolmasına yol açmaz. Yanlış merciiye verilen temyiz dilekçesi, temyiz süresi içinde verilmişse geçerli kabul edilir.

Yasal koşullara karşı temyiz başvurusu yapılabilir?​

Yasal koşullara karşı temyiz başvurusu yapılabilir?
İstinaf mahkemesi (bölge adliye mahkemesi) tarafından istinaf incelemesi sonucunda verilen nihai karara karşı, belli yasal koşullar varsa, temyiz incelemesi için Yargıtay’a temyiz başvurusu yapılabilir. Böylece üç dereceli bir inceleme sistemi kurularak hukuk davaları neticesinde verilen kararın yeterince denetlenmesi sağlanmak istenmiştir.
 
Kesinleşmiş kararlar genellikle istinaf edilemez. Ancak, istinaf mahkemesinin (Bölge Adliye Mahkemesi) kesinleşmiş kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığının itiraz yetkisi 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 308/A maddesinde düzenlenmiştir. Bu durumda, kararın düzeltilmesi için sadece ceza davaları için tanınmış bir hak arama yolu olan itiraz yolu kullanılabilir.

Gerekçeli kararın tebliğ edilmemesi durumunda, hüküm kesinleşmiş olmaz. Gerekçeli kararın kesinleşmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bulması gerekmektedir.

Temyiz başvurusu ise üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu yaparak istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler.

Temyiz süresi, istinaf mahkemesi hukuk dairelerinin temyiz edilebilen kararlarına karşı, kararların ilgilisine tebliği tarihinden itibaren iki haftadır (HMK m.361/1). Temyiz başvurusu için hükmün taraflara usulüne uygun şekilde tebliğ edilmesi gerekmektedir.

Temyiz başvurusu hangi mahkeme veya birime yapılacağı konusunda yanılma durumu olabilir. Ancak, yanlış mahkemeye veya birime verilen temyiz dilekçesi, temyiz hakkının kaybolmasına yol açmaz. Yanlış merciye verilen temyiz dilekçesi, temyiz süresi içinde verilmişse geçerli kabul edilir.

Yasal koşullara karşı temyiz başvurusu, istinaf mahkemesi tarafından verilen nihai karara karşı Yargıtay'a temyiz incelemesi için başvurulabilir. Böylece üç dereceli bir inceleme sistemi kurularak hukuk davalarında verilen kararın yeterince denetlenmesi sağlanmaya çalışılmıştır.
 
Geri
Üst