Kemoterapi tedavisi bittikten sonra ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kemoterapi tedavisi bittikten sonra ne olur?​

Tedavi bittikten sonra saçlar yeniden uzamaya başlar. Ayrıca cilt döküntüleri ya da tırnaklarda bazen kırılmalar olabilir. Bazı ilaçlar ise el ve ayakta uyuşukluk yapabilir. Kısırlık da kemoterapinin yan etkilerindendir.
Kemoterapi kürünün bitmesinin ardından, ortalama 3 hafta sonra kan değerleri normal aralığa gelir, bağışıklık büyük ölçüde toparlanır. Yorgunluk ise birkaç ay daha sürebilir. Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir.
Radyoterapi uygulamalarında akut ve geç dönem yan etkiler ne zaman görülür?
Radyoterapinin Potansiyel Yan Etkileri Nelerdir? Radyoterapi hem erken (akut) hem de geç (kronik) yan etkilere neden olabilir. Akut yan etkiler tedavi sırasında görülür ve kronik yan etkiler ise tedavi bitiminden aylar veya yıllar sonra görülen yan etkilerdir.

Kemoterapiden sonra radyoterapi ne zaman başlar?​

Radyoterapi, kemoterapi uygulanacak vakalarda tercihen kemoterapiden sonra, ek bir sistemik tedavi gerekmeyen ya da sadece hormon tedavisi uygulanacak hastalarda ise cerrahiden sonra tercihen en az 3 hafta içerisinde başlıyor.
Işın tedavisi kaçıncı evrede yapılır?
Radyoterapi (ışın tedavisi) toplumdaki yaygın inanışın aksine sadece hastalığın son aşamalarında, hastanın şikayetlerini gidermek amacıyla kullanılmaz. Radyoterapi, akla gelebilecek hemen tüm organ tümörlerinin en erken evrelerinden en son aşamalarına kadar yeri olan, etkili bir tedavi yöntemidir.

Radyoterapi kaç gün yapılır?​

Bu anlamda, Işın Tedavisi (Radyoterapi), 1 ila 10 hafta gibi bir süre boyunca, haftada beş gün olacak şekilde uygulanır. Seanslar o hastaya özel olarak oluşturulan tedavi planına bağlı olarak 10-30 dakika arasında sürebilir.
Iyileşen kanser hastaları tekrar hasta olur mu?
Nüks: kanserin tekrarlaması anlamında en sık kullanılan terimdir. Relaps: hastalık belirti ve bulguları kaybolduktan sonra tekrarlama (erken tekrar). Çoğunlukla hematolojik (kan ve kemik iliği kaynaklı) kanserlerde kullanılır. Rekürrens: hastalık tamamen iyileştikten (kür olduktan) sonra tekrarlama (geç tekrar).

Kanser tedavisi bittikten sonra ne yapılmalı?​

Neler Yapılmalı?
- Doktorunuzdan tedavinizin kısa bir özetini isteyin.
- Kanser tedavinize bağlı gelişebilecek uzun süreli yan etkileri sorgulayarak plan yapın.
- Kanserin tekrarlama korkusu ile nasıl baş edebileceğinizi öğrenin.
- Hareketli bir yaşam sürün.
- Düzgün beslenin.
- Sağlıklı bir yaşam sürdürün.
- Vücudunuzu geri kazanın.
Radyoterapi yan etkileri nelerdir?
Radyoterapi tedavisinde en çok görülen yan etkiler, halsizlik ve deride değişimlerin oluşmasıdır. Bu belirtiler vücutta bulunan her türlü tümörün tedavisinde görülebilir. Diğer yan etkiler ise tedavinin vücudunuzda uygulandığı bölgeye göre değişiklik gösterebilir.

Radyasyonun yan etkileri nelerdir?​

En sık görülen erken dönem yan etkileri yorgunluk (yorgun hissetmek) ve cilt değişiklikleridir. Diğer erken yan etkiler genellikle, radyasyon tedavisinin verildiği bölgeye bağlı olarak, saç dökülmesi ve ağız problemleri gibi tedavi edilen bölge ile ilgilidir. Geç yan etkiler gelişmesi aylar hatta yıllar alabilir.
Kanserde ışın tedavisi ne zaman yapılır?
Kanser için tek (birincil) tedavi olarak. Ameliyattan önce, kanserli bir tümörü küçültmek için (neoadjuvan tedavi) Ameliyattan sonra, kalan kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak için (adjuvan tedavi) Kanser hücrelerini yok etmek için kemoterapi gibi diğer tedavilerle kombinasyon halinde.

Önce kemoterapi mi ışın tedavisi mi?​

Örneğin ameliyat öncesinde tümörü küçültmek amacıyla veya ameliyattan sonra yayılmasını önlemek için kemoterapi yapılabilir. Aynı uygulamalar ışın tedavisi öncesinde ve sonrasında yapılabildiği gibi, ışın tedavisi ile eş zamanlı da kemoterapi uygulanabilir.
Işın tedavisinden sonra nelere dikkat edilmeli?
Radyasyon tedavisi bittikten sonra, tedavi gören bölgeye 30 veya daha yüksek SPF (güneşten korunma faktörü) dereceli güneş kremi sürün. · Tedavi sırasında kilonuzu korumanız istenecektir. İstahınızda azalma hissedebilirsiniz. Özellik proteinden zengin beslenmeniz, yan etkilerinde hızla iyileşmesi açısından önemlidir.

Radyoterapi acı verir mi?​

Radyoterapide kullanılan yüksek enerjili ışınların vücuda girişi, aynı tomografi ya da MR çektirirken olduğu gibi, kesinlikle hissedilmez. Bazı hastalar tedavi esnasında acı çekeceklerinden endişe ederler ama böyle bir şey söz konusu değildir.
 
Geri
Üst