Kepek unundan nasil ekmek yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
197.232
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kepek unundan nasıl ekmek yapılır?​

Ev Yapımı Kepek Ekmeği Yapılışı : Üzerine 1 su bardağı ılık su, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı toz şeker ekleyip, eliniz ile iyice karıştırın. Daha sonra 1,5 su bardağı kepek unu eleyerek, koyun. Ardından 1 su bardağı beyaz unu azar azar ekleyip, hafifçe ele yapışan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Kepek ekmeği hangi undan yapılır?​

Kepekli ekmek, beyaz una kepek karıştırılması ile üretilmektedir.
Ekmek yapmak için hangi un kullanılır?
Ekmek yapımında sık sık tercih edilen tam buğday unu, B vitaminleri açısından zengindir. Bolca lif içeren tam buğday unu, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Diyet beslenmelerinde yer alan ekmekler için tercih edilir ve sindirim sistemine katkısı çoktur.
En sağlıklı ekmek hangi undan yapılır?
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.

Kepek ekmeği içinde ne var?​

Malzemeler

Kepekten ekmek yapılır mı?​

Kepek ekmeği yüksek miktarda lif ve posa içerir. Bu sayede tüketen kişiyi tok tutar ve özellikle diyet yapanların vazgeçilmez ekmeği olur. Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandıran kepek ekmeği sadece diyet yapanların değil beyaz ekmek tüketmemesi gerekenlerin de tercih ettiği bir ekmek çeşididir.
Kepekli ekmeğin içinde ne var?
100 gram kepekli ekmekte aşağıdakiler bulunur:
Kepek unu nasıl yapılır?
Kepek unu, buğdayın en dış kısmını oluşturan buğday kepeğinden elde edilen una denir. Buğdayın dış kısmındaki bu kepekli olan kısım, tıpkı buğdayın iç kısmı gibi lezzetli ve faydalıdır. Kepek ununun bu kadar yaygınlaşmasını sebebi, buğdayın iç kısmına yani kendisine göre çok daha fazla lif içermesidir.
Ekmeklik Un (Tip 650): Yaz ya da kış buğdayından, beyazlatılmış ya da beyazlatılmamış olabilir, %11-%13 oranında protein içerir. Genel Amaçlı Una nazaran daha tanecikli bir yapı içerir. Elastik, çiğnemeye uygun bir ekmek dokusu sağlar. Tandırlık Un (Tip 850): Uğralık un veya esmer un diye de bilinir.
Lif, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Uzmanların ve diyetisyenlerin özellikle önerdikleri tam buğday ekmeği, sindirimi kolaylaştırır ve kolesterolden kan şekeri düzeyine kadar birçok alanda direnç sağlar.
Kepek ekmeğinde hangi vitaminler var?
Kepekli ekmek önemli miktarda mineral, vitamin ve lif sağlar. Beyaz ekmeğe göre üç kat daha fazla magnezyum, B6 vitamini, E vitamini ve krom içerir ve daha fazla çinko, manganez, bakır, folik asit ve B9 vitamini içerir.
Kepek ekmeği neden zararlı?
Pişirme işlemi de fitik asidi parçalamaz. Bu nedenle, kepek oranı yüksek ekmeklerin ve tahıl kaynaklı diğer gıdaların uzun süre tüketilmesi, vücutta demir gibi çeşitli minerallerin zaman içinde eksikliğine yol açabilmektedir.”

Kepek ekmeği mi beyaz ekmek mi?​

Kepekli ekmek: Beyaz una ham kepek eklenmesi ile hazırlanan ekmek çeşididir. Bir dilimi yaklaşık 70 kaloridir. Beyaz ekmeğe göre kan şekerini daha yavaş yükseltir ve daha yavaş düşürür. Bu nedenle beyaz ekmeğe oranla daha uzun süre tok tutar.
 
Geri
Üst