AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kesif nasil hazirlanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Keşif nasıl hazırlanır?​

(1)Keşfin yeri, kapsamı ve zamanı mahkeme tarafından tespit edilir. Keşif, taraflar hazır iseler huzurlarında, aksi takdirde yokluklarında yapılır. (2) Mahkeme keşif sırasında tanık ve bilirkişi dinleyebilir. Keşif sırasında, yapılan tüm işlemler ve beyanları içeren bir tutanak düzenlenir.

Metraj hesaplama nasıl yapılır?​

Metraj yaparken; iş kalemlerinin (pozların) birimlerine göre gerekli ölçümler yapılır. Uzunluk olarak ölçülmesi gereken işler metre cinsinden tek boyut ölçülür. Alan olarak ölçülmesi gereken işlerin eni ve boyu ölçülerek çarpılır ve metrekare cinsinden alanı hesaplanır.

Kesin keşif nedir?​

Kesin keşif nedir?
Günümüzde uygulaması yapılan iki çeşit keşif vardır. Bunlar; Yapı yapılmadan önce, yapının projeleri (mimarî, statik ve tesisat) projeleri üzerinden yapılan keşife I.keşif veya ön keşif denir. Uygulaması yapılmış olan bütün imalatlar ölçülerek yapılan keşife II keşif veya kesin keşif denir.

Projelerde keşif nedir?​

Projelerde keşif nedir?
Keşif : Projeden bulunan metrajlar ile Kamu kurum ve kuruluşlarının güncel birim fiyatlarının çarpımı ile bulunan tutarların toplamı. Eğer imalat birim fiyatı kamu kurum ve kuruluşlarında yok ise piyasadan alınan 3 adet teklifin ortalaması alınır, üzerine %25 Müteahhit karı ve genel giderler dahil edilerek bulunur.

Metraj yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?​

Metraj hazırlanırken dikkat edilecek hususlar : Boyutları ifade eden rakamlar, elemanın birimine uygun şekilde yazılmalıdır. (Örneğin 2,00m; 5,20m2; 4,500m3; 1,500ton.) Eleman boyutları belirlenirken, en ve boylar planlardan; yükseklikler kesitlerden alınmalıdır.

Sıva metraj hesabı nasıl yapılır?​

ÖLÇÜ :1) Projedeki ölçülere göre, sıvanan bütün yüzler (boşluk yanları dâhil) hesaplanır. 2) Doğrama pervazları ve varsa ahşap süpürgelik altında kalan sıva yüzeyleri hesaba katılır. 3) Bütün boşluklar ve diğer cins kaplama yüzeyleri düşülür. ÖLÇÜ: Sıvanan bütün yüzeyler projesi üzerinden hesaplanır.

Keşif nedir çeşitleri nelerdir?​

Keşif nedir çeşitleri nelerdir?
Bunlar; ➢ Keşif (ön keşif ) : Yapı yapılmadan önce, yapının projeleri ( mimarî, statik, tesisat vb. ) projeleri üzerinden yapılan keşife I.keşif veya ön keşif denir. ➢ Keşif ( kesin keşif ) : Uygulaması yapılmış olan bütün imalatlar ölçülerek yapılan keşife II. keşif veya kesin keşif denir.

Yapım işlerinde keşif nedir?​

Yapım işlerinde keşif nedir?
İnşaat sektöründe kullanılan bir terim olan keşif, daha önceden metrajları yapılmış (Poz No.) imalat kalemlerine ait miktarların güncel birim fiyatları ile çarpımı sonucu bulunan tutarların toplamıdır.
Şantiyede keşif nedir?​
İnşaat Mühendisliğine göre; Metraj; Bir yapıyı oluşturan imalat kalemlerinin birimlerine göre miktarlarının projesinden ölçülmesidir. Keşif ; Yapı için bulunan metrajların, T.C. Resmi kurumlarının yayınladığı güncel birim fiyatlar ile fiyatlandırılması sonucu ortaya çıkan maliyet toplamıdır.
Keşif ve metraj nasıl yapılır?​

Keşif nedir çeşitleri?​

Keşif nedir çeşitleri?
Keşif Çeşitleri; Günümüzde uygulaması yapılan iki çeşit keşif vardır. Bunlar; Yapı yapılmadan önce, yapının projeleri (mimarî, statik ve tesisat) projeleri üzerinden yapılan keşife I.keşif veya ön keşif denir. Uygulaması yapılmış olan bütün imalatlar ölçülerek yapılan keşife II keşif veya kesin keşif denir.

