AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kesif yapmaya yetkili kimdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Keşif yapmaya yetkili kimdir?​

(1) Keşif, hâkim veya mahkeme veya naip hâkim ya da istinabe olunan hâkim veya mahkeme ile gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır.

Ceza Hukuku keşif nedir?​

Keşif, maddi gerçeğe ulaşabilmek için olay ve durumun oluş nedenlerini anlayabilmek üzere yerinde yapılan incelemedir. Kural olarak hâkimin gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısının, muhakeme konusu olayla ilgili hususları beş duyu organı aracılığıyla incelemesine keşif denir.

Keşif nedir 2 örnek?​

Keşif nedir 2 örnek?
Örneğin ateş, doğada kendiliğinden de var olabilen bir şeydir. İnsanlar onu ilk defa görüp, kullanmaya başladıklarında bir keşif yapmışlardır. Veya gemi yolculukları sırasında tesadüfen keşfedilen kıtalar, Newton’un yer çekimini bulması da yine keşif örneğidir.

Ceza davası nedir?​

Ceza davası nedir?
Ceza Davası Nedir? Ceza davası, savcılığın bir iddianameyle suç işlediği konusunda “yeterli şüphe” olan şahıslar hakkında yargılama yapılması için açtığı kamu davasıdır. Mahiyeti ne olursa olsun, tüm ceza davaları kamu davası niteliğindedir. Çünkü, savcılık şartları varsa dava açmak zorundadır.

Ceza dava dosyası nasıl alınır?​

Ceza Dava Dosyası Örneği Nasıl Alınır? Ceza dava dosyası örneği davanın açıldığı ceza mahkemesinden alınabilir. Yargılamanın tarafı olan kişiler, yani müşteki veya sanık ceza dava dosyasının bir örneğini alabilir. Dosyanın tarafı olmayan kişiler örnek alma hakkına sahip değildirler.

Ceza davası açılıyor mu?​

Ceza davası, bir iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine açılır. Savcılık, şikayete tabi suçlarda şikayet üzerine, şikayete tabi olmayan suçlarda kendiliğinden harekete geçerek suçun işlenip işlenmediğini, işlenmişse kim tarafından, hangi suçun işlendiğini araştırır.

Ceza davasında savunma nasıl yapılır?​

Ceza davasında savunma nasıl yapılır?
Ceza Davasında Savunma Nasıl Yapılır? Soruşturma aşamasında “şüpheli” olan kişi, ceza davası aşamasında “sanık” olarak nitelenir. Sanık hakkında ceza mahkemesinde yargılama yapılarak beraat, mahkumiyet veya başkaca bir karar verilebilecektir. Sanık, ceza davası yargılamasında tüm safhalarda kendini yazılı veya sözlü olarak savunabilir.
 
Merhaba! Ceza hukuku ve keşif konularına dair verdiğiniz bilgileri dikkate alarak detaylı bir şekilde cevaplamaya çalışacağım.

Ceza davasında keşif yapmaya yetkili kişi, duruşma sırasında gerçekleştirilen inceleme ve olay yeri ziyaretine denir ve genellikle hâkim, mahkeme veya hâkimin gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından gerçekleştirilir. Keşif, maddi gerçeğe ulaşabilmek için olayın ve durumun oluş nedenlerini anlayabilmek amacıyla yapılan bir incelemedir.

Ceza davası ise savcılığın bir iddianameyle suç işlendiği konusunda yeterli şüphe olduğunu düşündüğü kişiler hakkında açtığı kamu davasıdır. Ceza davası sürecinde, sanıkların savunma hakları da önemli bir yere sahiptir. Şüpheli olan kişi, ceza davası aşamasında sanık olarak nitelendirilir ve savunma yapma hakkına sahip olur. Sanık, kendisini yazılı veya sözlü olarak savunarak ceza davasındaki yargılama sürecine etki edebilir.

Keşif konusunda verdiğiniz örnekler de güzel örneklerdir. İnsanların ateşi keşfetmeleri veya gemi yolculukları sırasında keşfedilen kıtalar gibi, yeni bilgi veya keşifler insanlık tarihinde önemli bir yere sahiptir ve ilerlemenin temelini oluşturabilecek potansiyele sahiptir.

Umuyorum verdiğim bilgiler cevaplarınıza yardımcı olmuştur. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst