AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kendini savunmak suc mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kendini savunmak suç mu?​

Ceza hukukunda meşru savunma, bir hukuka uygunluk nedeni olarak kabul edilmektedir (TCK m.25). Saldırıyı defetmek için orantılı karşı güç kullanan kimse, meşru müdafaa hükümleri gereği cezalandırılmaktan kurtulur.
Savunma almak ne demek?
İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından dolayı geçerli nedene dayalı olarak iş sözleşmesinin feshedilmesi isteniyorsa mutlaka işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunması alınmadan bu sebebe dayalı olarak yapılan fesihler haksız fesih olacak ve işe iade davaları işçi lehine sonuçlanacaktır.
Savunma verilmezse ne olur?
İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır. Bunun yanı sıra savunma alınırken ispat bakımından savunma işçinin el yazısı ile alınmalı, işçiye imzalatılmalıdır.

Savunma süresi kaç gündür?​

Savunma istem yazısında; isnat edilen fiil ve hâller açıkça (yer, kişi, zaman ve olay belirtilerek) yazılmalı, 7 günden az olmamak üzere makul (savunma hazırlamaya yeterli) bir süre verilmeli, verilen süre içinde savunma yapılmadığı takdirde savunma hakkından vazgeçilmiş sayılacağına ilişkin ihtar bulunmalıdır.
Nefsi müdafa kaç yıldan başlar?
Nefsi Müdafaa ile Adam Öldürme Cezası Ceza verilmez. 2 ile 6 yıl arasında hapis cezası verilir.
Hangi durumlarda savunma istenir?
İşçinin davranışına ve verimine dayandırılan nedenlerle iş sözleşmesinin feshedilmek istenmesi halinde, işçi savunmasının alınma zorunluluğu bulunmaktadır. Diğer taraftan, işletme veya işin gereklerine dayalı olarak yapılacak fesihlerde böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Savunma nasıl verilir?​

Savunma dilekçesinin iyi bir şekilde yazılması için davanın tüm ayrıntıları göz önünde bulundurulmalı ve sanığın lehine olan tüm kanıtlar savunma dilekçesinde belirtilmelidir. Aynı zamanda olay sanık açısından tüm yönleriyle ele alınmalı, sanığın suçu işlemediğini gösteren tüm ayrıntılar da dilekçeye yazılmalıdır.
İşçinin savunması hangi hallerde alınmaz?
Şayet işveren fesih bildiriminde bulunmuş olup kanunda belirtilen ihbar süreleri içerisinde savunma alma işlemine girişmiş ise bu savunma geçersiz kabul edilecek ve sözleşmenin bu şekilde feshi geçersiz sayılacaktır.
Olaydan kaç gün sonra savunma alınır?
Hakkında soruşturma yapılan memura, isnat edilen fiil ve hâller açıkça belirtilmek suretiyle, yedi günden az olmamak üzere verilen süre içerisinde bizzat veya vekili aracılığıyla yazılı veya sözlü olarak savunma yapması, aksi hâlde savunma hakkından vazgeçmiş sayılacağı hususu yazılı olarak bildirilir.
 
Geri
Üst