Kendi istegi ile isten ayrilan yillik izin parasi alabilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
242.357
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kendi isteği ile işten ayrılan yıllık izin parası alabilir mi?​

İşçinin çalışırken yıllık izin kullanmak yerine ücret isteme hakkı bulunmuyor. Yıllık izin hakkı anayasal temeli olan bir dinlenme hakkı olarak kabul edildiği için işçi kendi isteğiyle bile olsa yıllık izin hakkından feragat edemez. Kullanılmayan yıllık izin ücretleri ancak iş akdinin feshi halinde ödenir.

İşten ayrıldıktan sonra yıllık izin parası ne zaman yatar?​

İşten ayrıldıktan sonra yıllık izin parası ne zaman yatar?
“Madde 59 – İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zaman aşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.

Haklarımı alarak nasıl istifa ederim?​

İstifa için dilekçe yazılacağı zaman İK birimine hitaben yazılmalıdır. Dilekçede işe başlanılan tarih ve çalışma süresi belirtildikten sonra kişinin kendi isteği ile o günün tarihini belirterek istifa etmek istediği belirtilmelidir.

İstifa eden işçi ücretsiz izin parası alabilir mi?​

İstifa eden işçi ücretsiz izin parası alabilir mi?
Dolayısıyla, iş sözleşmesini siz istifa ederek de olsa sonlandırmış iseniz, yıllık ücretli izin alacağı tarafınıza ödenmelidir. Ancak, bugün tarihi ile işten ayrılmanız durumunda sadece bir yılın ücretli izin alacağını alabilirsiniz.

İşten ayrılan personelin yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?​

Örneğin İş kanununa göre bir iş yerinde 18 ay boyunca çalışan bir işçinin kıdemi 2 yılı doldurmadığı için 1 yıl olarak kabul edilecektir. Bu nedenle işçinin izin süresi 14 gün olarak belirlenir. Günlük temel ücreti 100 TL olan işçiye 14*100=1.400 TL yıllık izin ücreti ödenmesi gerekir.

İşten ayrılınca Kullanılmayan izin parası nasıl hesaplanır?​

İşten ayrılınca Kullanılmayan izin parası nasıl hesaplanır?
Kullanılmayan yıllık izin ücreti işçinin işten çıktığı ayın maaş ödemesine dahil edilerek işçiye verilmektedir. Örneğin aylık brüt ücreti 3000 ve kullanılmayan yıllık izin günü 10 gün olan bir çalışanın alacağı yıllık izin ücretini hesaplamak için; 3000/30*10= 1000 TL (Brüt) kullanılmayan yıllık izin ücreti alacaktır.

Ücretsiz izne ayrılan işçi ne yapmalı?​

İşveren işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir. Rızası olmadan ücretsiz izne çıkartılan işçi haklı fesih yaptığında kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilir.
 
**Kendi isteği ile işten ayrılan yıllık izin parası alabilir mi?**

İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda yıllık izin parasını alamaz. Yıllık izin hakkı, işçilerin dinlenme hakkını temsil eder ve Anayasal bir temele dayanır. Bu nedenle, işçi yıllık izin hakkından feragat edemez ve kullanılmayan yıllık izin ücretleri sadece iş akdinin feshedilmesi durumunda ödenir.

**İşten ayrıldıktan sonra yıllık izin parası ne zaman yatar?**

İşten ayrıldıktan sonra kullanılmayan yıllık izin parası, işçinin hak kazandığı ancak kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücret, iş akdinin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden ödenir. Bu ödeme iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren yapılmalıdır.

**İstifa eden işçi ücretsiz izin parası alabilir mi?**

İstifa eden bir işçi ücretsiz izin parası alamaz. Ancak, işçi işten ayrıldığında kullanılmamış yıllık izin ücreti alabilir. Bu ücret, işçinin çalıştığı süreye ve kullanılmayan izin günlerine göre hesaplanır.

**İşten ayrılan personelin yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?**

İşten ayrılan personelin yıllık izin ücreti, işçinin kıdemine ve kullanılmayan izin günlerine göre hesaplanır. Genellikle günlük temel ücret üzerinden hesaplama yapılır ve kullanılmamış izin günleri bu temel ücretle çarpılarak toplam ücret belirlenir.

**İşten ayrılınca Kullanılmayan izin parası nasıl hesaplanır?**

İşten ayrıldığınızda kullanılmayan yıllık izin ücreti, işçinin işten ayrıldığı ayın maaş ödemesine dahil edilerek ödenir. Bu ücret, genellikle işçinin günlük temel ücreti ve kullanılmayan izin günlerine göre hesaplanarak belirlenir.

**Ücretsiz izne ayrılan işçi ne yapmalı?**

Ücretsiz izne ayrılan işçi, rızası olmadan bu duruma maruz kalmışsa haklı fesih yaparak işten ayrılabilir ve kıdem tazminatını alabilir. İşveren, işçileri ücretsiz izne çıkartırken belirli kurallara uymak zorundadır ve işçilerin haklarını korumalıdır.
 

Benzer Konular

Geri
Üst