AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kentsel donusum hangi amacla ortaya cikmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kentsel dönüşüm hangi amaçla ortaya çıkmıştır?​

Kentsel dönüşüm projeleri fiziksel ve toplumsal çöküntü alanları haline gelen kent parçalarında ekonomik canlılığı yeniden getirecek stratejileri geliştirmeyi ve böylece kentsel refah ve yaşam kalitesini arttırmayı amaçlamaktadır.

Kentsel Dönüşümün Faydaları Nelerdir?​

Kentsel Dönüşüm Faydaları
- Riskli yapıların tespit edilmesi.
- Kentteki sorunlu alanları ve binaları daha yaşanabilir ve sağlıklı bir hale getirmek.
- Ekonomik ömrünü tamamlamış binaların değerini günümüz standartlarına getirmek.
- Çarpık yapılaşmanın önüne geçmek.
- Geçici konut.
- İşyeri tahsisi.
- Kira yardımı
- Faiz desteği.

Konut politikaları nedir?​

Konut politikaları nedir?
Konut Politikasının Tanımı Ailelerin konut ihtiyaçlarını karşılamak için devletlerce saptanan önceliklere göre alınan yasal ve eylemsel önlemlerin tümüne konut politikası denmektedir.

Kentsel dönüşümün anlamı nedir?​

Kentsel dönüşüm, gerek zemin gerekse de altyapı anlamında sağlıklı ve güvenli bir kent yaşamına izin vermeyen bölgelerin ıslah edilmesidir. Islah, tehlikeli yapıların yıkılarak yenilerinin modern teknolojiye uygun, sağlam, depreme dayanıklı olarak yeniden inşa edilmesi suretiyle yapılır.

Kentsel dönüşümle kim ilgilenir?​

Belediye kanununa göre ilan edilen dönüşüm alanlarında Büyükşehir Belediyeleri yetkili olduğundan, bu alanlarda yürütülen projelendirme ve yapım çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor veya yaptırılıyor.

Sosyal konut politikası nedir?​

Sosyal konut politikası nedir?
Sosyal konut; gelirleri içinde insanca yaşanabilir bir konutta barınma olanağı bulamayan, ekonomik açıdan yoksun hanehalklarının barınma gereksinmelerinin, kiralık ya da mülk bir konutlarla karşılamasıdır (Geray, 2007).

Kentsel dönüşüm uygulaması nedir?​

Kentsel dönüşüm, şehrin bir bölümünün veya ciddi anlamda büyük bir kısmının proje kapsamında sistematik bir şekilde mevcut yapı stoklarının olası depremlere karşı toprak zeminin ve üzerindeki yapının risk değerlerinin belirlenmesi, olası depremde yıkılması ve yıkılırken çevredeki diğer yapılara zarar vermesi …

Kentsel dönüşüm kimin sorumluluğunda?​

Büyükşehir belediye ve mücavir alan sınırları içinde kentsel dönüşüm ve gelişim projesi alanı ilan etmeye büyükşehir belediyeleri yetkilidir. Büyükşehir belediye meclisince uygun görülmesi halinde ilçe belediyeleri kendi sınırları içinde kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilir.
 
Kentsel dönüşüm, genellikle fiziksel ve toplumsal çöküntü yaşayan kent bölgelerinin ekonomik ve sosyal açıdan canlanmasını ve böylece yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen bir süreçtir. Bu süreçte, riskli yapıların tespit edilmesi, sorunlu alanların düzenlenmesi, ekonomik olarak ömrünü tamamlamış binaların güncelleştirilmesi, çarpık yapılaşmanın önlendiği alanlar oluşturulması, geçici konutlar, işyeri tahsisi, kira yardımı ve faiz desteği gibi birçok fayda sağlanmaktadır.

Kentsel dönüşüm projeleri genellikle ilgili belediyeler tarafından yürütülmektedir. Belirli dönüşüm alanlarının belediyeler tarafından ilan edilmesiyle Büyükşehir Belediyeleri bu alanda yetkili olmaktadır. Dolayısıyla, kentsel dönüşüm projeleri genellikle Büyükşehir Belediyeleri tarafından planlanmakta ve uygulanmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi yerel yönetimler, kentsel dönüşüm projelerine liderlik ederek şehirlerdeki dönüşümü sağlamaktadır.

Konut politikaları ise devletlerin belirlediği önceliklere göre ailelerin konut ihtiyaçlarının karşılanması için alınan yasal ve eylemsel önlemlerin tümüne denir. Bununla birlikte, sosyal konut politikası da yine gelir düzeyi düşük veya yoksulluk sınırında olan hanelerin barınma ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefleyen bir politika türüdür. Bu politikalar kapsamında ekonomik açıdan dezavantajlı olan bireylerin yaşam standartlarının yükseltilmesi amaçlanmaktadır.
 
Geri
Üst