Peyzaj keşif metraj nasıl yapılır?​

Peyzaj keşif metraj nasıl yapılır?
Daha geniş anlamda metraj projede bulunan tüm imalat miktarını m, m2, m3, kg, adet vb. olarak hesaplamaktır. Keşif, ise hesaplanan metrajların her bir iş kalemi için birim fiyat cetvellerinden temin edilen birim fiyatlarla ayrı ayrı çarpılması ile elde edilmektedir.

Kesin Keşif ne zaman yapılır?​

Uygulaması yapılmış olan bütün imalatlar ölçülerek yapılan keşife II keşif veya kesin keşif denir. Yapının gerçek maliyeti kesin keşif ile belirlenir. İşin ihaleye çıkılan keşif miktarlarıyla bitirilemeyeceği tespit edilirse, idarenin onayıyla işin bitmesi için gerekli miktarlar KEŞİF’e eklenir.

Metraj nasıl hesaplanır?​

Keşif bedeli ne kadar?​

Keşif bedeli ne kadar?
yapılacak bir işin projesi ile birlikte hazırlanan ve o yapının ne kadara mal olacağını gösteren bedel. bazen proje olmadan da hesaplanabilir. bütçe olaylarını ayarlamada ve daha bir çok şeyde yardımcı olur.

Metraj çeşitleri nelerdir?​

Metraj çeşitleri nelerdir?
Bunun için en çok kullanılan metraj birimlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kazı İşleri-m³
- Kaplamalar-m²
- Toprak Taşıma-m³
- Yarım Tuğla Duvar-m²
- Blokaj-m³
- Kalın Tuğla Duvar-m³
- Büz Döşeme-m.
- Denizlikler-m.

Minha etmek ne demek?​

Herhangi bir sektörde hesaplar yapılırken bazı boşluklar düşülür. Özellikle inşaat sektöründe kapı boşluğu veya pencere boşluğu gibi alanlar metraj hesabında minha olarak adlandırılır.
 
Keşif nasıl hazırlanır sorusuna detaylı bir yanıt vermek isterim:

Keşif, genellikle hukuki bir süreç olan bir konudur ve belirli kurallara göre yapılması gereken bir adımdır. Keşif sürecinde, tarafların hazır bulunup bulunmadığına dikkat edilir ve mahkeme tarafından keşfin yeri, kapsamı ve zamanı belirlenir. Keşif sırasında mahkeme tanıkların ve bilirkişilerin ifadelerini de dinleyebilir ve keşif işlemleriyle ilgili bir tutanak tutulur.

Metraj hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken adımlar bulunmaktadır. İş kalemlerinin birimlerine göre gerekli ölçümler yapılır. Uzunluk olarak ölçülmesi gereken işler metre cinsinden tek boyut olarak ölçülürken, alan olarak ölçülmesi gereken işlerin eni ve boyu ölçülerek çarpılır ve metrekare cinsinden alan hesaplanır.

Kesin keşif ve projelerde keşif konularına da değinilmiş. Kesin keşif, uygulaması yapılmış olan bütün imalatların ölçülerek yapıldığı keşiftir. Projelerde keşif ise, projelerde bulunan metrajlar ile kamu kurum ve kuruluşlarının birim fiyatlarının çarpımı sonucunda elde edilen maliyet toplamını ifade eder.

Metraj yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında, boyutları ifade eden rakamların elemanın birimine uygun şekilde yazılması, en ve boyların planlardan ve yüksekliklerin kesitlerden alınması gibi detaylara dikkat edilmesi yer alır.

Peyzaj keşif metrajı yaparken de, tüm imalat miktarlarının belirlenerek birim fiyatlarla çarpılması sonucunda keşfin yapıldığına vurgu yapılır. Projede bulunan tüm imalat miktarlarının, birim fiyat cetvellerinden temin edilen birim fiyatlarla çarpılması ile keşif hesaplanır.

Son olarak, keşif bedeli ve metrajın hesaplanmasıyla ilgili detaylara da değinilmiştir. Keşif bedeli, bir yapı için hazırlanan proje ile o yapının maliyetini gösteren bedeldir ve projenin olmaması durumunda da hesaplanabilir. Metraj çeşitleri arasında kazı işleri, kaplamalar, toprak taşıma, tuğla duvarlar, döşemeler gibi farklı birimlerin olduğu belirtilmiştir.

Eğer daha fazla detaya veya başka konulara değinmek isterseniz, lütfen sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst