AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kentsel Dayaniklilik nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kentsel Dayanıklılık nedir?​

Kentsel dayanıklılık, kentlerin ve kentsel ağların, ani veya süregelen doğal ve beşerî zorluklara karşı adaptasyon, dönüşüm ve gelişim bağlamında sürdürülebilir bir direnç gösterebilmesi olarak tanımlanabilir.

Kentsel dönüşümde hak sahiplerine ne verilecek?​

Kentsel dönüşümde hak sahiplerine ne verilecek?
Kentsel dönüşümde mülk sahibinin hakları
- Kentsel dönüşümde konut sahiplerine sunulan haklar. Hasarlı yapılar ve risk teşkil edilen alanlar için kentsel dönüşüm projeleri devreye giriyor.
- Kira yardımı
- Nakliye desteği.
- Konut kredisi desteği.
- Alan inşası hakkı
- Harç ve vergi indirimleri.
- Gerekli evrakların tamamlanması

Kentsel dönüşüm ne amaçla yapılır?​

Kentsel dönüşüm ne amaçla yapılır?
Kentsel dönüşüm projeleri fiziksel ve toplumsal çöküntü alanları haline gelen kent parçalarında ekonomik canlılığı yeniden getirecek stratejileri geliştirmeyi ve böylece kentsel refah ve yaşam kalitesini arttırmayı amaçlamaktadır.

Dayanıklı Kentler nedir?​

Dayanıklı Kentler’de, kentin sınırları içindeki ve çevresindeki doğal ekosistemler, koruyucu işlevlerini sürdürmek ve korumak üzere doğal tampon bölgeler olarak tanımlanır ve korunur.

Toplumsal dayanıklılık nedir?​

Toplumsal dayanıklılık nedir?
Sosyal dayanıklılık tanımları, sosyal varlıkların çeşitli çevresel ve sosyal tehditlere dayanma, bunlarla başa çıkma yeteneklerine veya kapasitelerine odaklanır (Keck ve Sakdapolrak, 2013). Sosyal güven ve sosyal uyum, dayanıklılığın iki önemli unsurudur (Leykin vd., 2016).

Kentsel dönüşüm için neler gerekli?​

Kentsel dönüşüm için neler gerekli?
Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir? Bir yapının kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp devlet desteği ile yeniden inşa edilmesi için riskli yapı raporu bulunması gerekir. Yıkım kararı alınan gayrimenkullerin malikleri 18 ay boyunca kira desteği alabilirler. Kira yardım miktarı ise il bazında belirlenmektedir.
Resilience dayanıklılık nedir?​
Resilience, Türkçe karşılığı ile Psikolojik dayanıklılık, hayatın stresli ve zorlayıcı deneyimleri karşısında ruh sağlığımızı koruyabilmek anlamına gelir. Sözcüğün Latince kökeni ”esneklik” demektir.
 
Kentsel dayanıklılık, bir kentin veya kentsel ağın, çeşitli doğal ve beşerî zorluklara karşı dayanıklı olması ve bu zorluklarla başa çıkma kabiliyetini sürdürebilmesi anlamına gelir. Bu dayanıklılık, adaptasyon, dönüşüm ve gelişim süreçlerini içerir ve kentin sürdürülebilir bir direnç göstermesini hedefler.

Kentsel dönüşüm sürecinde hak sahiplerine çeşitli destekler sunulmaktadır. Bunlar arasında;

- Hasarlı veya riskli yapıların yenilenmesi için kentsel dönüşüm projelerinin devreye sokulması,
- Kira yardımı,
- Nakliye desteği,
- Konut kredisi desteği,
- Alan inşası hakkı,
- Harç ve vergi indirimleri,
- Gerekli evrakların tamamlanması gibi haklar bulunmaktadır.

Kentsel dönüşüm projeleri genellikle ekonomik canlılığı yeniden getirme, kentsel refahı artırma ve yaşam kalitesini yükseltme amacıyla gerçekleştirilir. Fiziksel ve toplumsal çöküntü bölgelerini canlandırarak kentlerin daha sürdürülebilir ve yaşanabilir hale gelmesi hedeflenir.

Dayanıklı Kentler kavramı ise, kentin sınırları içindeki ve çevresindeki doğal ekosistemlerin koruyucu işlevlerini sürdürmek ve korumak amacıyla doğal tampon bölgelerin tanımlanması ve korunmasını içerir.

Toplumsal dayanıklılık ise sosyal varlıkların çeşitli çevresel ve sosyal tehditlere karşı direnme ve başa çıkma kapasitesini vurgular. Sosyal güvenlik ve sosyal uyum, bu dayanıklılığın önemli unsurları arasındadır.

Kentsel dönüşüm için ise riskli yapıların yenilenmesi için bir riskli yapı raporuna ihtiyaç duyulur. Yıkım kararı alınan gayrimenkul sahipleri belirli desteklerden faydalanabilirler ve süreç genellikle devlet desteği ile yürütülür.

Son olarak, "resilience" kelimesi Türkçe'de "psikolojik dayanıklılık" olarak çevrilebilir. Bu kavram, hayatın stresli ve zorlayıcı deneyimlerine karşı ruh sağlığını koruyabilme yeteneğini ifade eder. Sözcüğün kökeni olan Latince "esneklik" ise bu kavramın temelinde yer alan esneklik ve uyum yeteneğini vurgular.
 
Geri
Üst