- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kent ekonomisi ne demek?
Bir şehrin oluşumu, işleyişi ve gelişiminin gerisindeki iktisadi güdüleri ve etkileri çözümlemeye çalışmasıyla bölgesel iktisadın, iktisadi karar birimlerinin davranışlarını mekânsal boyutuyla ele almasıyla da mikroiktisadın bir alt dalı. Urbanization economics, urban economics.Dünyada ilk medrese nerede kuruldu?
Tarihteki ilk medrese Anadolu’da açılmış olan Yağbasan Medresesi’dir. Yağbasan medresesi Selçuklu döneminde inşa edilmiştir. Bu medrese kısmen de olsa günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.
Osmanlı medresesinin ilk müderrisi kimdir?
“Davud bin Mahmud bin Muhammed” veya bilinen adıyla “Kayserili Davud”, 1331 yı- lında fethedilen İznik şehrine kurulacak ilk Osmanlı medresesine Orhan Gazi tarafından davet edilir ve bu davete icabet eder. Böylece ilk Osmanlı müderrisi olarak görev alır.
Medreselerde kimler eğitim görür?
Medrese, özellikle Müslüman ülkelerinde eğitim verilen kurumlardır. Bunun yanı sıra medreselerde orta ve yükseköğretim eğitimleri medreselerde yapılır. Medrese ismi Arapça ders kökünden türetilmiştir.Ilk türk İslam medresesi nerede kuruldu?
* Anadolu’da ilk Türk-İslam Medresesi Danişmentliler Yağıbasan Medresesi. Tokat Niksar Kalesi içinde.
Ilk medrese nerede ve kim tarafından kuruldu?
İlk Osmanlı medresesi, İznik’in fethinden sonra İznik’te 1330-31 yılında Orhan Gazi tarafından kurulmuş olan Orhan Gazi Medresesidir (22).
İlk Osmanlı Medresesi Hangi Padişah Döneminde Nerede Kurulmuştur? Osmanlı döneminde açılan ilk medrese İznik Medresesi’dir. Bu medrese 1331 yılında Orhan Gazi tarafından kurulmuştur. İznik Orhaniyesi olarak da bilinen bu medrese, dönemin ünlü müderrislerini de bünyesinde barındırmıştır.
Müderris kime denir?
Müderris, Osmanlı Devleti ve Selçuklular’da devlet ve toplum yapısında günümüz üniversite öğretim üyesine karşılık olarak kullanılan bir kavramdır. Medreselerde eğitim veren öğretim üyeliğinin bugünkü tam karşılığı profesörlük unvanıdır.