AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kendinden sonraki cumlenin gerekcesi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kendinden sonraki cümlenin gerekçesi ne demek?​

Gerekçe Bildiren Cümleler/Yargılar Bir önermenin ortaya çıkardığı gerekliliği belirten yargılara gerekçeli cümleler/yargılar denir. Böyle yargılarda neden – sonuç anlamı da vardır.

Yargının gerekçesi ne demek?​

Yargı gerekçesi neden-sonuç ilgisinin bulunduğu cümlelere verilen isimdir. Bir cümle içerisinde yapılan işin neden yapıldığı geçiyorsa bu cümle yargı gerekçesi cümlesi olarak isimlendirilmektedir. Yargı gerekçesi cümlelerinde neden sonuç ilişkisi bulunduğunun unutulmaması gerekmektedir.

Neden sonuç ilişkisine örnek?​

Neden sonuç ilişkisine örnek?
Neden – sonuç cümlelerine örnekler sıralayacak olursak; – Yağmura yakalandığı için sırılsıklam olmuş. – Malzeme yetersizliğinden inşaat yarım kaldı. – Aşık olduğundan gözü hiçbir şeyi görmüyor.

Şarta bağlılık ne demek?​

Şarta bağlılık ne demek?
Cümlede anlatılan olayın gerçekleşmesi için başka bir olayın gerçekleşme şartı (koşulu) varsa bu cümleye koşula bağlılık cümlesi veya şarta bağlılık cümlesi denir. Yani bir şeyin gerçekleşebilmesi için bir şeyin gerçekleşmesi ŞART’tır.

Yargı gerekçesi ne demek örnek?​

Herhangi bir davranışın, eylemin, isteğin gerçekleşmesini bir nedene bağlı olarak bildiren yargılara gerekçeli cümleler denir. Bu tür yargılarda eyleme sorulan “niye, neden, niçin” sorularına cevap alınabilir. “Sınavı kazanmak için çok çalışmam gerekiyor.” cümlesinde amaç – sonuç ilişkisine dayalı bir gerekçe vardır.

Aşamalı yargı nedir örnek?​

“Aşamalı bir durum” anlatan cümlelerde genellikle “giderek, gittikçe, her geçen gün, günden güne…” gibi sözler yer alır. Örnek Cümleler: * Hasta çocuk, her geçen gün biraz daha iyileşiyor, çevresindekilerle şakalaşıyordu. * Havalar gittikçe soğuyor, göçmen kuşlar başka diyarlara kanat çırpıyordu.

Aşamalı Durum anlatım nedir?​

Aşamalı Durum anlatım nedir?
Bir durumun, bir olgunun ya da bir olayın olumlu veya olumsuz yöndeki gelişimini belirli bir süreç içindeki haline aşamalı durum denir. Aşamalı durumda ifade edilen olay ya da olgunun süreç sonucunda sona ermesi anlatılır. Bu sona erme hali değişik biçimlerde ifade edilebilir.
 
Gerekçe bildiren cümleler veya yargılar, bir önermenin ortaya çıkardığı gerekliliği belirtirler ve genellikle neden-sonuç ilişkisi içerirler. Bu tür yargılarda bir durumun neden gerçekleştiği ve bu durumun sonucu olarak ne olduğu belirtilir. Örneğin, "Sınavı kazanmak için çok çalışmam gerekiyor." cümlesindeki "çok çalışmam gerekiyor" ifadesi, sınavı kazanmanın gerekliliğini ve bu hedefe ulaşmak için gereken çabayı belirtir.

Yargı gerekçesi ise neden-sonuç ilişkisinin bulunduğu cümlelere verilen isimdir. Bir cümle içinde yapılan bir eylemin neden yapıldığına dair bilgi veriyorsa bu cümle yargı gerekçesi cümlesi olarak adlandırılır. Yargı gerekçesi cümlelerinde, bir eylemin nedeninin ve sonucunun ilişkisi vurgulanır. Bu tür cümlelerde genellikle "niye, neden, niçin" gibi sorulara cevap verilir. Örneğin, "Hasta çocuk, her geçen gün biraz daha iyileşiyor" cümlesinde hasta çocuğun iyileşmesinin süreci anlatılmaktadır.

Aşamalı yargılar ise bir durumun veya olayın gelişimini belirli bir süreç içindeki aşamaları ile anlatan cümlelerdir. Bu cümlelerde genellikle "giderek, gittikçe, her geçen gün, günden güne" gibi ifadeler kullanılır. Örneğin, "Havalar gittikçe soğuyor, göçmen kuşlar başka diyarlara kanat çırpıyordu" cümlesinde hava durumunun değişimi ve kuşların göç etmesi aşamalı bir şekilde anlatılmaktadır.

Aşamalı durum anlatımı ise bir durumun, olayın veya olgunun olumlu ya da olumsuz gelişiminin belirli bir süreç içindeki aşamalarına referans veren bir anlatım tarzıdır. Bu tarzda, bir olayın süreç içindeki gelişimi ve sona ermesi aşamalara bölünerek anlatılır.
 
Geri
Üst