- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 246.834
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kendi isteğiyle işten ayrılan emekli kıdem tazminatı alabilir mi?
1475 sayılı (eski) İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan kıdem tazminatına ilişkin 14. maddesinde yapılan düzenlemeye göre, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartlarını sağlayarak kendi isteğiyle işten ayrılanlar kıdem tazminatına hak kazanıyor.Yaşı beklemek için istifa edenler emekli ikramiyesi alır mı?
Yaşı bekleyen memur emekliye ayrılırsa ikramiye alır mı? ; 31/05/2020 · Bu şartı yerine getirmiş olan memura aylık bağlandığında memurluk hizmet süresine emekli ikramiyesi ödenebiliyor.
3600 Gunle Ayrilmanin ne kaybı olur?
Yasal durum şöyle; Toplam 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir. Bu husus 1475 sayılı eski İş Kanunun yürürlükte kalan ve halen geçerliliğini sürdüren son ve tek maddesi Madde 14/5′ e dayanmaktadır.Emekliyim çalışıyorum nasıl tazminat alabilirim?
Emekli bir çalışan da diğerleri gibi 1 seneyi dolduktan sonra işten çıkartılırsa, kanunun tarif ettiği ihbar ve kıdem tazminatını brüt maaş üzerinden alıyor. 20 yıl çalışıp 5 sene aynı işyerinde devam edenler eğer emeklilik işlemi sırasında tazminatını almamışsa 25 sene üzerinden, almış ise de 5 sene üzerinden kıdem …
Kıdem tazminatı hesabı için işçinin çalıştığı yıl sayısı aldığı maaşın brütüyle çarpılır. Brüt hesaplanırken yol yemek ve işçiye yapılan maaşı dışındaki yan ödemeler dahil edilir. Kıdem tazminatı hesaplama için alışılan yılın dışında arta kalan günler ise günlük brüt ücret ile çarpılır.
Emekli olunca kıdem tazminatını kim öder?
Tazminat alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK), 15 yılı ve 3600 prim gün sayısını doldurduğunuza dair yazı alacaksınız ve bu yazıyı da işvereninize vereceksiniz. İşveren, tazminatınızı ödeyerek, işten çıkış işleminizi yapacak.