AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Keratokonus hastaligi kor eder mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Keratokonus hastalığı kör eder mi?​

Bir göz hastalığı olan keratokonus, korneanın sivrilerek öne doğru çıkması ve giderek incelmesini ifade eder. Görme kalitesini bozan bu hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde görmede giderek azalma ve körlüğe neden olabilir.

Keratokonus ne demek?​

Keratokonus ne demek?
Keratokonus, kornea şeklinin bozulduğu ve öne doğru sivrilerek koni şeklinde çıkıntı yaptığı bir göz rahatsızlığıdır. Kornea, gözün en ön kısmında bulunan şeffaf kubbe şeklindeki katmandır. Korneada ortaya çıkan bu değişiklik göze gelen ışığın görme alanında odaklanamamasına yol açar.

Keratokonus kaç yaşına kadar ilerler?​

Keratokonus hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Hastalık genellikle ergenlik çağında başlar. Hastalık yaklaşık 35 yaşına kadar ilerleme gösterir, daha sonra hastalığın ilerlemesi genellikle durur.

Keratokonus hastalığı neden oluşur?​

Keratokonus hastalığı neden oluşur?
Bu hastalığın nedeni, korneadaki enzimlerin dengesizliğidir. Bunun sonucunda “serbest radikaller” denen maddeler korneada oksidatif hasara yol açar. Böylece kornea zayıflar ve öne doğru bel verir. Bu hastalık için genetik yatkınlık geçerlidir.
Astigmat neden artar?​
Astigmat doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak ortaya çıkabilir. Tedavisi düzgün yapılmadığında astigmat derecesi ilerleyebilir. Göz tembelliği olarak bilinen ambliyopiye neden olabilir. Loş ışıkta kitap okumak, televizyonu yakından izlemek gibi davranışlar astigmatın ilerlemesine sebep olmaz.

Keratokonus ilerlemesi nasıl durur?​

Keratokonus ilerlemesi nasıl durur?
Hastalığın ilerlemesi % 90-98 oranında durur. Kornea içine uygulanan sert plastik yapıda protezlerdir. Hastalığın ilerlemesini durdurmaz, hastalık durmadan veya kroslink tedavisiyle durdurulmadan uygulanmamalıdır.

Keratokonus hızlı ilerler mi?​

1- Keratokonus sürekli ilerler mi? Hastalık ergenlik döneminde hızla ilerler. İlerleme hızı kişiye göre değişmektedir. 30’lu yaşlara kadar ilerleme devam edebilir. Ancak 30’lu yaşlardan sonra genellikle durağanlaşır ve ilerlemez.

Keratokonus hibrit tedavisi nedir?​

Keratokonus hibrit tedavisi nedir?
Hibrid tedavi, New York Üniversitesi tarafından geliştirilmiştir. Bu tedavide kornea yüzeyindeki düzensizlik no touch lazer ile giderilir ve aynı seansta uygulanan B2 vitamini + ultraviole ışık tedavisiyle de kornea sağlamlaştırılır. Böylece hastalığın ilerlemesi durdurulur.

Keratokonus ameliyat ücreti ne kadar?​

İki göz için 30-35 dk sürmektedir. Cerrahi sırasında göz damla ile uyuşturulur, genellikle ameliyat sırasında hastalar ağrı duymaz. Ameliyattan sonra yaklaşık 3 gün ağrılı bir dönem vardır. Genellikle iyileşme 5. günde tamamlanır.

Keratokonus ilerlemesi ne zaman durur?​

Keratokonus ilerlemesi ne zaman durur?
Hastalık genellikle ergenlik çağında başlar. Hastalık yaklaşık 35 yaşına kadar ilerleme gösterir, daha sonra hastalığın ilerlemesi genellikle durur.
Keratokonus hastalığına ne iyi gelir?​
Keratokonus Tedavi Yöntemleri
- Keratokonusta Aşağıdaki Tedavi Seçenekleri Kullanılır:
- Cross-linking (Çapraz Bağlama) Tedavisi.
- Keratokonusa Özel Yumuşak Kontakt Lensler.
- Sert Gaz Geçirgen Kontakt Lensler.
- Yumuşak Kontakt Lens Üstüne Sert Gaz Geçirgen Kontakt Lens (Piggyback Lens Uygulaması)
- Melez Kontakt Lens.

Keratokonus hastaları gözlük takabilir mi?​

Keratokonus hastaları gözlük takabilir mi?
İlk göz muayenelerinde sıklıkla miyop veya astigmat tanısı alan keratokonus hastaları bir süre gözlükleriyle iyi görürler ancak diğer miyop ve astigmatı olan hastalardan farklı olarak verilen gözlükler keratokonuslu hastalarda daha kısa sürede yetersiz kalır. Yeni alınan gözlükle bile görüşte dalgalanmalar olur.

Keratokonus ışın tedavisi nasıl yapılır?​

UV CROSSLINKING (Işın Tedavisi); Operasyon sırasında göze riboflavin içeren bir damla damlatılır ve ışın tedavisi sonrasında iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla göze yumuşak bir kontakt lens takılır. Bu tedavi korneanın tedaviye cevabına göre bir veya birkaç seans olarak tekrarlanabilir.

Keratokonus SGK karşılıyor mu?​

Keratokonus SGK karşılıyor mu?
1 adet lens için 170 TL, bir çift lens için 340 TL lens desteği sağlanmaktadır. Aylık olarak değişmek zorunda olan lenslere, 6 çifti için 100 TL SGK desteği sağlanmaktadır.

Keratokonus hastaları malulen emekli olabilir mi?​

Göz hastalıkları bilinenin aksine SGK tarafından oldukça önem görüyor. Göz hastalığı olan vatandaşlara Sosyal Güvenlik Kurumu tüm koşulların sağlanması durumunda malulen emeklilik hakkı sağlıyor.

Kornea nakli ücreti ne kadar?​

Kornea nakli ücreti ne kadar?
Bakanlık turistlere nakiller için fiyatları şöyle belirledi: “Kornea nakli 4 bin TL, pankreas nakli 28 bin TL, incebağırsak nakli 100 bin TL, TAVİ nakli 135 bin TL, kol nakli 210 bin TL, yüz nakli 210 bin TL.” Nakiller sosyal güvenlik kapsamında olması sebebiyle Türk vatandaşlara ücretsiz uygulanıyor.
Keratokonus ilerlemesi nasıl durdurulur?​
Hastalığın ilerlemesinin önlenmesinde en önemli aşamalardan biri alerjik konjonktivitin tedavisi ve gözün ovuşturulmasının azaltılmasıdır. Halk arasında ışın tedavisi olarak bilinen, kroslink tedavisi ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilmektedir.
 
Keratokonus hastalığı, korneanın şeklindeki bozulma nedeniyle görme kalitesini etkileyen bir göz hastalığıdır. Genellikle ergenlik döneminde başlayan bu hastalık, ilerleyici bir seyir gösterir ve tedavi edilmediği takdirde görme kaybına hatta körlüğe neden olabilir. Hastalığın ilerlemesi genellikle 30'lu yaşlara kadar devam eder, ancak bu yaşlardan sonra genellikle duraklar.

Keratokonusun nedeni korneadaki enzim dengesizliğidir ve genetik yatkınlık da rol oynayabilir. Tedavi yöntemleri arasında Cross-linking (Çapraz Bağlama) Tedavisi, yumuşak veya sert kontakt lensler, hibrit tedavi gibi seçenekler yer alır. Keratokonus ilerlemesini durdurmak için kroslink tedavisi, gözün ovuşturulmasının azaltılması ve alerjik konjonktivitin tedavisi gibi önlemler alınabilir.

Keratokonus hastaları genellikle gözlük takabilirler ancak hastalık ilerledikçe gözlüklerin yetersiz kalabileceği ve görüşte dalgalanmaların olabileceği unutulmamalıdır. Işın tedavisi olarak bilinen UV CROSSLINKING işlemi ise korneayı sağlamlaştırmak amacıyla uygulanır.

Keratokonus hastalarına SGK tarafından lens desteği sağlanmaktadır. Ayrıca hastalığın ciddi boyutlara ulaşması durumunda malulen emeklilik haklarından faydalanabilirler. Kornea nakli gibi cerrahi müdahale gerektiren durumlarda ise Türk vatandaşları için sosyal güvence kapsamında ücretsiz tedavi imkanı bulunmaktadır.
 
Geri
Üst