AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kendi sesimiz bize neden farkli gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.799
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kendi sesimiz bize neden farklı gelir?​

İnsanlar kendi seslerini iki farklı şekilde algılıyor. Bunlardan bir tanesi, ses dalgalarının havada yayılırken kulağa ulaşması sonucunda kokleadaki tüy hücreleri tarafından algılanması. Diğeri ise ses dalgalarını oluşturan ses telleri titreştiğinde, bu titreşimlerin boyundaki va baştaki kemikler tarafından iletilmesi.

Sesimizi nasıl duyabiliriz?​

Dr. Bhatt’a göre kaydedilmiş sesimizi dinlerken yaşadığımız rahatsızlığın ardında psikolojik ve fizyolojik nedenler yatıyor. Öncelikle ses kaydından çıkan sesle konuştuğunuzda çıkan ses beyne farklı olarak iletiliyor. Ses kaydını dinlerken ses hava yoluyla kulağa geliyor.

Insanlar sesimi nasıl duyuyor?​

Insanlar sesimi nasıl duyuyor?
Başkaları konuşurken beynimiz havdaki ses titreşimlerini alır ve bunları duyduğumuz sesler haline getirir. Ama kendimiz konuşurken beynimize titreşimler iki kaynaktan gelir; bir kaynak ağzımızdan çıkan ve havada ilerleyen titreşimlerdir, diğer kaynak ise içimizdeki ses tellerinin titreşimidir.

Insan kendi gerçek sesini nasıl duyar?​

Insan kendi gerçek sesini nasıl duyar?
Ses kulak zarını ve küçük kulak kemiklerini titreştiriyor. Daha sonra bu kemikler ses titreşimlerini kulak salyangozuna (koklea) iletiyor. Bu da işitsel sinyalleri beyne gönderen sinir liflerini (aksonlar) uyarıyor. Ancak konuştuğunuzda sesiniz farklı şekilde iç kulağınıza ulaşıyor.

Kendi kendine konuşmak nasıl tedavi edilir?​

Kendi kendine konuşmak nasıl tedavi edilir? Bu sorunun tedavisi için yapılan psikolojik tedavide psikodrama tekniği kullanılmaktadır. Bu teknikte tiyatro psikolojik tedavi sırasında kullanılmaktadır. Yani buna bir örnek vermek gerekirse; Kişi kendi kendine konuştuğunun farkına varırsa, tedavi faydalı oluyor.

Peki, herkes kendi kendine konuşmak nasıl tedavi edilir?​

Kişinin bu özelliğinin farkında olması durumunda, bunun stres azaltmaya etkisi olur. Ancak bunun farkında değillerse, bu kişiler hastadır. Kendi kendine konuşmak nasıl tedavi edilir? Bu sorunun tedavisi için yapılan psikolojik tedavide psikodrama tekniği kullanılmaktadır.

Kim kendi kendine konuştuğunu farkına varıyor?​

Kim kendi kendine konuştuğunu farkına varıyor?
Yani buna bir örnek vermek gerekirse; Kişi kendi kendine konuştuğunun farkına varırsa, tedavi faydalı oluyor. Tedavi sırasında kişi bir sandalyeye oturtulmakta ve karşısına boş bir sandalye konmaktadır. Boş sandalyede annesinin olduğu varsayılarak, onunla karşılıklı konuşması isteniyor.
 
Kendi sesimizin bize farklı gelmesi konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça ilginç. İnsan beyninin ses algılaması gerçekten karmaşık bir süreç gibi görünüyor. Sesin hem dışarıdan gelen titreşimlerle, hem de içimizdeki titreşimlerle algılanması, sesin nasıl duyulduğunu anlamamıza yardımcı olabilir.

Dr. Bhatt'ın belirttiği gibi, kaydedilmiş sesimizi dinlerken yaşadığımız rahatsızlığın psikolojik ve fizyolojik nedenleri olduğunu söylemek doğru olabilir. Ses kaydından gelen sesin beyne farklı şekilde iletilmesi, kaydettiğimiz sesle konuştuğumuzda kendimize farklı bir ses gibi gelmesine sebep olabilir.

Kendi sesimizi nasıl duyduğumuz konusunda verdiğiniz bilgiler de aydınlatıcı. Diğer insanların konuşurken beynimize nasıl ses dalgaları ilettiğini anlamak, kendi sesimizi duyarken yaşadığımız farklılıkların nedenlerini anlamamıza yardımcı olabilir.

Kendi sesimizi nasıl duyduğumuz konusunda anladığımız kadarıyla, iç kulağımıza ulaşan ses dalgalarının yolda dışarıdan gelen ses dalgalarından farklı şekilde işlenmesi, kendi sesimizi farklı algılamamıza sebep olabilir. Sesin kulak zarı ve kulak kemikleri tarafından titreştirilmesi ve daha sonra beyne iletilmesi sürecinde yaşanan farklılıklar, sesin kendimize nasıl geldiğini etkileyebilir gibi görünüyor.

Kendi kendine konuşma alışkanlığına sahip olan kişilerin farkında olduklarında stresi azaltıcı etkisi olabileceği ve psikodrama tekniği gibi psikolojik tedavilerle bu durumun tedavi edilebileceği konusundaki bilgileriniz de dikkate değer. Kendi kendine konuşmanın farkına varan kişilerin, tedavi sürecinde daha olumlu sonuçlar alabileceğini belirtmeniz önemli.

Son olarak, kendi kendine konuştuğunu fark etmeyen kişilerin hastalık derecesinde olabileceğini belirtmeniz ve tedavi sürecinde psikodrama gibi etkili terapilerin kullanılabilmesinin önemli olduğunu vurgulamanız, konunun ciddiyetini ve tedavi edilebilirliğini ortaya koyuyor. Kişinin kendi kendine konuştuğunun farkına varması, tedavi sürecinde büyük önem taşıyabilir. Teşekkürler!
 
Geri
Üst