AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kendin icin istemedigini baskasi icinde isteme konfucyanizm nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.439
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kendin için istemediğini başkası içinde isteme konfüçyanizm nedir?​

Konfüçyüs’un dediği gibi; Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma. Kendin ayağa kalkmak istiyorsan başkalarının da kalkmasına yardım et. Kendin başarı kazanmayı arzuluyorsan başkalarının da başarıya ulaşmasına yardım et.

Kendin için istemediğin şeyi başkasına yapma ne demek?​

Kendin için istemediğin şeyi başkasına yapma ne demek?
Kendin için istediğini herkes için de iste! “(Immanuel Kant). “Hiçbir kimse, kendisine yapılmasını istemediğini başkasına yapmamalıdır.” Bütün din ve geleneklerde olan bu kurala “Altın kural” denilmektedir.

Konfüçyüs hangi dine mensup?​

Konfüçyanizm Nedir? Konfüçyanizm Çin’de ortaya çıkmış ve birçok Uzak Doğu ülkesine yayılmış olan ahlaki bir öğretidir. Bu öğretide birçok ritüel ve ibadet olduğu için Konfüçyüsçülük, bir din olarak da tanımlanır. Bu dinde tek tanrılı bir inanç sistemi vardır ve Tanrı ”Gök” olarak nitelendirilir.

Kendin için istemediğini başkası içinde isteme hadisi neyi vurgular?​

Kendin için istemediğini başkası içinde isteme hadisi neyi vurgular?
Yazının başlığı bir hadis-i şeriftir. Tamamı şöyledir: ‘Kendin için istemediğin bir şeyi bir başka din kardeşin için de istemedikçe gerçek mü’min olamazsın’.

Kim kendi nefsi için istediğini?​

“Sizden biri, kendisi için sevdiğini (istediğini, arzu ettiğini, din) kardeşi için de sevmedikçe (istemedikçe, arzu etmedikçe) gerçek îmâna eremez.” [Buhârî, Îmân 6; Müslim, Îmân 71 (45); Tirmizî, Sıfatu’l-Kıyâme 60 (3517); Nesâî, Îmân 19 (3, 115); İbn-i Mâce, Mukaddime 9 (66).]

Hadis kim kendisi için istediğini?​

Hadis kim kendisi için istediğini?
Hiçbiriniz kendisi için istediğini (mü’min) kardeşi için istemedikçe (gerçek) iman etmiş olamaz. Buhârî, Îmân, 7; Müslim, Îmân, 71. Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (düşmanına) teslim etmez.

Kendisi için istediğini din kardeşi içinde istemeyen kişi olgun mümin olamaz hadisinde ne vurgulanmaktadır?​

Junzi ne anlama geliyor?​

Junzi ne anlama geliyor?
junzi (iyi, erdemli, ahlaklı) olan lider, halkına da iyi örnek olurdu ki bu da konfüçyüs’ün üzerine değindiği önemli noktalardandı. liderin ve görevlilerin (bakan ve danışmanların) mutlak suretle birer junzi olmaları gerektiğini, ancak böyle olursa halk ile doğru iletişime geçilebileceğini savunuyordu.
 
Konfüçyüs'ün öğretilerine göre, "Kendin için istemediğini başkası içinde isteme" prensibi, kişinin başkalarına karşı empati kurmasını, onların duygu ve ihtiyaçlarını anlamasını ve onlara yardım etmesini vurgular. Bu prensip, insanların birbirleriyle olan ilişkilerinde karşılıklı saygı, sevgi ve yardımlaşmayı teşvik etmektedir. Konfüçyüs'e göre, başkalarına karşı dürüst, adaletli ve anlayışlı olmak, kendi başarı ve mutluluğumuzun yanı sıra toplumun refahı ve uyumunu da sağlar.

Konfüçyanizm, Çin'de ortaya çıkmış olan ahlaki bir öğretidir ve birçok Uzak Doğu ülkesine yayılmıştır. Toplumda düzen, ahlak, adalet ve insan ilişkilerine dair temel prensipleri içeren bir öğretidir. Konfüçyanizm, din olarak tanımlanmasa da birçok ritüel ve ibadet içermesi sebebiyle bazıları tarafından bir din olarak da kabul edilmektedir. Konfüçyanizm'de tek bir tanrıya inanılmaz, bu tanrı "Gök" olarak adlandırılır.

"Hadis kim kendisi için istediğini?" cümlesi, Müslümanların birbirlerine karşı kardeşlik ve dayanışma ruhu içinde olmalarını vurgulamaktadır. Kişi, kendi arzularını ve isteklerini sadece kendi için değil, diğer Müslüman kardeşleri için de dikkate almalı ve onların da refahını düşünmelidir. Bu şekilde, toplum içinde yardımlaşma, dayanışma ve sevgi artar ve toplum daha sağlam bir birlik ve beraberlik içinde olur.

"Junzi" terimi, Konfüçyüsçü düşünce sistemine göre "iyi, erdemli, ahlaklı" bir lider veya kişiyi ifade eder. Junzi olan bir lider, halkına iyi bir örnek olur ve onlara doğru yolu gösterir. Konfüçyüs, liderlerin ve kamu görevlilerinin mutlaka junzi olmaları gerektiğini savunmuş ve halkla sağlıklı iletişimin sadece bu şekilde sağlanabileceğini öne sürmüştür. Junzi olmak, ahlaki değerlere, erdemliliğe ve doğruluğa sahip olmayı ve bunları topluma yansıtmayı içerir.
 
Geri
Üst