- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kentleşme hızı nedir?
Kentleşme Oranı (Rate of Urbanization) Kentli nüfusun zaman içindeki artış oranı. Kentsel nüfus ile toplam nüfus arasındaki fark olan kentleşme oranı. Bu farkın pozitif olması durumunda kentsel nüfus artışı oranı hızlıdır.Kentleşme özellikleri nelerdir?
Kentleşme, kentsel yaşam biçimlerinin gelişimi olarak tarif edilmektedir. Başka bir deyişle, dar bir alana yerleşen büyük nüfus birikimi, yeni fiziksel ve sosyal oluşum, karmaşık ilişkiler ağı, iş dallarının farklılaşması ve kendine özgü bir kültürel sistemin ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır.Kentleşmenin iletici nedenleri nelerdir?
İletici faktörler, iletişim- haberleşme ve ulaşım imkanları olarak kabul edilir. Köy ile kent arasındaki en önemli engel, mesafedir. Ulaşım olanaklarının iyileştirilmesiyle birlikte mesafeler kısalmıştır. Bu durum ise köyden şehre göçü olumlu etkilemiş, kentleşme sürecini hızlandırmıştır.
Nüfus artış hızı nasıl hesaplanır?
1) Bir yerde, aynı yıl içinde doğanlardan ölenler çıkarılır (doğal nüfus artışı), 2) Elde edilen değere +/- net göç miktarı eklenir/çıkarılır, 3) Bulunan değer, o yılın yıl ortası toplam nüfusuna bölünür; 4) Çıkan sonuç 100 ile çarpıldığında; artış hızı (yıllık ortalama artış/azalış oranı) elde edilir.Çarpık kentleşme ve gecekondulaşma nedir?
Çarpık kentleşme, şehirlerin herhangi bir denetim gücü olmadan ve plansız olarak rastgele ve her türlü planlamadan uzak bir biçimde büyümesidir.Şehirleşme süreci nedir?
İLK KENTLER VE DEVLETLER. Devletin ilk izleri, insanların göç etmekten yorulup tarımsal üretim yoluyla yerleşik hayata geçtikleri Neolitik dönemde görülür.
İnanç, savunma, üretim gibi etkenlere paralel olarak toplumsal yapıdaki karmaşıklığın artması ile birlikte kent-devletler ilk defa Mezopotamya’da şekillenmişlerdir.