Kentlesme hangi faktore bagli olarak hiz kazanmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
243.869
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kentleşme hangi faktöre bağlı olarak hız kazanmıştır?​

Kentleşme sürecini etkileyen faktörlerden biri de siyasi ve iletici faktörlerdir. Ülke içerisinde alınan siyasi kararlar, yönetim yapısı, yasaların uygulanması ve ülkenin uluslararası ilişkileri kentleşmeyi etkileyip, süreci hızlandırmaktadır.
Tarihte insanlar neden kentleri kurmuşlardır?
Ortaçağ kentlerini ortaya çıkaran nedenlerin başında ise ticaretin gelişmesi gelir. Özellikle onuncu yüzyıldan itibaren Avrupa’da ticaretin canlandığı görülür. Ticari büyümenin en önemli sonuçlarından biri kente göçün artması ve kent nüfusunun artmasıdır.

Siyasi ve İletici Faktörler (Siyasal ve Teknolojik Nedenler) Kentleşme sürecini etkileyen faktörlerden biri de siyasi ve iletici faktörlerdir. Ülke içerisinde alınan siyasi kararlar, yönetim yapısı, yasaların uygulanması ve ülkenin uluslararası ilişkileri kentleşmeyi etkileyip, süreci hızlandırmaktadır.

Katolik kilisesinin güç ve ayrıcalıkları nelerdir?​

Papa’nın krallara taç giydirmesi, aforoz yetkisini elinde bulundurması, Haçlı seferleri düzenlemesi gibi olgular Kilise’nin siyasi güç ve otoritesini gösterir. Ayrıca, Kilise’nin elinde geniş topraklar vardı.  Düşünce alanında kilisenin koyduğu normlar geçerliydi ve bunlara aykırı düşünmek mümkün değildi.
Orta Çağ Avrupası ne zaman?
Orta Çağ’ın Zirve Dönemi, tarihçiler tarafından 11. ve 13. yüzyıllar arasında Avrupa’nın şehirleşme süreci, askeri gelişme ve düşünsel etkinliklerin canlandığı dönem olarak tanımlanır.

Aşırı kentleşmenin sonuçları nelerdir?​

Bu sorunlar kentlerde yaşamı oldukça zor bir hale getirmiştir. Asayişte ki bozulma,göçle birlikte artan kapkaç,soygun,şiddet,uyuşturucu,yan kesicilik,gibi illegal yolların artması güvenlik konusunda önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Çağdaş kentleşmenin özellikleri nelerdir?
-Köy ile kent arasındaki gelir farklılığı; -Daha iyi ve ileri eğitim olanağı; -Kentin cazibesi; -İş bulabilme ümidi; -Daha ileri hayat standardı; -Çağdaş sağlık hizmetleri; -Ulaşım olanakları. İletici etmenler ise, itici ve çekici etmenlerin etkinliğini arttırıcı bir işlev görmektedirler.

Şu anda hangi çağda yaşıyoruz?​

21.Yüzyıl’a bütün dünya vatandaşları olarak bizler ‘Milenyum çağı’ derken, yıllar içinde (yani son 12 yıl) Amerika’da birçok platformda bu çağ ‘Dijital Çağ’ olarak adlandırılmaya başladı.
Kentleşmenin etkileri nelerdir?
Nüfus artışı ve sanayileşme sonucu ortaya çıkan kentleşme olgusu, çok sayıda sorunu da beraberinde getirmiştir. Kentleşmenin stres, gürültü, kira fiyatlarının artması gibi sosyo- ekonomik etkileri yanında; hava kirliliği, su kirliliği gibi çevre üzerinde de olumsuz etkileri vardır.

Kentleşmeden kaynaklanan sorunlar nelerdir maddeler halinde?​

Kentleşmeden kaynaklanan başlıca sorunlar
Kentsel saçaklanma nedir?
Kentsel saçaklanma kavramı, kentlerin kırsal alanlara doğru yayıldığı, nüfus yoğunluğunun düşük olduğu, ulaşım problemlerinin yaşandığı ve sosyal sermayenin düşük olduğu alanlar olarak tanımlanmaktadır.

Kentsel soylulaştırma nedir?​

Soylulaştırma, en basit ve sınırlı tanımıyla, dar gelirlilerin yaşadığı, kent içerisindeki köhneleşmekte olan konut alanlarına, daha üst sınıfların yerleşmeye başlaması süreci olarak tanımlanmaktadır.
Çağdaş bir kent ne demek?
Bu bağlamda, konut ve kent sözkonusu olduğunda çağdaşlığın ne olduğuna dair şu tanımlamayı öneriyoruz: kentte yaşayanların hakça bir şekilde kentin imkanlarından yararlanabileceği, sürdürülebilir ve yaşanabilir konutların ve kentlerin üretilmesi.
 
Geri
Üst