AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kendi kendine zamir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kendi kendine zamir mi?​

Yüklemde belirtilen eylemi gerçekleştiren ve aynı zamanda bu eylemlerden etkilenen yani yapılan işin kendine döndüğünü belirten zamirlere “Dönüşlülük zamiri” denir. Dönüşlülük zamiri olan sözcük öz-asıl anlamında “Kendi”dir.

Kendime ne zamiri?​

Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün fonksiyonları yerine getirebilen isim soylu kelime. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Kendi sözcüğü kişi zamiri midir?
Kişi zamirleri ad tamlamalarında tamlayan olurlar. 3. Kendi sözcüğü de kişi zamiri sayılır: Yurdun her köşesini kendi evimiz, kendi evimizdeki her şey gibi benimsemek lâzımdır. 4. Kendi kelimesi ad tamlamalarında tamlayan olarak kullanılır.

Dönüşlülük zamiri nedir örnek veriniz?​

ÖRN: – Sen, kendin yanına gitmeliydin. – O bütün bulaşıkları kendisi yıkamış. Yukarıdaki birinci cümlede pekiştirme anlamı için, ikincisinde ise fiilin doğrudan özne tarafından yapıldığının ve o işten etkilenenin yine öznenin kendisi olduğunun vurgulanması için “kendi” dönüşlülük zamiri kullanılmıştır.

Kendi kendine Donusluluk zamiri mi?​

– Siz: Kendi-niz olarak -niz ekini alabilir. – Onlar: Kendi-leri olarak -leri ekini alabilir. Dönüşlülük zamiri şahısları pekiştirerek, fiildeki işlerin özne tarafından yapıldığını bildiren zamirlerdir. ”Kendi” dönüşlülük zamiridir.
Hangi kelimesi zamir mi?
İsimlerin yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir. Diğer soru zamirleri şunlardır: Kim, kimler, ne, neler, nere, neresi, nereyi, nereye, nerede, nereden, kaçı, kaçımız, kaçınız, hangisi, hangimiz, hangileri, kaçıncı, kaçta, kaçtan… …

Zamirler nedir ve kaça ayrılır?​

Zamirler, isimlerin yerini tutma şekillerine ve yerini tuttukları isimlere göre çeşitlere ayrılırlar:

Kişi zamiri nedir ve örnekleri?​

Zamirler isimlerin yerini tutan sözcüklerdir. Dolayısıyla kişi zamiri de adı üstünde kişi isimlerinin yerine kullanılabilen sözcüklerdir diyebiliriz. Kişi zamirleri, ben, sen, o, biz, siz, onlar şeklindedir. …
3 sınıf zamir ne demek?
İsim olmadığı halde cümlede ismin yerini tutan, herhangi bir varlığı işaret yolu ile, soru yolu ile, belli belirsiz bir şekilde karşılayan sözcüklere zamir denir. Zamirler tek başına kullanıldıklarında herhangi bir ismi karşılamazlar.

Soru zamiri ne demek?​

Soru Zamirleri, soru yoluyla isimlerin yerini tutan zamirlerdir. Yanında ne getirdin? Bunları sana kim anlattı.
 
Geri
Üst